Image by senivpetro on Freepik

Car seat terkoyak memang menyakitkan mata jadi kita perlu tahu cara baikiya dengan murah, mudah dan selamat!

Bukan sahaja sakit mata memandang tetapi ia boleh mengundang pelbagai jenis kotoran masuk dan menjadi ‘pusat’ membiak serangga yang pastinya boleh menjejaskan pengalaman menaiki kereta setiap hari.

Selain itu car seat yang berlubang juga boleh menjadi basah lalu menyebabkan bau hapak berkumpul. Pastinya anda tidak mahu perkara seperti itu berlaku.

Untuk membaiki tempat duduk kereta yang rosak terdapat beberapa langkah mudah dan selamat boleh anda lakukan.

Ikuti 5 langkah berikut:

1. Kenal Pasti Kerosakan

Pertama sekali semak tempat duduk kereta anda untuk kerosakan seperti lubang atau koyak pada kulit atau kain tempat duduk.

IKLAN

Pastikan anda tahu jenis bahan yang digunakan untuk tempat duduk anda sebelum memulakan sebarang kerja membaiki. Bukan apa nanti susah pula nak baikinya jika anda tak tahu apa bahan car seat anda.

Cara Baiki Car Seat Dengan Murah, Mudah & Selamat

2. Dapatkan Bahan Diperlukan

Cara Baiki Car Seat Dengan Murah, Mudah & Selamat
Kulit sintetik

Bergantung kepada jenis kerosakan, anda mungkin memerlukan bahan-bahan seperti kulit sintetik atau kain tempat duduk, benang dan jarum, perekat khas untuk kulit atau kain, dan alat seperti gun tangan.

IKLAN

3. Bersihkan Dahulu

Sebelum mula proses membaikinya, pastikan anda membersihkan tempat duduk kereta dengan betul dengan menggunakan sabun dan air untuk mengelakkan sebarang kotoran dan debu daripada memasuki kawasan yang rosak semasa membaiki.

4. Mulakan Kerja Membaiki

Bergantung kepada jenis kerosakan, anda boleh membaiki lubang atau koyak dengan menempel atau menjahit bahagian yang rosak. Jika kulit tempat duduk rosak, anda boleh menggunakan perekat khas untuk kulit untuk membaikinya.

Cara Baiki Car Seat Dengan Murah, Mudah & Selamat

IKLAN

5. Biarkan Kering

Setelah membaiki, biarkan tempat duduk kereta anda kering sepenuhnya sebelum digunakan semula.

Selamat mencuba!

Sekiranya anda tidak yakin bagaimana untuk membaiki tempat duduk kereta anda, anda boleh mendapatkan bantuan daripada pakar tempat duduk kereta atau mekanik kereta yang berpengalaman.

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI