Foto: Freepix

Keterujaan memiliki kereta baharu memang cukup menyeronokkan. Siapa pernah alami pengalaman pertama kali memiliki kereta atau membeli kereta baharu pastinya faham apa yang MASKULIN perkatakan ini.

Dengan keterujaan inilah maka ramai yang mula pandai-pandai menambah sana-sini pelbagai jenis aksesori kereta. Sama ada aksesori tersebut untuk penampilan luaran atau aksesori di dalam kereta yang dianggap mampu memudahkan pengalaman pemanduan dan juga penumpang.

Tapi sebenarnya ramai yang tidak sedar bahawa ada beberapa jenis aksesori terutamanya di dalam kereta patut anda haramkan sama sekali. MASKULIN tertarik dengan perkongsian yang di lakukan oleh seorang pengguna Tik Tok yang sinonim dengan tip auto iaitu James Alatin.

Menerusi perkongsian tersebut dia menyatakan tentang dua jenis aksesori yang tak patut disimpan atau digunakan di dalam kereta.

AKSESORI PERTEMA: KLIP TALI PINGGANG KELEDAR

Dua Jenis Akseseori Patut Anda HARAMKAN Digunakan Di Dalam Kereta Sampai Bila-Bila

Klip tali pinggang keledar atau seatbelt clip merupakan aksesori yang saiznya tidaklah besar namun kesan penggunaannya cukup hebat sekali. Rata-rata kereta baharu sekarang dilengkapi dengan sistem amaran jika pemandu atau penumpang hadapan tidak memakai tali pinggang keledar.

Namun ada pula yang tak ingin pakai tali pinggang dan dalam masa yang sama tidak mahu penggera terus berbunyi. Lalu mereka menggunakan aksesori ini. Awas, aksesori ini tak patut langsung wujud dalam kereta anda!

IKLAN

Dua Jenis Akseseori Patut Anda HARAMKAN Digunakan Di Dalam Kereta Sampai Bila-Bila

Ia amat berbahaya terutama jika terlibat dalam kemalangan jalan raya. Impak perlanggaran pada bahagian hadapan terutamanya boleh menyebabkan kecederaan membawa maut jika tidak memakai tali pinggang keledar dengan baik.

Selain itu, anda juga tidak dapat melakukan tuntutan insurans bila terlibat kemalangan. Iya, jika siasatan pihak insurans mendapat anda menggunakan aksesori seatbelt clip ini maka tuntuan akan segera dibatalkan.

AKSESORI KEDUA: DASHBOARD COVER

Dua Jenis Akseseori Patut Anda HARAMKAN Digunakan Di Dalam Kereta Sampai Bila-Bila

IKLAN

Ada beberapa sebab mengapa sesetengah orang suka sangat menggunakan dashboard cover atau penutup papan pemuka. Pertama mereka ingin dashboard kereta nampak lain dan lebih menarik. Kedua sebab kononnya ingin menjaga dashboard hadapan daripada panas matahari.

Tapi tahukah anda penggunaan aksesori ini juga boleh mengundang risiko bahaya! Tolak tepi nampak cantik dan bergaya, anda sebenarnya tidak harus menggunakan aksesori ini.

Dua Jenis Akseseori Patut Anda HARAMKAN Digunakan Di Dalam Kereta Sampai Bila-Bila

IKLAN

Ini kerana ia berpotensi menghalang beg udara atau airbag berfungsi dengan baik. Jika berlaku kemalangan fungsi airbag sangat penting untuk menyerap tekanan dan sekali gus mempu menyelamatkan nyawa pemandu atau penumpang.

Jika aksesori seperti dashboard cover digunakan maka ada kemungkinan airbag tidak dapat dilepaskan dengan sempurna.

Oleh itu anda sebagai pemilik dan juga pemandu harus terus HARAMKAN dua jenis aksesori ini daripada digunakan sama sekali di dalam kereta.

Semoga perkongsian ini memberikan banyak manfaat untuk anda. Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video penuh informasi seperti di bawah!

Kredit: James Alatin

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI