Memang trend bila nak raya mesti ramai designer yang akan mengeluarkan cetusan kreatif idea mereka. Seorang pereka fesyen dikritik gara-gara baju Melayu yang dihasilkannya kelihatan begitu ketat, sehingga menjadi bahan tular di media sosial. Segelintir netizen melabelkan baju Melayu rekaan Amir Kadir itu seperti ‘swimsuit’  kerana menampakkan susuk badan.

Dikritik Netizen Kerana Baju Melayu ‘Swimsuit’, Designer Ini Salahkan Model Sado Sangat

 

“Nak tanya, ni baju Melayu ke swim ke sarung nangka? Aduhai rekaan baju Melayu trend sekarang,” luah seorang netizen.

Perekanya, Amir Kadir atau nama sebenarnya Amir Abdul Kadir tampil menjelaskan baju tersebut bukanlah sendat dan mahu sengaja memperlekehkan budaya Melayu.

“Pengalaman selama lebih 30 tahun dalam dunia fesyen ini telah membuatkan saya sedar erti nilai budaya berfesyen dan etika berpakaian.

“Perkara ini (baju Melayu ketat) terjadi ketika sesi penggambaran yang menggunakan khidmat salah seorang model yang sado dan saiz baju agak kecil untuk dia.

“Effect (kesan) nya ia kelihatan sendat sehingga mengundang spekulasi yang agak berlainan sedangkan jika dilihat pada gambar dimana dua model yang berlainan kesannya adalah normal,” katanya menerusi status di Facebook.

Dikritik Netizen Kerana Baju Melayu ‘Swimsuit’, Designer Ini Salahkan Model Sado Sangat

IKLAN

Baju Melayu yang tular menggunakan model yang berlainan.

Malahan di ruangan komen, Amir turut menjelaskan bahawa baju Melayu yang kelihatan sendat itu disebabkan kakitangannya memakaikan pin bagi menampakkan kesan yang berlainan menyebabkan ia kelihatan ketat keterlaluan.

“Lagi satu, masa penggambaran tu staf saya pin kat bahagian seluar… effect gambar over (keterlaluan),” tambahnya.

Posting Amir Kadir tersebut turut dimuat naik tiga gambar model berlainan yang memakai baju Melayu yang mendapat kritikan ramai itu.

IKLAN

Sekeping gambar adalah baju Melayu yang tular, manakala dua lagi merupakan pemakaian yang lebih longgar tanpa menunjukkan susuk badan.

Dikritik Netizen Kerana Baju Melayu ‘Swimsuit’, Designer Ini Salahkan Model Sado Sangat

Baju Melayu ‘Zebra by Amir Kadir’ laris dijual berikutan tular di media sosial.

IKLAN

Sehubungan itu, Amir berharap penjelasannya dapat melegakan hati netizen berhubung perkara sebenar.

“Maaf jika pihak saya menimbulkan keadaan yang negatif tanpa usul periksa terlebih dahulu,” katanya sambil menambah meminta semua pihak supaya bersangka baik.

Dalam pada itu, Amir berkata, beberapa rekaan baju Melayu ‘Zebra by Amir Kadir’ laris dijual berikutan tular di media sosial.

“Baju viral (tular) dan habis dijual. Terima kasih para pelanggan yang disayangi! Semua ‘bawangs’ terima kasih juga tau,” ujarnya.

 

Sumber : mstaronline

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI