Di kalangan anda yang kini mungkin berusia pertengahan 30-an sehingga 40-an pastinya sudah tidak asing lagi dengan nama ‘Gran Turismo’.

Apa tidaknya ia merupakan judul permainan video yang sangat popular diperkenalkan oleh Polyphonic Digital dengan menggunakan platform konsol PlayStation.

Pertama kali diperkenalkan untuk PlayStation 1 pada lewat tahun 1997, ‘Gran Tusriso’ pantas menjadi permainan video wajib bagi peminat genre automotif dan juga perlumbaan.

Fakta Menarik Tentang Filem Aksi Perlumbaan Sensasi Dari Judul Gaming, ‘Gran Turismo’

Pada ketika itu mereka hadir dengan paparan grafik serta elemen sebenar setiap kereta dengan ketepatan yang luar biasa menjadikannya dianggap sebagai salah satu permainan video paling ikonik sehingga kini.

Dan terbaru, ‘Gran Turismo’ telah diadaptasikan kepada bentuk filem di mana ia sudah mula ditayangkan di negara kita bermula minggu lalu.

Adaptasi ‘live-action’ ini sememangnya cukup dinantikan oleh ramai peminat terutamanya selepas diumumkan sebagai antara terbesar pernah dihasilkan oleh PlayStation Productions.

Jadi kali ini MASKULIN ingin kongsikan fakta menarik tentang filem ‘Gran Turismo’ yang mungkin anda tak tahu.

IKLAN

ADAPTASI KETIKA GAME PLAYSTATION

Seperti yang MASKULIN nyatakan di atas ia merupakan adaptasi dari permainan video di PlayStation 1 hingga 5 hadir dengan judul sama. Akan tetpai iabukanlah filem pertama dari judul game PlayStation yang diadaptasi ke bentuk filem.

Ini kerana sudah ada beberapa judul lain seperti ‘Uncharted’, siri ‘The Last of Us’, dan ‘Twisted Metal’ yang khabarnya akan dikeluarkan dalam masa terdekat.

Selain itu, terdapat juga beberapa judul lain yang nantinya akan menjadi filem adaptasi permainan Playstation, seperti Ghost of Tsushima, Horizon Zero Dawn, dan God of War yang dikenali masih dalam proses pembangunan.

DARI KISAH BENAR

Selaon adptasi game, ‘Grand Turismo’ juga diadaptasi daripada kisah benar. Ia mengisahkan tentang seorang pemain kelas pertengahan, bekas pelumba kereta, dan seorang pegawai syarikat automotif.

IKLAN

Dia kemudiannya bertaruh besar untuk menjadi juara dalam perlumbaan elit perlumbaan kereta. Kisah ini adalah dengan Dan Jann Mardenborough, seorang yang benar-benar menjadi pelumba di trek.

Fakta Menarik Tentang Filem Aksi Perlumbaan Sensasi Dari Judul Gaming, ‘Gran Turismo’

KOMBINASI DUNIA SEBENAR & GAME

Filem ‘Grand Turismo’ dihasilkaan dengan cara cukup berbeza kerana ia mengabungkan elemen permainan video dan dunia nyata. Ini kerana ia mahu memberikan keseronokan kepada penonton dan juga peminat permainan tersebut.

Bukan itu sahaja, gabungan dua generasi antara ibu bapa dan anak-anak berjaya menghasilkan sebuah filem yang agak berbeza dengan apa yang dipersembahkan dalam permainan asal.

IKLAN

PERBEZAAN GAME & FILEM

Penerbit Kanan PlayStation Productions, Carter Swan berkata terdapat perbezaan di antara bermain permainan dan menonton filem ini. Perkara ini sengaja dilakukan kerana ingin menyampaikan cerita itu sedekat mungkin.

Namun begitu juga dengan sisi filem yang tidak lupa mempersembahkan kisah-kisah yang berkait dengan orang yang memahami kisah sosok Jann.

Fakta Menarik Tentang Filem Aksi Perlumbaan Sensasi Dari Judul Gaming, ‘Gran Turismo’

PENAMPILAN KERETA GEMPAK

Tak sah ‘Gran Turismo’ tanpa barisan kereta yang hebat. Kemuncukan kereta-kereta ini juga sememangnya penting sebagai filem adaptasi daripada permainan Grand Turismo.

Di antara jenis-jenis kereta dalam melakukan kemunculan menerusi filem ini ialah seperti Nissan GTR, Lamborghini Huracan dan banyak lagi.

Jangan lupa follow TikTok MASKULIN ya!

@maskulinmy “Hey wassup guys”, siapa tak kenal tagline ni? Berbaloikah berkarya hingga menjejaskan kesihatan? Itu persoalan yang pernah terlintas di fikiran Khairul Aming di saat beliau memaksa diri menghasilkan content masakan yang sering dinanti-nantikan peminatnya. #khairulaming #tiktokawards2023 #contentcreators #maskulin #majalahmaskulin ♬ Inspiring – Megan Yagami

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI