Antara makanan atau minuman yang sering kali disebut bila ingin turun berat badan atau membina otot ialah protein shake.

Diet protein shake sebenarnya menggalakkan penurunan berat badan dengan mengawal selera makan serta mengurangkan pengambilan kalori dalam pemakanan.

Walaupun ia boleh memberikan hasil yang sangat efisyen dan efektif adalah tidak wajar jika anda bergantung sepenuhnya terhadap protein shake dan menggantikannya dengan makanan seimbang yang lain.

Seperti mana yang kita tahu, protein boleh membina otot dan memainkan peranan sangat penting untuk kesihatan. Setiap orang mungkin memerlukan jumlah protein yang berbeza mengikut berat badan dan aktiviti harian.

Namun secara purata kita memerlukam lebih kurang 50 gram protein setiap hari. Jumlah ini boleh dicapai dengan pengambilan makanan mengandungiprotein sepero kekacang, telur dan produk tenusu.

Protein shake pula memberikan kandungan protein tetapi dengan jumlah kalori yang rendah.

IKLAN

Fakta Tentang Keberkesanan Protein Shake & Apa Kesan Sampingan Pengambilannya

FAKTA RINGKAS DIET PROTEIN SHAKE

 • Kebanyakan jenama protein shake menggalakkan anda untuk menggantikan makanan harian dengan minuman mereka.
 • Diet protein shake memerlukan anda mengambilnya sekurang-kurang sekali sehari.
 • Risiko diet ini adalah bila anda bergantung speenuhnya terhadap protein shake dan mengabaikan makanan lain.
 • Jika ingin mengamalkan diet ini anda harus periksa kandungan protein dan bahan-bahan yang terdapat di dalamnya.

BAGAIMANA PROTEIN SHAKE BERFUNGSI

Sebenarnya protein shake menawarkan bukan sahaja protein tetapi ia juga mengandungi pelbagai jenis vitamin dan mineral yang biasa terdapat dalam buah dan sayuran. Kajian mendapati orang yang mengambil protein shake akan mudah rasa kenyang dan selera makan juga berkurang.

Seperti dinyatakan sebelum ini, protein shake mengandungi bukan protein semata-mata. Antara bahan yang terkandung ialah:

 • Vitamin B-complex
 • Zat besi
 • Zink
 • Vitamin E
 • Magnesium
 • Asid lemak Omega-3

Jadi bagaimana ia berfungsi dalam badan?
Bekalan protein mencukupi akan membantu fungsi organ dalam badan termasuklah membina dan membaiki tulang, otot dan kulit.

IKLAN

Fakta Tentang Keberkesanan Protein Shake & Apa Kesan Sampingan Pengambilannya

RISIKO DAN KESAN SAMPINGAN

Menggantikan makanan sebenar dengan protein shake merupakan satu langkah yang agak drastik terutamanya jika dilakukan secara menyeluruh. Anda harus ingat adalah mustahil untuk mendapatkan semua nutrien diperlukan badan dengan satu sumber makanan atau minuman sahaja.

Walaupun selera anda semakin berkurang namun badan akan sentiasa kelaparan nutrien lalu menyebabkan berlakunya masalah metabolism. Malah kasjian pernah dilakukan mendapati bahawa orang yang mempunyai lebih banyak jenis makanan dalam diet berdepan risiko paling rendah untuk obese.

Fakta Tentang Keberkesanan Protein Shake & Apa Kesan Sampingan Pengambilannya

IKLAN

Sesetengah protein shake menggunakan banyak gula untuk meningkatkan rasa. Secara tak langsung kadar gula dalam badan juga melonjak. Protein shake yang menggunakan gula alternatif pula boleh menjejaskan kesihatan dan menyebabkan loya, muntah, perut kembung dan banyak angin.

Malah sesetengah protein shake didapati mengandungi bahan bahaya yang tinggi seperti;

 • Merkuri
 • Arsenic
 • Cadmium

LANGKAH SELAMAT

Untuk mendaparkan hasil yang memuaskan apabila mengambil protein shake rujuklah dengan pakar pemakanan terlebih dahulu. Ketahui sama ada badan anda sesuai atau tidak mengamalkan diet protein shake.

Jumlah perngambilan normal adalah tidak lebih satu atau dua kali dalam sehari. Anda juga harus tahu bahawa protein shake berfungsi untuk membantu diet anda bukan bergantung padanya seratus peratus.

Untuk memaksimakan anda turun berat badan makanlah makanan rendah kalori dan penuh nutrien di antara pengambilan protein shake.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI