Sri Syed Azman Syed Ibrahim (foto via Forbes)

Tan Sri Syed Azman Syed Ibrahim merupakan satu nama yang tidak asing lagi dalam dunia perniagaan di Malaysia.

Beliau adalah pemilik dan Pengarah Urusan Weststar, sebuah syarikat yang terkenal dengan kepakaran dalam industri penerbangan dan automotif.

Lelaki Melayu Terkaya, Sanggup Letak Jawatan Pangkat Mejar

Kisah kejayaan beliau bukan sahaja menjadi inspirasi kepada rakyat Malaysia, malah menjadi bukti bahawa dengan usaha gigih dan keberanian, kejayaan boleh dicapai walau dari mana pun kita bermula.

Dari Tentera Ke Lelaki Melayu Terkaya : Kisah Inspirasi Tan Sri Syed Azman
tan-sri-azman

Tan Sri Syed Azman Syed Ibrahim pernah berkidmat selama 13 tahun dalam Angkatan Tentera Malaysia sehingga mendapat pangkat Mejar. Anak kelahiran Alor Setar, Kedah ini memulakan kerjaya awalnya sebagai seorang anggota tentera.

Pada tahun 1993, setelah berhenti dari tentera, beliau dan isteri memulakan perniagaan kereta terpakai. Anak jati Sungai Petani, Kedah ini kemudiannya mula berulang-alik ke London untuk membeli kereta terpakai sebelum menjualnya di Malaysia.

Masa itu beliau tidak memiliki AP (Approbed Permit). Jadi, tidak boleh sesuka hati untuk import kereta luar dari Malaysia.

Namun dia berkongsi AP dengan rakan-rakan yang memiliki permit tersebut. Lama kelamaan beliau berjaya juga memiliki AP dari kerajaan dan perniagaan keretanya semakin menjadi sebutan.

IKLAN
Dari Tentera Ke Lelaki Melayu Terkaya : Kisah Inspirasi Tan Sri Syed Azman
Tan Sri Syed Azman Syed Ibrahim

Sejak dari itu, bisnesnya semakin maju & terkenal. Tetapi, apabila kerajaan mengumumkan dasar baru, Approved permit tersebut tidak dapat digunakan dan hanya Franchise Permit (FP) sahaja yang dibenarkan.

Bukan senang nak dapatkan FP ni. Hanya orang yang terpilih sahaja yang dapat menjadi pengedar. Akhirnya beliau dipilih utk menjadi salah seorang pengedar sah untuk Honda, Suzuki & Chevrolet.

Beli Helikopter Untuk Kegunaan Sendiri

Syed Azman pernah berkata, selama menjalankan urusan perniagaan, beliau bosan kerana masanya banyak dihabiskan di jalan lalu rakannya mencadangkan beliau membeli helikopter saja untuk ke sana dan ke sini.

Penubuhan Weststar

Pada tahun 2003, Tan Sri Syed Azman menubuhkan Weststar Group, sebuah syarikat yang bermula dengan penjualan kenderaan. Namun, beliau tidak berhenti di situ sahaja. Melihat potensi dalam industri penerbangan, beliau memperluaskan sayap perniagaannya dengan menubuhkan Weststar Aviation Services, yang kini menjadi salah satu penyedia perkhidmatan helikopter terbesar di Asia Tenggara.

IKLAN

Weststar Aviation Services menyediakan perkhidmatan helikopter untuk industri minyak dan gas, serta perkhidmatan perubatan kecemasan. Kejayaan syarikat ini telah membawa Tan Sri Syed Azman ke persada antarabangsa, menjadikan Weststar sebuah jenama yang dipercayai dan dihormati dalam industri penerbangan.

Dari Tentera Ke Lelaki Melayu Terkaya : Kisah Inspirasi Tan Sri Syed Azman
Tan Sri Syed Azman Syed Ibrahim

Beberapa perniagaan yang telah dijalankan oleh syarikat itu termasuk industri pertahanan, hartanah dan pembinaan, insurans, makanan dan minuman, dan ICT. Ia belum campur perniagaan peluru berpandu, peralatan pertahanan, hartanah, kenderaan, pembinaan dan sebagainya.

Dari Tentera Ke Lelaki Melayu Terkaya : Kisah Inspirasi Tan Sri Syed Azman

IKLAN

Kejayaan dan Pengiktirafan

Di bawah kepimpinan Tan Sri Syed Azman, Weststar telah menerima pelbagai pengiktirafan dan anugerah di peringkat nasional dan antarabangsa. Beliau diiktiraf sebagai salah satu usahawan yang paling berjaya di Malaysia dan sering dijemput untuk berkongsi pengalaman serta pandangan beliau dalam forum-forum perniagaan.

Selain daripada kejayaan dalam perniagaan, Tan Sri Syed Azman juga dikenali sebagai seorang dermawan yang aktif dalam kegiatan kebajikan. Beliau sering menyumbang kepada pelbagai program komuniti dan pendidikan, serta membantu golongan yang memerlukan.

MASKULIN : Hebat tuan Syed! Pokok pangkal, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Paling penting, bila kaya tak perlu nak menunjuk-nunjuk dan membantulah orang yang memerlukan.

Artikel ini diambil dan diolah dari MW.
Sumber: jan (twitter)

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI