JANGAN TERLALU MEMAKSA DIRI

“Keinginan untuk memiliki tubuh ideal membuatkan ramai yang memaksakan diri untuk bersenam sebanyak mungkin hingga melewati batas. Melakukan olahraga yang berlebihan dapat membahayakan tubuh. Tubuh memerlukan waktu untuk beradaptasi dengan latihan olahraga yang anda lakukan. Kelelahan yang diakibatkan oleh latihan beban yang melampau akan meningkatkan risiko terjadinya kecederaan otot hingga mengganggu fungsi tubuh.

“Dalam melakukan workout, perencanaan dan catatan peningkatan sangatlah penting. Workout tanpa ada matlamat dan perencanaan yang baik hanya akan berakhir sia-sia dan hasil yang didapatkan tidak akan maksimal. Tulis goal dan catat perkembangan anda hari. Di Fuel Athletics kami amat menitikberatkan perihal ini, semua pelanggan kami akan diajar secara maksimal dan kami pantau setiap latihan juga pemakanan mereka jika perlu.”

Dari 85 Kg Kepada 65 Kg Dalam Masa 4 Bulan Sahaja

APA NUTRISI YANG HARUS DIAMALKAN?

IKLAN

“Bercakap mengenai makanan, saya tidak begitu pentingkan kepada kuantiti, tapi lebih kepada kualiti. Anda sebenarnya tidak perlu timbang makanan serta mengehadkan jumlah makanan yang diambil. Kita bukan nak buat kek, mungkin agak sukar sedikit pada peringkat awal, namun setelah beberapa kali, anda pasti sudah dapat mengagak jumlah pengambilan sesuatu makanan harian anda. Ini kerana anda perlu mengisi tenaga yang diperlukan untuk membakar lemak tepu anda. Makan seberapa banyak yang anda mahukan, namun ia mestilah sihat. Bagi mereka yang ingin membesarkan otot, lagilah memerlukan makanan yang banyak. Lagi besar badan anda, lagi banyak kuantiti makanan yang anda perlukan.

“Banyak yang beranggapan jika mahu mendapatkan tubuh yang fit dan ideal hanya perlu senaman sahaja. Namun tahukah anda, nutrisi yang terkandung dalam makanan yang diambil berperanan penting dan menentukan apakah workout anda tadi berhasil ataupun tidak. Nutrisi makanan memberikan tenaga yang diperlukan oleh tubuh.”

Dari 85 Kg Kepada 65 Kg Dalam Masa 4 Bulan Sahaja

IKLAN

 

TIP UNTUK MEREKA YANG NAK TURUNKAN BERAT BADAN

IKLAN

“Sebagai orang yang sama-sama mengharungi detik-detik gemuk suatu tika dahulu, saya nasihatkan anda untuk terus kekal aktif. Apa yang paling penting ialah matlamat kita dalam senaman. Perlu ingat, fitness bukan untuk six pax semata-mata, ia lebih kepada orang yang susah nak berjalan, boleh berjalan. Bukan semua orang mempunyai matlamat kecergasan yang sama, ada yang nak kurus sebab mahu dapatkan jantung yang sihat sahaja.

“Jangan target untuk kurus dalam masa sebulan, anda perlu target dalam tempoh 30 hari itu anda perlu capai jarak joging sebanyak 15 km sebagai contoh. Jadi, setiap minggu anda kena naikkan jumlah larian anda. Jika hari ini anda joging sebanyak 300 meter, anda tambah kepada 1 kilometer pada minggu hadapan. Segelintir orang yang nak kurus, hari pertama sudah melompat kepada 5 kilometer. Badan anda tidak boleh menerima kejutan sebegitu. Anda perlu mula dari bawah, barulah hasil selama 30 hari akan menampakkan peningkatan. Dalam pada masa yang sama, berat badan anda juga akan berkurangan,” akhirnya yang menjadikan ‘Take everyday as a chance to be better sebagai quotes kejayaan buat dirinya.

Dari 85 Kg Kepada 65 Kg Dalam Masa 4 Bulan Sahaja

IKUTI KISAH SELANJUTNYA DI DALAM MASKULIN EDISI MEI 2018

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI