Image by Freepik

Pada era kini rambut bukan lagi dianggap mahkota oleh kaum wanita sahaja tetapi begitu juga seorang lelaki. Tanpa rambut yang sihat pastinya masalah kulit kepala, keguguran rambut serta kebotakan akan berlaku.

Bayangkan anda baru sahaja berusia tidak sampai 35 tahun tetapi garisan hadapan rambut menjadi semakin terkebelakang.

Atau wujud ‘tompokan’ rambut yang hidup segan mati tidak mahu di tengah-tengah kepala. Ternyata anda dalam situasi boleh menjejaskan penampilan!

Cara Elak Rambut Mudah Gugur & Masalah Kebotakan Lelaki Pada Usia Muda
Image by Freepik

Tetapi jangan risau. Sebelum anda terpaksa berdepan seperti masalah MASKULIN nyatakan di atas beberapa cara dan tip boleh anda amal dan buat. Buat anda lelaki sejati yang ingin mengelak berdepan masalah kebotakan kepada dan kehilangan rambut berikut beberapa cara yang boleh diambil.

SYAMPU SESUAI

Pastikan anda membersihkan rambut dengan lembut menggunakan syampu yang sesuai dengan jenis rambut anda. Elak menggunakan syampu yang mengandungi bahan kimia keras yang boleh merosakkan rambut.

IKLAN

ELAK IKATA RAMBUT

Hindari gaya rambut yang menarik rambut seperti ikatan dengan secara berlebihan. Sebagai contoh ‘man bun’ atau atau sanggul yang ketat. Tarikan berlebihan boleh merosakkan akar rambut dan menyebabkan kebotakan.

PEMAKANAN SIHAT

Amalkan pemakanan seimbang dengan mengambil makanan yang kaya dengan nutrien penting seperti protein, zink, vitamin B, dan zat besi. Ini membantu menyokong kesihatan rambut anda.

Cara Elak Rambut Mudah Gugur & Masalah Kebotakan Lelaki Pada Usia Muda
Image by Freepik

KESIHATAN TUBUH BADAN

Cara terbaik dalam menjaga kesihatan keseluruhan badan ialah bersenam dan tidur mencukupi. Keadaan kesihatan yang baik secara keseluruhan akan membantu mengelakkan kehilangan rambut yang disebabkan oleh faktor-faktor tekanan dan kurang tidur.

IKLAN

JAUHI PEWARNA KIMIA

Hindari penggunaan bahan kimia yang kasar seperti pewarna rambut berlebihan, perapi yang mengandungi alkohol, atau produk rambut yang mengandungi bahan-bahan yang boleh merosakkan rambut.

JANGAN MEROKOK

Merokok dan pengambilan alkohol berlebihan boleh merosakkan sistem peredaran darah yang dapat mempengaruhi kesihatan rambut.

KAWAL TEKANAN DENGAN BAIK

Salah satu punca utama rambut gugur ialah stres atau tekanan yang kronik. Jadi sebaiknya amalkan teknik pengurusan stres seperti meditasi, yoga atau senaman pernafasan untuk membantu mengurangkan tekanan.

IKLAN

JUMPA PAKAR

Jika anda ada masalah kebotakan yang serius berrundinglah dengan doktor kulit atau pakar rambut untuk mendapatkan penilaian dan rawatan yang sesuai.

Ingatlah bahawa sifat genetik juga memainkan peranan dalam kehilangan rambut. Walaupun tidak mungkin sepenuhnya mengelakkan kebotakan, langkah-langkah di atas boleh membantu mengurangkan risiko dan menjaga kesihatan rambut anda.

Jangan lupa follow atau subscribe TikTok dan YouTube MASKULIN ya!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI