Biasalah, jika anda hidup bujang atau tidak ada masa yang banyak di rumah, mungkin anda akan menghadapi masalah dalam memastikan makanan yang anda beli itu telah lepas tarikh luput ataupun tidak. Kadang-kadang tak sempat makan pun, dah basi. Ada beberapa cara sebenarnya untuk tahu sama ada makanan yang anda beli telah tamat tarikh luput ataupun tidak.

Iini Yang Akan Terjadi Jika Anda Makan Makanan Yang Dah Lepas Tarikh Luput

Sebenarnya tarikh luput ini tercipta berdasarkan tekaan pihak pengusaha berkenaan makanan tersebut. Berdasarkan pemerhatian mereka, makanan yang dikeluarkan sebagai contoh roti, hanya boleh bertahan sekurang-kurangnya 4 hari. Fakta ini sebenarnya bergantung kepada suhu bilik saja. Apa yang penting adalah naluri anda. Jika anda rasa makanan anda masih elok walaupun telah lepas tarikh luput, anda masih boleh menikmati makanan tersebut. Jika anda sudah nampak kulat, basi dan berbau, maka sudah sampai masa anda memberi makan kepada tong sampah anda.

 

Macam mana nak mengekalkan makanan agar tidak cepat berkulat atau busuk?

IKLAN

 

  • Simpandalam peti sejuk

 

IKLAN

Pastikan anda meletakkan makanan dalam peti sejuk. Mengapa peti sejuk? Ini adalah untuk menjadikan makanan anda tahan dengan lebih lama. Suhu di dalam peti sejuk membantu melambatkan proses kulat dan makanan berbau. Jadi bolehlah tahan sehingga 6 bulan ke 1 tahun bergantung kepada jenis makanan.

Iini Yang Akan Terjadi Jika Anda Makan Makanan Yang Dah Lepas Tarikh Luput

IKLAN
  • Beli dalam kuantiti yang sedikit

Selain daripada anda belajar berjimat dan mengawal nafsu, beli dalam kuantiti yang sedikit juga membantu anda agar tidak menyimpan makanan lepas dari tarikh luput. Sebagai contoh Ikan sardin. Jangan pula anda beli sekotak ikan sardin, beli untuk kuantiti seminggu. Kalau dah habis, barulah beli balik. Jangan fikir stock sebulan, takut dalam sebulan tu anda terpaksa out station, dah membazir kalau terlepas tarikh luput kan?

 

Jadi kalau setakat semalam tarikh luputnya tu, masih boleh makan lagi. Ikut naluri hati anda.