Perkara paling ditakuti oleh setiap lelaki ialah apabila rambut yang merupakan mahkota mereka mengalami masalah seperti kelemumur dan sedikit demi sedikit mengalami keguguran yang akhirnya menyebabkan kebotakan. Hal ini akan menyebabkan lelaki merasa rendah diri. Tambahan pula, lambakan shampoo dan perawatan rambut tidak semestinya berkesan dan yang pasti kosnya akan ‘mencekik’ kamu. Jadi apa kata kita mencuba cara altenatif ini di rumah.

Cara Mudah Hilangkan Masalah Rambut Gugur & Botak , Guna Bawang Merah Dengan Madu Je

Murah, mudah dan berkesan okay.!

Disini ada petua yang anda boleh guna malah boleh disediakan dari rumah sahaja untuk membantu menyelesaikan masalah keguguran rambut hanya dengan BAWANG!. Tahukah anda tentang itu? Selalunya bawang digunakan untuk masak setiap hari, tidak anda jangka bahawa bawang juga boleh diguna untuk merawat rambut gugur bukan?

Bawang mengandungi sulfur dimana ia bertindak untuk memperbaiki peredaran darah , merangsang folikel rambut dan membantu pertumbuhan rambut. Kajian mengatakan bahawa bawang sangat berguna dalam merawat masalah rambut gugur. Bagi masalah kelemumur, jangkitan kulit kepala, uban dan sebagainya bawang merupakan pengubat yang paling sesuai dan berkesan digunakan.

Bagi prosedur dalam penggunaan bawang sebagai ubat kepada masalah ini, anda perlu menggunakan jus bawang 2 kali sehari selama 2 bulan dan cara ini akan menggalakkan pertumbuhan semula rambut. Cara ini tidaklah berkesan dengan cepat, tetapi boleh membantu anda mengurangkan kos perubatan terhadap rambut gugur. Bukan itu sahaja, malah menjadi cara alternatif untuk penyelesaian rambut gugur.

 

Mari kita lihat cara-cara penggunaan bawang dalam proses membaik pulih rambut gugur,

IKLAN

Cara Mudah Hilangkan Masalah Rambut Gugur & Botak , Guna Bawang Merah Dengan Madu Je

 

Bahan-bahan yang diperlukan :

 

  1. Bawang merah

  2. Madu

  3. Minyak pati pilihan sendiri, sebagai contoh minyak lavender

 

IKLAN

Cara-cara:

 

Kupas dan cincang bawang merah

Ambil penapis dan tekan bawang yang dicincang hingga mengeluarkan jus

Masukkan 1 hingga 2 sudu teh madu dalam jus bawang.

Akhir sekali, titiskan beberapa titik minyak pati ( minyak lavender)

 

Sapukan ramuan bahan tersebut dikepala anda dengan rata. Sebaik-baiknya mengenai kulit kepala supaya pati itu mampu bertindak dengan baik.

Cara ini sekaligus akan membuatkan rambut korang tumbuh dengan baik. Madu pula akan membuatkan rambut korang jadi licin dan berkilat.

IKLAN

 

Sumber: Petuaibu.com

 

 

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI