Tekanan darah merupakan pengukur kepada tekanan darah dalam sistem peredaran darah anda. Tekanan darah yang sihat atau normal adalah lebih daripada 120 berbanding 80 dan kurang daripada 140 lebih 90 (120 / 80-140 / 90). Sekiranya ia lebih tinggi daripada yang telah dinyatakan, katakan 150/100, anda akan dianggap mempunyai tekanan darah tinggi dan ini akan lebih teruk jika anda tidak mengawal pemakanan anda dengan baik.

Tekanan darah tinggi juga dikenali sebagai hipertensi, berlaku apabila tekanan darah yang akan menyebabka arteri anda berkembang. Tekanan ini boleh menyebabkan kerosakan saluran darah yang sering membawa kepada penyakit jantung, angin ahmar, dan pelbagai penyakit lain lagi yang mengancam nyawa. Jangan risau jika anda salah seorang mangsa tekanan darah tinggi, anda boleh mengubah dengan makan beberapa makanan yang sihat dan menyelerakan dalam pada masa yang sama. Ini antara makanan yang baik untuk anda: 

 

Oatmeal

Elak Tekanan Darah Tinggi Dengan 5 Makanan Ini


Oatmeal merupakan super food yang sangat membantu anda untuk sihat dari segala penyakit. Ia juga berfungsi untuk anda yang ingin menurunkan berat badan. Pada tahun 1995, FDA meluluskan tuntutan kesihatan jantung dari The Quaker Oats Company. Malah, ia telah diakui baik untuk kesihatan dan merupakan makanan pertama yang diluluskan oleh FDA untuk dijadikan produk berbungkus. Sebab itu anda boleh dapat di pasar raya.

 

Pisang

Elak Tekanan Darah Tinggi Dengan 5 Makanan Ini

IKLAN

Pisang mempunyai beberapa vitamin sihat seperti vitamin C dan B-6. Ia juga mampu untuk memberi karbohidrat, protein, serat dan magnesium. Antara sebab utama pisang popular di hati orang ramai adalah kerana ia mempunyai potassium yang baik untuk hati anda. Jadi, kalau tak ada pisang berdekatan dengan anda pun, carilah makanan yang berasaskan potassium.

 

Kentang

Elak Tekanan Darah Tinggi Dengan 5 Makanan Ini

Jika anda tidak suka makan pisang, anda mempunyai beberapa pilihan lain untuk mendapatkan potasium yang sangat penting. Satu yang tinggi dengan potassium kentang. Dalam satu biji kentang, ia mengandungi kira-kira 897 mg kalium. Itulah 25 peratus daripada jumlah yang disyorkan. Cuma janganlah makan kentang goreng, makan secara sihat ye.

IKLAN

 

Coklat gelap (Dark Chocolate)

Elak Tekanan Darah Tinggi Dengan 5 Makanan Ini

Dengar coklat saja tentu anda gembira kan? Terdapat banyak manfaat kesihatan jantung dalam coklat gelap – hampir terlalu banyak untuk disenaraikan. Dalam 100 gram bar yang mempunyai koko 70-85% mengandungi serat, besi, magnesium, tembaga, mangan, serta banyak kalium, fosforus, zink dan selenium. Kajian mendapati bahawa coklat gelap boleh meningkatkan aliran darah dan menurunkan tekanan darah, dan kajian pada tahun 2015 mendapati bahawa makan coklat gelap dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah untuk penyakit kardiovaskular (CVD). Kajian itu menunjukkan bahawa sehingga 100 gram sehari coklat gelap mampu menurunkan kadar risiko CVD. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa 100 gram (3.5 auns) adalah jumlah yang cukup besar, dan mempunyai sejumlah besar kalori (647 tepat) serta 42g lemak dan 24g gula.

 

IKLAN

Berries

Elak Tekanan Darah Tinggi Dengan 5 Makanan Ini


Berry seperti blueberries, strawberi, raspberi, blackberry dan segala-galanya yang berbentuk berry lah. Ia adalah sumber polifenol yang baik, terutamanya antosianin, mikronutrien, dan serat.
Selama hampir 40 tahun, serat telah dikaitkan dengan penurunan tekanan darah. Namun, setelah kajian menunjukkan berry mampu untuk menurunkan tekanan darah, anda boleh masak oat, dan campurkan berr, pisang (yang juga beri secara teknikal), sedikit coklat gelap di atas, sebagai makanan harian anda yang penuh dengan khasiat.

 

 

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI