Penggunaan meluas peranti seperti telefon pintar, tab dan komputer peribadi di kalangan pengguna di negara kita merupakan satu perkembangan sihat dalam industri teknologi maklumat.

Dengan penggunaan meluas ini juga membuatkan ramai pengguna semakin terdedah dengan peranti-peranti tiruan atau yang tidak mendapat pengesahan daripada badan berwajib.

Semalam sebuah kenyataan media daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah dimuat naik di Twitter berkenaan hal ini.

“Guna Peranti Yang Disahkan Sahaja”- Pesan SKMM Kepada Pengguna “Guna Peranti Yang Disahkan Sahaja”- Pesan SKMM Kepada Pengguna

IKLAN

SKMM menyeru orang ramai untuk lebih berhati-hati dan beringat sebelum menggunakan atau membeli mana-mana peranti di pasaran. Menurut SKMM penggunaan peranti tanpa pengesahan berlaku semakin berleluasa.

BACA: VIVO Nex Dual Edition, Telefon Pintar Dua Skrin Depan Belakang

IKLAN

“Konsumer mungkin masih tidak sedar bahawa semua peranti dan peralatan komunikasi yang dibeli perlu diperakui oleh SIRIM bagi membolehkannya digunakan di Malaysia, mengikut undang-undang dan peraturan-peraturan negara termasuk Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (CMA) dan Peraturan-peraturan Komunikasi dan Multimedia (Standard Teknik) 2000”.

“Guna Peranti Yang Disahkan Sahaja”- Pesan SKMM Kepada Pengguna
Guna peranti yang mempunyai pengesahan sahaja!

Di bawah akta CMA mana-mana individu yang didapati menggunakan peranti yang boleh menggangu fungsi alat komunikasi lain boleh didenda sehingga RM500,000 atau penjara sehingga enam bulan atau kedua-duanya sekali.

IKLAN

Jelas SKMM penggunaan peranti telekomunikasi tanpa pengesahan telah menyebabkan kes gangguan frekuensi semakin meningkat. Sejak dua tahun lalu SKMM mendapati bahawa laporan dan aduan orang ramai telah meningkat.

“Peranti dan peralatan yang memaparkan label luar negara seperti CE atau FCC berkemungkinan tidak boleh digunakan di Malaysia dalam frekuensi yang sama untuk beroperasi di negara asal jika frekuensi tersebut telah diperuntukkan kepada kegunaan lain”.

Sebagai contoh penggunaaan peranti tersebut boleh mengganggu kelancaran perkhidmatan selular. Jika anda sangsi periksalah peranti sma ada ia mempunyai pelekat SIRIM. Anda juga boleh memuat naik aplikasi SIRIM Check Your Label untuk memeriksa sama ada peranti anda memiliki pengesahan selamat untuk digunakan di Malaysia atau tidak.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI