CARA-UKUR-MASKULIN-1

Sepanjang anda membeli dan memakai kasut, adakah anda tahu cara ukur saiz kasut paling tepat?

Pernah tak berdepan situasi bila cuba kasut di kedai segalanya berasa elok dan sedap. Tapi kemudian bila betul-betul nak pakai buat pertama kali anda perasan ia sedikit ketat dan tidak selesa?

Tahukah anda ini mungkin berpunca dari cara ukur saiz kasut dengan tidak betul atau hanya beli mengikut saiz yang anda rasakan sudah betul.

Sebenarnya terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan masalah seperti ini berlaku.

Jadi untuk elak perkara ini berlaku, berikut MASKULIN kongsi 10 tip pilih saiz kasut yang betul-betul ‘ngam’ untuk anda!

Ukur Kaki

Salah satu cara ukur yang baik ialah guna alat pengukur kasut atau kertas dan pensel untuk mengukur panjang kaki anda. Pastikan kaki anda dalam keadaan terletak rata pada permukaan semasa mengukur.

Ukur Waktu Betul

Lebih baik ukur kaki anda pada petang atau waktu tengah hari. Pada masa ini, kaki anda biasanya agak membesar akibat aktiviti harian.

IKLAN
Cara Ukur Saiz Kasut Paling Tepat, Ukur Pada Waktu Petang Atau Tengahari
Image by senivpetro on Freepik

Jenis Bentuk Kaki

Kenal pasti jenis lengkungan kaki anda. Ada tiga jenis lengkungan kaki – datar, normal, dan tinggi. Ini akan membantu anda memilih saiz kasut yang sesuai.

Beri Ruang Tambahan

Pastikan ada ruang tambahan di hujung jari kaki. Sekurang-kurangnya, berikan ruang sebesar setengah hingga satu sentimeter di hadapan jari kaki.

Uji Kasut

Cuba kasut tersebut sebelum membelinya. Langkah beberapa kali di dalam kedai dan pastikan ia selesa dan sesuai dengan kaki anda.

Cara Ukur Saiz Kasut Paling Tepat, Ukur Pada Waktu Petang Atau Tengahari

IKLAN

Perhatikan Lebar Kaki

Selain panjang, pastikan anda memilih saiz kasut yang sesuai dengan lebar kaki anda. Jika kaki anda agak lebar, pilih saiz yang lebih besar atau cari pilihan “lebar” jika tersedia.

BACA: Tip Pilih Seluar Slack Khaki Ikut Jenis Bentuk Badan

Bahan Kasut

Pertimbangkan jenis bahan kasut yang anda pilih. Bahan yang fleksibel dan bernafas seperti kulit atau kanvas sering kali lebih baik untuk keselesaan kaki.

IKLAN

Reaksi Kaki

‘Dengar’ apa kata kaki anda. Jika kasut terasa terlalu sempit, terlalu longgar, atau menghasilkan sebarang rasa tidak selesa, pertimbangkan untuk mencari saiz yang lain.

Jangan Ikut Trend Saiz

Jangan terlalu terikat dengan nombor saiz yang biasa anda gunakan. Setiap jenama kasut boleh mempunyai sedikit perbezaan dalam saiz, jadi periksa dengan teliti sebelum membuat pembelian.

Konsultasi Jurujual

Jika anda masih tidak pasti dengan saiz kasut yang betul, dapatkan nasihat daripada pakar jualan atau penjual kasut. Mereka akan membantu anda memilih saiz yang paling sesuai dengan kaki anda.

Semoga 10 tip ini dapat membantu anda memilih saiz kasut yang tepat! Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN ya.

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI