Resdung atau sinusitis adalah satu masalah lazim di seluruh dunia. Jika kita membuat ujian untuk penyakit resdung pada 10 orang, ujian tersebut mendapati lapan daripadanya mengalami masalah sinusitis ringan yang tidak memerlukan rawatan.

Di Malaysia, dianggarkan 60 hingga 65 peratus penduduk mengalami masalah resdung.

Bagaimanapun, daripada jumlah ini kurang 50 peratus mendapatkan rawatan dan ramai tidak mahu berjumpa doktor kerana menganggap gejala resdung yang dialami hanya selesema atau alahan biasa.

Menurut perubatan moden, resdung adalah radangan yang berada di lapisan membran meliputi dinding ruang sinus. Punca keradangan sinus disebabkan jangkitan kuman atau virus, alergi atau masalah sistem imun badan seseorang.

Pesakit resdung menjadi lebih sensitif kepada bahan menyebabkan alahan seperti habuk, bulu binatang, perubahan cuaca terutama cuaca sejuk, pencemaran alam sekitar dan jangkitan bakteria atau virus.

Penghidap resdung biasanya sering mengalami gejala selesema seperti hidung tersumbat, rasa sakit pada pipi, sekitar mata dan kepala. Ini banyak berlaku terutama pada waktu pagi.

 

IKLAN

CUBA GUNAKAN 4 PRODUK INI SUPAYA BOLEH MENGURANGKAN MASALAH BERSIN ANDA YANG MELAMPAU DAN MENGGANGGU TUGASAN HARIAN ANDA.

4 Produk Penghapus Resdung Dan Bersin

CLARINASE

Dijual di farmasi, ia terdiri kepada dua jenis iaitu yang mampu bertahan 12 jam atau 24 jam. Makan ini sewaktu anda ingin berjalan jauh.

IKLAN

4 Produk Penghapus Resdung Dan Bersin

STRIMER

Bagus untuk bersihkan hidung, terdapat dua jenis iaitu nasal congestion dan nasal hygiene. Boleh digunakan 2 hingga 4 kali sehari.

IKLAN

4 Produk Penghapus Resdung Dan Bersin

NEILMED SINUS RINSE

Sangat bagus dan berkesan untuk anda yang memang mengalami masalah bersin yang sangat tidak boleh dikawal lagi. Hanya picit botol pada sebelah hidung, air akan keluar sekali dengan lender pada hidung sebelah lagi. Berkesan!

4 Produk Penghapus Resdung Dan Bersin

AZTEC MASK

Sangat bangus untuk keringkan jerawat dan parut sekali hilang, beli yang original kerana dikhuatiri tidak selamat.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI