Isu pembahagian tanah pusaka di kalangan adik-beradik banyak kita dengar dan baca di dada akhbar. Ini terjadi kerana adanya ahli yang ingin mengaut keuntungan melalui penjualan tanah pusaka tanpa pengetahuan keluarga.

Bukan itu sahaja, masalah ini juga terjadi kerana tiadanya maklumat sempurna dan cara terbaik untuk menguruskan tanah pusaka ini agar ia dapat dinikmati bersama.

BACA: Ini Cara Mudah Hapuskan Pepijat, Tangani Ia Sebelum Menular Lebih Banyak Di Rumah

Isu tentang tanah pusaka ini telah dikupas secara terperinci oleh seorang Peguam Hartanah, Salkukhairi Abd Sukor melalui perkongsiannya di Facebook.

BAGAIMANA HENDAK SELESAIKAN MASALAH TANAH PUSAKA YANG BANYAK NAMA DAN BAHAGIAN MAKIN MENGECIL?

1. Isu bahagian tanah pusaka geran kongsi yang semakin mengecil apabila penama asal meninggal dunia adalah isu yang banyak dihadapi oleh masyarakat kita hari ini.

2. Apabila penama asal meninggal dunia, bahagiannya akan di turun milik kepada waris- waris mereka.

3. Kesannya, di dalam geran tanah tersebut semakin banyak penama yang masing-masing akan memiliki bahagian yang semakin kecil saiznya.

4. Keadaan ini akan menyukarkan proses untuk mengurusniagakan & membangunkan tanah tersebut. Bahkan ia mungkin tidak lagi praktikal untuk dibangunkan termasuklah untuk dibuat pecah bahagian.

5. Ini kerana untuk melakukan sesuatu urusniaga atau membangunkan tanah tersebut, persetujuan daripada setiap penama adalah diperlukan.

6. Proses untuk mendapatkan persetujuan tersebut akan menjadi lebih sukar sekiranya ada penama yang tidak setuju atau tidak memberi kerjasama sepenuhnya.

IKLAN

7. Akhirnya tanah tersebut terbiar begitu sahaja. Masing-masing buat tak tahu dan enggan bertanggungjawab.

Bagaimana cara untuk mengatasi masalah ini?

Di sini saya gariskan beberapa cadangan yang mungkin boleh dilakukan:

I. Lantik seorang wakil kuasa (Power of Attorney – PA).

Lantik seorang wakil kuasa(PA) di kalangan penama tersebut yang boleh dipercayai yang akan dipertanggungjawabkan untuk menguruskan segala perkara berkaitan tanah tersebut.
Melalui cara ini semua penama akan tandatangan satu Surat Wakil Kuasa (PA) untuk memberi kuasa kepada wakil kuasa tadi untuk menguruskan urusan berkaitan tanah tersebut.

Pun begitu kuasa PA ini perlu diperhalusi dan dihadkan setakat mana yang perlu agar kuasa PA itu tidak terlalu luas sehingga menyebabkan beliau salah guna kuasa termasuklah memindahmilikkan tanah tersebut kepada dirinya sendiri.

II. Semua penama jual bahagian masing-masing.

Semua penama jual bahagian masing-masing kepada seorang atau 2 orang penama yang berkemampuan dan banyak wang yang akan membeli bahagian- bahagian tanah tersebut.
Harga jualan sewajarnya mengikut harga pasaran semasa atau harga yang dipersetujui bersama.

Sekiranya PA telah ditandatangani, hanya penama yang membeli dan wakil kuasa sahaja yang akan tandatangan SNP dan Borang Pindah milik. Tak perlu lagi dapatkan tandatangan daripada semua penama. Pun begitu setiap penama wajar dimaklumkan sebelum proses jual beli dan pindah milik itu dilakukan.

IKLAN

Sewajarnya proses jual beli ini diuruskan melalui seorang peguam yang akan bertindak sebagai peguamcara urusan jual beli dan sebagai stakeholder untuk mengagih-agihkan pembayaran harga jual beli kepada setiap penama mengikut bahagian masing-masing.

III. Tubuhkan koperasi atau syarikat anak beranak.

Tubuhkan koperasi atau syarikat anak beranak di mana tanah tadi akan menjadi aset kepada syarikat atau koperasi tersebut.

Melalui cara ini setiap waris akan diberikan sijil saham mengikut bahagian masing-masing dan tanah tersebut akan dimajukan atau diusahakan dengan sesuatu aktiviti yang dapat menjana pendapatan kepada syarikat atau koperasi tersebut.

Setiap setahun sekali, hasil keuntungan perniagaan daripada tanah tersebut akan dibahagi-bahagikan kepada setiap penama mengikut bahagian saham masing-masing.

IV. Majukan tanah tersebut sebagai projek perumahan

Boleh juga majukan tanah tersebut sebagai projek perumahan sama ada melalui syarikat atau koperasi adik beradik yang ditubuhkan tadi atau boleh JV dengan pemaju yang dipercayai.

IKLAN

Jika majukan sendiri, boleh serah balik tanah tadi kepada kerajaan dan mohon dikeluarkan geran individu yang berasingan dan seterusnya boleh bina rumah atas tanah-tanah tersebut untuk dijual.

Hasil jualan sama ada akan dibahagi-bahagikan mengikut bahagian masing-masing atau boleh dimasukkan sebagai pendapatan syarikat dan setiap penama akan dapat keuntungan setiap tahun hasil daripada pemajuan dan penjualan rumah rumah tersebut.

8. Walau apapun, ini hanyalah sekadar cadangan sahaja. Ianya mudah diperkatakan tetapi tidak mudah untuk dilaksanakan.

9. Perancangan yang teliti dan rapi serta sikap percaya satu sama lain dan saling jujur dan amanah di kalangan setiap penama dalam melaksanakan perancangan tersebut di atas amatlah diperlukan.

10. Sifat ego dan tamak haruslah dibuang. Jangan fikir untuk untung jangka masa pendek sahaja.

BACA: Rumah Anda Terdedah Kepada ‘Penghuni Tidak Diundang’ Jika Abaikan Beberapa Perkara Ini

11. Yang penting, melalui cadangan ini masing-masing akan dapat keuntungan jangka masa panjang yang lebih besar dan berbaloi berbanding berebut hak serta bahagian yang sekangkang kera tersebut.

Tepuk dada, tanya iman. Nak buat atau tak. Wallahuallam.

Terima kasih.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI