“wife sy skrg ni pelik sikit.. Dlu beliau peminat tegar burger McD. Tapi lepas je sy buat burger homemade ni, minat beliau terhadap McD kian memudar”

Bukan saja budak-budak, kita yang dewasa pun ada masanya teruja apabila dihidangkan makanan berunsur ‘fast food’ seperti burger dan nugget. Walaubagaimanapun, tapi kalau di rumah, bolehlah buat ikut selera masing-masing. Lebih puas hati dan berbaloi! Jimat pun jimat kan…..

Melalui perkongsian saudara Shafique Shahareen beliau kongsikan cara buat burger ‘homemade’ ala big mac versi beliau yang buat khas buat isteri yang gemar dengan burger ini . Memang mudah dan ‘simple’ resepi beliau!

Salam.. Cmne nk cite ye.. Ok cmni, wife sy skrg ni pelik sikit.. Dlu beliau peminat tegar burger McD. Tapi lepas je sy buat burger homemade ni, minat beliau terhadap McD kian memudar.. Ini yg merisaukan sy.. Bila kmi jalan depan restoran McD, beliau buat donoo je.. Slalunye dah melenting2 dah suh sggah.. Hrum.. Korang tgk la ye same2 bahan2nye kt bawah ni.. Khas untuk suami yang xde keje nk buat time cuti.. Daaa

 

Bahan-bahan : (perapan daging)

  1. Dua sudu lada putih or sulah
  2. satu sudu kecil lada hitam
  3. setengah ciub stok daging
  4. sesudu besar sos lea
  5. bawang putih
  6. bawang merah.

CARA BUAT BURGER ‘HOMEMADE’: LANGKAH DEMI LANGKAH

Ini langkahnya:

IKLAN

IKLAN

 

Cara Buat Sos:

  1. Mayo
  2. sos cili
  3. serbuk kari
  4. sos lea

 

IKLAN

Mudah, bukan? Terpulanglah nak bubuh ‘cheese’, salad, tomato, sos dan sebagainya, macam burger yang dibeli di kedai. Tapi kalau di rumah, bolehlah buat ikut selera masing-masing. Lebih puas hati dan berbaloi!

 

Sumber : Shafique Shareen