Dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini jenama Tesla mula meniti di bibir peminat automotif di Malaysia. Di Amerika Syarikat, Tesla sudah menjadi jenama kenderaan elektrik yang terulung dan cukup disegani.

Di antara model yang cukup dinantikan ramai oleh peminat automotif ialah Tesla Cyvertruck. Sejak diumumkan empat tahun lalu iaitu pada tahun 2019, ramai menantikan apakah kelainan yang akan dibawa oleh Cybertruck selain rupanya yang dilihat cukup berbeza, agresif dan juga futuristik.

Ciri-Ciri Unik Pada Tesla Cybertruck Mungkin Mengejutkan Anda

Baru-baru ini Tesla akhirnya menghantar 10 Cybertruck pertama mereka dan mendedahkan semua spesifikasi yang sangat kita nantikan.

Selama acara penghantaran yang bermula hampir 30 minit lewat dan menarik sekitar 113,000 penonton langsung di X, Elon Musk mengirimkan trak pikap sepenuhnya elektrik pertama Tesla kepada pembeli sebenar mereka.

Model canggih ini menawarkan jarak perjalanan 320 batu dan kapasiti menarik seberat 11,000 paun.

Ia mempunyai kelajuan maksimum 130 mph, memiliki kuasa kuda 835 dan tork 10,296 lb-ft, dan mampu memecut dari 0 hingga 60 mph dalam masa hanya 2.6 saat. Prestasi ini begitu mengagumkan sehingga Cyberbeast dapat mengalahkan Porsche 911, bahkan ketika menarik kereta sukan tersebut, seperti yang dipamerkan oleh Tesla.

Tapi ada beberapa ciri-ciri yang cukup unik dan istimewa yang mungkin ramai tak tahu tentang Cybertruck. Ikuti 10 ciri-ciri tersebut di bawah;

IKLAN

1. TANPA GAGANG PINTU

Berbeza dengan gagang pintu tradisional, Cybertruck akan menggunakan butang untuk membuka pintu kira-kira satu inci atau lebih. Ini berlaku baik untuk baris depan dan belakang, tetapi anda juga boleh mengkonfigurasi pintu Cybertruck untuk membuka secara automatik saat anda mendekatinya berkat aplikasi Tesla.

2. PEMBUKA PENUTUP BOTOL

Ciri-Ciri Unik Pada Tesla Cybertruck Mungkin Mengejutkan Anda
Foto; MKBHD YOUTUBE

Tesla merasakan ia perlu untuk menyertakan pembuka penutup botol di bahagian belakang Cybertruck, tepat di bawah lampu katil trak. Ini adalah tambahan kecil yang sesuai dengan sub-trunk yang boleh berfungsi sebagai pendingin kerana mempunyai lubang saliran.

3. DIMENSI BERBEZA

Ciri-Ciri Unik Pada Tesla Cybertruck Mungkin Mengejutkan Anda

Menerusi video preview dari YouTuber popular, MKBHD, kita boleh saksikan dimensi yang diukur untuk model produksi Cybertruck ternyata lebih kecil (sekitar 5 peratus) daripada prototaip asal.

IKLAN

Ia bukanlah perkar mengejutkan kerana Cybertruck telah diperkenalkan pada tahun 2019 dan banyak perubahan telah berlaku sejak itu. Walau bagaimanapun, ini masih merupakan pengecilan sekitar lima peratus, menjadikan Cybertruck lebih mirip dalam saiz dengan Ford F-150 Lightning.

4. HUB RODA BOLEH ALIH

Ciri-Ciri Unik Pada Tesla Cybertruck Mungkin Mengejutkan Anda
Foto; MKBHD YOUTUBE

Reka bentuk roda Cybertruck ini sama uniknya dengan reka bentuk luaran keseluruhannya. Namun, jika anda ingin penampilan yang lebih standard, anda boleh menanggalkan penutup hub roda plastik untuk aliran udara dan peredaran yang lebih baik.

Memasangnya kembali sangat mudah, hanya dengan mengklik penutup hub dua bahagian plastik itu kembali ke roda, yang akan memberikan aerodinamik dan jarak perjalanan yang lebih baik.

5. FUNGSI SELF-CLEANING KAMERA HADAPAN

Jika anda merancang untuk membawa Cybertruck ke luar jalan raya, anda pasti akan bersyukur kerana Tesla telah menyertakan sebuah kamera hadapan yang dapat membersihkan dirinya sendiri.

IKLAN

Di skrin sentuh, anda boleh menekan butang apabila anda melihat melalui kamera hadapan yang akan membersihkannya dengan cepat untuk kejelasan pandangan yang lebih baik.

6. PAPARAN UI MASA NYATA

Ciri-Ciri Unik Pada Tesla Cybertruck Mungkin Mengejutkan Anda
Foto: TOPGEAR YOUTUBE

Jika anda ingin melakukan penyesuaian pada Cybertruck anda, kebanyakan fungsi dapat diuruskan melalui skrin sentuh berukuran 18.5 inci.

Yang lebih menarik, Tesla telah merekabentuk UI tersebut untuk menunjukkan representasi digital Cybertruck anda yang sesuai dengan keadaan sebenar, sama ada tingkap anda dilongsorkan ke bawah, penutup Tonneau ditarik ke belakang, atau anda menggerakkan stereng.

Ciri-Ciri Unik Pada Tesla Cybertruck Mungkin Mengejutkan Anda

Adakah Tesla Cybertruck akan memasuki pasaran Malaysia dalam masa terdekat? Sama-sama kita nantikan.

Jangan lupa untuk subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI