Cendawan Bantu Anjalkan Kulit

1. Kaya dengan Vitamin D

Fenomena jerebu yang melanda negara kita mencatatkan penurunan paras vitamin D yang penting untuk sistem tubuh. Jadi, sekiranya tiada makanan tambahan (suplemen) atau cahaya matahari yang suram, pengambilan cendawan adalah cara yang terbaik untuk meningkatkan tahap vitamin D. Hal ini kerana, cendawan merupakan satu-satunya sumber makanan berunsurkan sayuran yang lazat dan kaya dengan vitamin D (tindak balas yang terjadi dalam cendawan mampu menukarkan ergosterols kepada vitamin D apabila terdedah kepada cahaya).

Cendawan Bantu Anjalkan Kulit

IKLAN

2. Membaiki sistem imun badan

Selain itu, cendawan juga merupakan sumber vitamin B yang baik dan memainkan peranan penting dalam sistem saraf serta dapat membantu memberikan tenaga dengan memecahkan protein, lemak dan karbohidrat. Betaglucans yang hadir dalam cendawan juga dikatakan boleh meningkatkan sistem imunisasi seseorang terutamanya bagi mereka yang alergi terhadap sesuatu makanan. Manakala zat selenium dan ergothioneine pula membantu dalam melindungi sel-sel kita daripada rosak yang disebabkan oleh penyakit kronik.’

IKLAN

3.Atasi Obesiti

Cendawan boleh membantu anda mengatasi masalah ini. Menurut kajian, ekstrak cendawan boleh membantu melawan obesiti. Sebenarnya ekstrak ini telah lama digunakan dalam amalan perubatan tradisional Asia lebih 2,000 tahun dahulu. Ianya dikatakan mempunyai keupayaan untuk melindungi tubuh daripada peningkatan berat badan yang melampau, di samping mengelakkan radang yang disebabkan oleh obesiti dan sistem metabolik yang tidak berfungsi dengan baik (metabolisme yang sangat rendah). Kajian yang dilakukan ke atas tikus gemuk ini memberikan keputusan yang sangat memberangsangkan.

IKLAN

Cendawan Bantu Anjalkan Kulit

4. Kulit lebih anjal

Cendawan mengandungi pelembap yang dapat melindungi kulit anda dari radikal bebas. Pengambilan secawan cendawan dikatakan mengandungi 25 peratus daripada zat mineral dan menjadi agen antioksida yang mampu membantu menyelamatkan kulit anda dari selaran matahari (sunburn), mengekalkan keanjalan kulit, di samping membantu mencegah dari mendapat kanser kulit.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI