Turunkan berat badan memanglah sesatu yang mudah, namun untuk mengekalkannya agar konsisten itu bukanlah mudah.

Menurut Dilla.Nur di twitternya, dia berjaya turunkan 23kg dengan mengamalkan beberapa tip turunkan berat badan dengan konsisten. Malah dia percaya dengan kemampuan diri dan yakin pada diri sendiri membuatkan misi turunkan berat badan ini berjaya .

#1: Jangan minum air manis

Sering kali kita dengar jangan dekati air manis jika kita sedang berusaha menurunkan berat badan. Amalkan minum air kosong terlebih dahulu.

 

#2: Jaga Kalori

Setiap kalori yang masuk di tubuh badan hari-hari perlu di kira. Jaga kualiti kalori dan bukannya kuantiti semata-mata.

IKLAN

#3: Pilih snacking yang betul

Jangan ambil mudah tentang pemilihan snacking, jika anda mahu makan kudap-kudap, pilihlah makanan yang bersesuaian seperti kekacang atau buah-buahan. Jika anda ambil snacking bar juga boleh tetapi berpada-pada. Elakkan makanan bergoreng seperti karipap dan pisang goreng.

#4: Lupakan nasi lemak, ambil makan yang renda kalori

Jika anda berjaya tukar menu snack anda, pasti anda juga akan berjaya tukar menu sarapan pagi anda juga. Lupakan nasi lemak, ambil makanan rendah kalori, tinggi protein, rendah karbo dan tinggi serat.

IKLAN

#5: Tukar menu dinner pula

Tiada salahnya jika anda tukar sedikit menu makan malam anda kepada healty food. Pastikan kuantiti makan malam anda half portion dari lunch. Untuk lebih berkesan, pilih makan yang jenis cecair kerana apabila malam badan tidak akan proses selaju siang, jadi tidaklah ia menganggu tidur anda.

#6: Exercise

Selepas tukar menu makanan, barulah anda fokus pada exercise. Tak perlulah anda terlebih bersenam, lakukan sedikit demi sedikit, barulah tak mudah give up.

IKLAN

#7: Pilih senaman yang kita suka

Pilihlah senaman yang kita suka seperti jogging, hiking ataupun swimming. Sekiranya anda suka aktiviti indoor dan lakukan aktiviti melibatkan berat, pilihlah gym.  Paling penting mesti ada gila supaya kita boleh fokus untuk mencapai misi.

#8: Cari partner untuk exercise

Untuk mengelakan bosan, cari teman yang punyai misi yang sama untuk turunkan berat badan, lebih bersemangat lah anda.

#9: Jangan kerap timbang

Elakkan berdiri depan penimbang setiap hari. Timbang 1-2 minggu sekali lepas bagun tidur. Timbang hari-hari akan membuatkan minda anda stress dan tertekan. Perlu diingat badan yang mengalami stress susah untuk turun ye!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI