filem michael bay

Seluruh dunia kini masih bergelut dan cuba menyesuaikan diri dalam keadaan norma baharu. Para barisan hadapan terutamanya petugas kesihatan berjuang habis-habisan untuk menghentikan penularan wabak Covid-19. Seakan tidak sensitif keadaan semasa, sebuah filem akan datang berjudul ‘Songbird’ tampil dengan tema pandemik.

‘Songbird’, sebuah filem yang kononnya berlaku pada tahun 2024 mengisahkan bagaimana sepasang kekasih jatuh cinta secara virtual tatkala dunia sedang berdepan krisis kesihatan dan keselamatan akibat wabak Covid-23.

Untuk pengetahuan anda wabak itu tidak wujud dan hanyalah rekaan untuk filem fiksyen ini sahaja.

Lebih mengecewakan filem ini turut diterbitkan oleh salah seorang karyawan sangat berpengaruh Hollywood iaitu Micahel Bay.

IKLAN

Menurut trailer kontroversi tersebut, tahap mortaliti manusia pada ketika itu berada pada tahap 50 peratus, bermakna separuh daripada umat manusia terbunuh akibat wabak tersebut. Mereka yang dijangkiti pula dipaksa oleh pihak berkuasa untuk ditahan di kem kuarantin.

Filem Terbitan Michael Bay, Dikritik Hebat Kerana Tidak Sensitif Keadaan Semasa

IKLAN

TIDAK PEKA

Tidak lama selepas trailer ‘Songbird’ dikeluarkan, kritikan terus menghujani laman media sosial. Rata-rata warganet mengecam pihak penerbit filem itu sebagai tidak bertanggungjawab dan kurang peka dengan sensitif dengan situasi semasa. Apatah lagi masayarkat dunia masih bergelut berdepan dengan pandemik Covid-19.

Warganet juga mengkritik filem ini kerana seakan-akan ingin ‘meromantikkan’ pandemik seperti yang berlaku sekarang. Ia juga dianggap sangat ‘tone deaf’ kerana menampilkan filem ini tidak kena dengan masanya.

IKLAN

Mungkin nilai kemanusiaan kini tidak lagi dianggap penting bagi sesetengah orang sehingga sanggup menjadikannya sebagai satu karya demi mengaut keuntungan.

Bagi anda yang tidak ingin melayan karenah kontroversi Hollywood sepeti ini, ikuti YouTube MASKULIN untuk content menarik dan memberi manfaat seperti di bawah.

https://www.youtube.com/watch?v=bKXzwwZEPmE&t=3s