Sebentar tadi Malaysia telah kehilangan seorang tokoh yang unggul dan amat disegani.

Bekas Yang Dipertua Negeri Sarawak, Tun Pehin Sri Haji Mahmud bin Taib telah dilaporkan meninggal dunia pagi ini. Allahyarham menghembuskan nafasnya yang terakhir pada 4.28 pagi di Hospital Cardiac Vaskular Sentral Kuala Lumpur.

Terkenal Dengan Semangat Patriotisme, 10 Fakta Tentang Allahyarham Tun Abdul Taib Mahmud

Tidak dinafikan allahyarham merupakan tokoh yang berpengaruh dan disegani ramai. Beliau terkenal dengan semangat patriotisme dengan cuba menyingkirkan tembok tradisi dan taraf sosial dalam kalangan masyarakat Sarawak.

Ini kami rangulkan 10 fakta menarik tentang figura ini.

1. Berjaya mengurangkan kadar kemiskinan di Sarawak daripada kadar 70 peratus kepada serendah satu digit sahaja.Disebabkan itu, Allahyarham digelar sebagai Bapa Pembangunan dan Pemodenan Sarawak.

2. Memegang jawatan sebagai Ketua Menteri Sarawak (kini dikenali sebagai Premier Sarawak) selama 33 tahun. 16 Mac 1981 hingga 28 Februari 2014.

IKLAN
Terkenal Dengan Semangat Patriotisme, 10 Fakta Tentang Allahyarham Tun Abdul Taib Mahmud
Datuk Abdul Taib Mahmud mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri untuk penggal ketiga pada 17 April 1987. Foto via Sarawakdotcom

3. Menekankan polisi politik pembangunan yang berpaksikan kesaksamaan bagi mewujudkan pembangunan dan kemakmuran Sarawak agar sebarang perbalahan politik, sama ada dalaman atau luaran diketepikan.

4. Membawa masuk kampus universiti-universiti Barat dan Australia ke Sarawak amat dititikberatkan oleh Abdul Taib. Inisiatif ini bagi merapatkan jurang ketidaksamaan.

5. Memperkenalkan Koridor Tenaga Boleh Diperbaharui (SCORE) yang bertujuan mempelbagaikan ekonomi masa hadapan Sarawak.

6. Dilahirkan di bandar Miri, Sarawak pada 21 Mei 1936 dengan berdarah bangsawan.

IKLAN
Terkenal Dengan Semangat Patriotisme, 10 Fakta Tentang Allahyarham Tun Abdul Taib Mahmud
Pehin Seri Abdul Taib Mahmud ketika muda. Foto via Sarawakdotcom

7. Cemerlang dalam bidang akademik kerana ditawarkan biasiswa Colombo Plan bagi melanjutkan pelajaran di menara gading dalam jurusan undang-undang di Universiti Adelaide Australia.

8. Menolak pelawaan berkerja sebagai hakim dan menjawat jawatan pendakwa raya di negeri tercinta Sarawak.

9. Melakar sejarah sebagai tokoh termuda dalam kancah politik Sarawak, pada 22 Julai 1963 beliau mengangkat sumpah sebagai seorang menteri.

IKLAN

10. Ketua Menteri paling lama berkhidmat dalam sejarah Sarawak.

Innalillahiwainnailaihirojiun…Semoga roh Tun Pehin Sri Haji Mahmud bin Taib dicucuri rahmatNYA.

Sumber : UKAS

Semoga perkongsian ini boleh memberikan manfaat untuk anda semua. Jangan lupa untuk subscribe Telegram MASKULIN untuk update terkini!

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI