Foto: SPARegions

Hubungan unik antara manusia dan burung sememangnya sudah dapat disaksikan sejak ratusan tahun lamanya. Boleh dikatakan setiap negara pasti mempunyai budaya membela burung yang cukup unik. Ada yang membelanya sebagai hobi, membantu mencari nafkah dan tidak kurang juga sebagai simbol status.

Di Malaysia sendiri masyarakat Melayu dan Cina khususnya memang gemar membela burung. Tapi ramai tak tahu membela burung ini bukanlah satu hobi yang murah.

Penjagaannya memang memakan kos yang cukup tinggi. Namun bila bercakap tentang kos, kita memantg tidak akan dapat lawan peminat burung di negara Teluk.

Hobi Bela Burung Ini Paling Mahal & Premium Di Dunia, Harga Seekor Boleh Cecah RM1.9 Juta

Masyarakat Arab khususnya di Emiriah Arab Bersatu (UAE) mempunyai budaya membela sejenis burung helang falcon atau lebih tepat Falco rusticulous. Ia merupakan sejenis burung pemangsa yang terkenal sebagai burung terpantas di dunia.

IKLAN

Percaya atau tidak burung falcon mampu menjunam dari udara ke bawah pada kelajuan 320 km/j!

Melatihnya juga memerlukan skil serta pengetahuan luar biasa. Jadi tidak hairanlah harganya mampu mencatatkan jutaan ringgit.

Terbaru, sekor burung helang falcon diberi nama Ab Ultra White Gyrfalcon telah dijual dalam satu acara lelongan di Arab Saudi pada harga mencecah USD$464,400 (RM1.9 juta).

IKLAN

Hobi Bela Burung Ini Paling Mahal & Premium Di Dunia, Harga Seekor Boleh Cecah RM1.9 Juta

Acara lelongan burung spesies jarang ditemui iaitu Falco rusticolus itu dianjurkan Lelongan Pembiak Burung Helang Antarabangsa (IFBA) yang berlangsung di ibu pejabat Kelab Burung Helang Arab Saudi di Malham, utara Riyadh.

IKLAN

Penjualan burung diberi nama Ab Ultra White Gyrfalcon tersebut telah secara tidak langsung menjadi rekod terbaharu untuk burung helang paling mahal pernah dijual di dunia. Lelongan tersebut disiarkan secara maya dan sudah berlangsung sejak bulan lalu.

Menurut laporan Saudi Press Agency, burung berkenaan dikatakan berasal dari Ladang Helang Barat Laut Pasifik yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

Jualan burung berkenaan rekod sebelumnya apabila Super White Gyrfalcon dari penternak berpangkalan di Kanada dijual pada harga USD$93,347 (RM386,129).

Ada duit semua jalan. Bela burung pun sampai berjuta harganya. Hebat!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI