Di mana ada kemahuan pasti akan ada jalannya. Setiap orang pasti mempunyai cita-cita yang tersendiri terutamanya apabila berbicara tentang kerjaya.

Siapa sangka dengan hanya berbekalkan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), lelaki bernama Muhammad Farid Farok yang dahulunya bekerja sebagai kelindan lori kini mengapai cita-citanya untuk bekerja dalam bidang penerbangan.

Mesra dengan nama pangilan Farid, anak muda berusia 24 tahun berasal dari Johor ini tidak menyangka kehidupannya berubah 360 darjah selepas mengikuti kursus Cabin Crew, Customer Service & Basic Ground Handling selama tiga bulan di Kolej dan Pusat Latihan Teknikal Meatech yang terletak di Mantin, Negeri Sembilan.

Dari Kelindan Lori Ke Dunia Penerbangan, Ini Kisah Lelaki Ingin Ubah Masa Depannya
Muhammad Farid Farok

Dengan berbejalkan tekad jitu untuk memastikan masa depan lebih cerah, Farid beralih bidang dan kini bertugas sebagai Pegawai Perkhidmatan Pelanggan di bawah Malaysia Airlines.

“Selepas habis SPM, saya terus bekerja sebagai kelindan lori, waktu itu fikir hanya untuk mencari duit. Tetapi kesan jangka panjang bekerja sebagai kelindan lori adalah masalah kesihatan kerana perlu mengangkat barang berat selain terlalu banyak duduk di dalam lori.

“Jadi, apabila terlihat peluang untuk belajar selama tiga bulan, saya cuba walaupun ketika itu langsung tidak tahu tentang dunia penerbangan.

“Alhamdulillah, saya belajar pada 2018 dan pada 2019 saya telah bekerja bersama Malaysia Airlines sebagai Ground Staff. Saya masih menimba ilmu kerana pada masa yang sama saya juga ingin mencuba menjadi seorang pramugara,” jelas Farid.

Dari Kelindan Lori Ke Dunia Penerbangan, Ini Kisah Lelaki Ingin Ubah Masa Depannya

IKLAN

Tambahnya lagi, walaupun langsung tidak mempunyai apa-apa pengetahuan dalam bidang penerbangan tetapi pengambilan sijil di Kolej Meatech itu sangat membantunya mempersiapkan dirinya untuk bekerja dalam bidang tersebut.

“Saya suka bekerja dalam bidang penerbangan kerana selain suka melancong, minda saya semakin terbuka apabila berjumpa pelbagai ragam pelanggan dari seluruh dunia,” kongsinya.

TERBANG DI AWAN BIRU

Seorang lagi alumni Kolej Meatech, Ainun Darayani Omar atau Dara, gadis berusia 28 tahun yang sebelum ini bekerja sebagai pemandu pelancong dan juga pembantu klinik veterinar tidak menyangka percubaannya untuk terjun ke dunia penerbangan membuahkan hasil.

Sebaik sahaja menamatkan kursus selama tiga bulan, Dara terus ditawarkan pekerjaan sebagai pramugari dan kini telah tujuh bulan terbang di awan biru.

Dari Kelindan Lori Ke Dunia Penerbangan, Ini Kisah Lelaki Ingin Ubah Masa Depannya
Ainun Darayani Omar atau Dara

“Sebelum ini saya bekerja di bidang pelancongan, tetapi kerana pandemik Covid-19, saya kehilangan kerja. Selepas itu, saya bekerja sebagai pembantu klinik veterinar. Walaupun pekerjaannya stabil tetapi minat saya bukan di situ.

IKLAN

“Oleh itu, saya cuba mengambil kursus tiga bulan dan tidak sangka terus dapat kerja selepas itu. Sejak bekerja sebagai pramugari banyak perubahan positif pada diri saya terutamanya daripada aspek disiplin dan juga kemahiran komunikasi,” tambah Dara lagi.

PELUANG PEKERJAAN GOLONGAN MUDA

Sementara itu, Ketua Pengarah Eksekutif Batik Air, Kapten Mushafiz Mustafa Bakri berkata, perkembangan agresif industri penerbangan pada masa kini telah membuka banyak peluang pekerjaan kepada golongan muda.

Terutama selepas pandemik Covid-19, ramai pekerja mahir dalam bidang penerbangan memilih untuk tidak kembali bekerja kerana telah memiliki pekerjaan lain atau perniagaan sendiri.

Dari Kelindan Lori Ke Dunia Penerbangan, Ini Kisah Lelaki Ingin Ubah Masa Depannya
Ketua Pengarah Eksekutif Batik Air, Kapten Mushafiz Mustafa Bakri

“Peluang untuk golongan muda memang terbuka luas kerana industri penerbangan memerlukan begitu ramai pekerja bagi mengisi semula ekosistem yang sebelum ini terjejas kerana Covid-19,” ujar Kapten Mushafiz.

IKLAN

Malah, Batik Air membuktikan perkembangan positif industri penerbangan pada masa kini kerana bakal menambah 47 sehingga 50 buah pesawat pada tahun depan daripada 35 pesawat sedia ada.

“Ini baru Batik Air sahaja, belum syarikat penerbangan lain yang turut menambah pesawat masing-masing. Maksudnya lebih banyak perjalanan dibuka dan lebih ramai pekerja diperlukan.

“Jadi, dengan adanya kolej seperti Meatech ini memang sangat membantu kerana memudahkan syarikat penerbangan untuk mendapatkan pekerja yang berkemahiran,” kata Kapten Mushafiz yang ditemui pada Majlis Aviation Experience Day anjuran YEG Academy dengan kerjasama Kolej Meatech di Sama-Sama Hotel, Sepang, Selangor baru-baru ini.

Dari Kelindan Lori Ke Dunia Penerbangan, Ini Kisah Lelaki Ingin Ubah Masa Depannya
Majlis Aviation Experience Day yang diadakan di Sama-Sama Hotel baru-baru ini telah dihadiri sekitar 1,000 bakal pelajar.

Di majlis tersebut kira-kira 1,000 orang bakal pelajar menghadiri program tersebut yang turut memuatkan sesi perkongsian pengalaman bersama felo Kolej Maetech seperti Zarul Umbrella dan juga pekerja-pekerja industri penerbangan.

Dari Kelindan Lori Ke Dunia Penerbangan, Ini Kisah Lelaki Ingin Ubah Masa Depannya
Sesi perkongsian pengalaman alumni Kolej Meatech yang kini telah bekerja dalam industri penerbangan.

Selain itu, Kolej dan Pusat Latihan Teknikal Meatech turut menawarkan program diploma untuk pelajar lepasan SPM seperti Diploma Teknologi Penyelenggaraan Pesawat, Diploma Pengurusan Operasi Penerbangan, Diploma Pengurusan Penerbangan Kargo, Pra Diploma Operasi Penyelenggaraan Pesawat dan Sijil Kemahiran Operasi Penyelenggaraan Pesawat.

Buat anda yang berkelayakan dan ada minat untuk ceburi industri ini bolehlah ikuti program atau kursus yang mereka tawarkan.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI