Mungkin ramai di antara daripada anda terutamanya yang berusia sekitar 20-an dan 30-an beranggapan bahawa anda bebas daripada sebarang risiko penyakit jantung.  

Tapi adakah andaian anda itu tepat?  

Tahukah anda statistik terkini menunjukkan penyakit jantung kini bukan lagi penyakit untuk golongan warga emas atau lebih tua sahaja. Malah, semakin hari semakin banyak kes serangan jantung yang melibatkan individu yang masih muda dalam usia lingkungan 30-an meninggal dunia akibat serangan jantung.  

Lebih menakutkan apabila kes serangan jantung ini berlaku ketika individu tersebut sedang tidur ataupun bersukan. Merujuk kepada Pangkalan Data Kardiovaskular Kebangsaan 2014 dan 2015, ia menunjukkan kira-kira satu daripada empat pesakit menghidap masalah jantung adalah individu berusia bawah 50 tahun.  

‘Dont’ Break Your Heart’, Kecergasan & Diet Pemakanan Mainkan Peranan Penting Kesihatan Jantung

Satu tinjauan yang pernah dihasilkan pada tahun 2015 Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) menganggarkan kira-kira 47.7 peratus rakyat Malaysia berusia 18 tahun ke atas mempunyai masalah kolesterol darah yang tinggi. Masalah ini juga boleh mengakibatkan muncullah masalah dan penyakit jantung di kalangan orang muda. 

DIET YANG BAIK 

Mengamalkan pemakanan dan diet yang seimbang mampu membantu anda mendapatkan kesihatan jantung yang baik. Jika tidak mengamalkan diet yang baik anda boleh berdepan masalah obesiti sekali gus mendedahkan diri dengan risiko penyakit jantung.  

Video WATSONS di bawah merupakan perkongsian tentang kepentingan diet yang baik demi kesihatan jantung. Satu perkongsian yang menarik dari Ahli Fisioterapi IJN, Azran Ahmad. 

MELAKUKAN RUTIN SENAMAN 

Gaya hidup yang sihat dengan mengamalkan rutin senaman yang konsisten juga dapat memberikan kesihatan jantung yang lebih baik. Apa kata pakar IJN tentang perkara ini? Ikuti video di bawah. 

KESIHATAN MENTAL YANG BAIK 

Berdepan dengan tugasan kerja serta tekanan daripada pelbagai faktor luaran boleh menyebabkan anda berdepan stres. Bila perkara ini berlaku ia turut akan memberikan kesan yang tidak baik kepada kesihatan jantung. 

Kesihatan mental kini menjadi satu perkara yang sangat penting bagi menjamin kesihatan jantung yang berpanjangan.  

KEMPEN KESIHATAN JANTUNG WATSONS 

Bersempena Bulan Jantung Sedunia, Watsons telah melancarkan kempen ‘Don’t Break Your Heart’ yang bermula pada 2 September sehingga 30 September 2021. Objektif utama kempen ini ialah memberikan kesedaran kepada masyarakat menerusi pelbagai platform tentang penyakit kardiovaskular (cardiovascular disease) atau penyakit jantung. 

Menerusi kempen yang dijalankan seiring dengan Bulan Jantung Sedunia, Watsons ingin turut memberikan kesedaran kepada masyarakat tentang betapa pentingnya menjaga kesihatan jantung.  

‘Dont’ Break Your Heart’, Kecergasan & Diet Pemakanan Mainkan Peranan Penting Kesihatan Jantung

IKLAN

Di antara langkah penjagaan terbaik ialah mengamalkan gaya hidup yang sihat seperti selalu bersenam, pemakanan yang sihat serta seimbang dan melakukan aktiviti yang mampu menghilangkan stres.   

Kempen DONT’T BREAK YOUR HEART oleh Watsons turut disertai oleh beberapa siri video menarik yang mengajak anda semua untuk mengamalkan gaya hidup lebih sihat.  

Sebuah muzik video dengan lagu ciptaan asli berjudul ‘Don’t Break Your Heart’ menampilkan beberapa selebriti terkenal bersama Watson store teammate turut diperkenalkan! 

Ia merupakan kempen sing along yang cukup catchy dan sarat dengan mesej kesihatan.  

PROMOSI ISTIMEWA UNTUK KESIHATAN JANTUNG 

Penjagaan kesihatan perlu selari di antara pemakanan, gaya hidup dan juga senaman. Dari segi pemakanan antara makanan yang dapat membantu ialah supplement dan juga makanan semula jadi seperti oat organik serta bijiran.  

‘Dont’ Break Your Heart’, Kecergasan & Diet Pemakanan Mainkan Peranan Penting Kesihatan Jantung

Menerusi kempen ‘Don’t Break Your Heart’, Watsons memperkenalkan promosi hebat sehingga diskaun 30% untuk produk makanan kesihatan.  

IKLAN

Jangan lupa ikuti resepi sihat yang menjaga kesihatan jantung anda dengan Watsons Nutrabliss.  

Nutty Avocado

Chocolate Walnut

Kiwi Lime Popsicle

Quinoa Pizza

Dapatkan promosi kesihatan jantung WATSONS menarik di sini https://www.watsons.com.my/promo-hearthealth 

PENJAGAAN KESEJAHTERAAN MENTAL 

Seperti mana yang kita tahu, kesihatan mental juga sangat penting untuk memastikan diri kita bebas dari stres dan tekanan yang boleh datang dari pelbagai punca. Ia sekali gus membantu kesihatan jantung agar lebih baik. Bagi penjagaan mentak Watsons turut menawarkan beberapa produk menarik dengan potongan sebanyak 30%.  

‘Dont’ Break Your Heart’, Kecergasan & Diet Pemakanan Mainkan Peranan Penting Kesihatan Jantung

IKLAN

Di antaranya ialah kepelbagaian teh organik, kismis hijau dan merah, minyak kelapa, madu, minyak essential dan juga herba yang mampu membantu tidur lebih baik.  

Jangan lepaskan peluang untuk rebut promosi ini di https://www.watsons.com.my/promo-mentalhealth2021. 

IG PHOTO CONTEST 

Anda juga berpeluang menyertai IG PHOTO CONTEST yang menawarkan hadiah menarik. Apa yang anda perlu lakukan ialah memuat naik foto bersama sticker ‘Don’t Break Your Heart’ berserta hashtag #dontbreakyourheart dan #watsonmalaysia di laman media sosial anda! 

‘Dont’ Break Your Heart’, Kecergasan & Diet Pemakanan Mainkan Peranan Penting Kesihatan Jantung

Pemenang bakal membawa pulang hadiah berupa baucar E-cash Watsons bernilai RM100. Berikut beberapa step untuk menyertainya:  

Step 1: Muat turun sticker Dont Break Your Heart: https://sticker.ly/s/A2LVHW 

Step 2: Ambil satu gambar selfie bersama dengan sticker Dont Break Your Heart 

Step 3: Set profil kepada publik dengan tanda pagar #dontbreakyourheart #watsonsmalaysia.

Bagi terus meraikan Bulan Jantung Sedunia, Watsons turut menawarkan pemeriksaan tekanan darah dan juga penilaian berat badan di mana-mana cawangan Watsons Pharmacy di seluruh negara.    

‘Dont’ Break Your Heart’, Kecergasan & Diet Pemakanan Mainkan Peranan Penting Kesihatan Jantung

Jangan lupa untuk sama-sama sama-sama menyokong kempen kesihatan yang baik seperti ini. Dan jangan lupa sertai IG PHOTO CONTEST! 

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI