Seperti biasa, hari Isnin pasti menjadi masalah bagi semua orang kena sudah mula bekerja. Namun bagaimana untuk memulakan hari anda dengan perasaan dan fikiran yang positif? Ini langkahnya!

Ini Langkah-Langkah Untuk Memulakan Hari Anda Dengan Penuh Positif.Bangun awal pagi (solat sunat – qiamullail dan baca al-quran bagi muslim)

Sebagai seorang yang positif, kamu mestilah mulakan harinya seawal mungkin. Sebagai seorang muslim bangun  sebelum solat fadhu subuh adalah sangat digalakkan. Setelah bangun dan sucikan diri, kamu digalakkan untuk melakukan ‘qiamullail’ atau yang membawa maksud ‘bangun 2/3malam’ bagi menunaikan solat sunat tahajjud, taubat, hajat. Ia merupakan aktiviti kerohanian bagi orang Islam yang ingin mendekatkan diri dengan Tuhan seterusnya menjadi tenang sepanjang hari.

Setelah itu, lazimi diri dengan bacaan al-quran selepas selesai solat sunat juga merupakan rutin yang baik bagi seorang Muslim kerana bacaan al-quran (kitab suci) merupakan 1doa dan ‘azimat’ Tuhan kepada hambaNYA. Jika seorang muslim sentiasa melazimi aktiviti ini, keseluruhan harinya akan bertambah tenang dan baik.

 

Ini Langkah-Langkah Untuk Memulakan Hari Anda Dengan Penuh Positif.

Solat sunat dhuha dan zikir

Dalam agama Islam, mereka digalakkan menunaikan solat sunat dhuha dan berzikir tanda sentiasa mengingati Tuhan dan berdoa agar rezeki dimurahkan, urusan dipermudahkan. Memulakan hari dengan doa dan zikir (ingatan kepada Tuhan) memberikan semangat dan aura positif dalam diri seorang muslim.

Ini Langkah-Langkah Untuk Memulakan Hari Anda Dengan Penuh Positif.

Jangan tinggalkan sarapan pagi

IKLAN

Anda telahpun tidur secara purata selama 6-7jam jadi, sarapan pagi merupakan ‘bahan api’ untuk mengaktifkan semula sistem badan anda. Sarapan pagi juga menghalang anda merasa lapar dan makan secara berlebihan sepanjang hari.

Ini Langkah-Langkah Untuk Memulakan Hari Anda Dengan Penuh Positif.

Amalkan pemakanan yang sihat (sayuran dan buah-buahan)

Sebaiknya, sarapan anda haruslah seimbang lengkap dengan protein, bijirin, lemak sihat. Roti ‘wholegrain’, mentega rendah lemak berserta pisang adalah salah 1contoh sarapan sihat. Anda juga boleh mencuba sarapan yang kaya dengan sayur-sayuran sihat seperti salad dimakan bersama ayam/daging panggang adalah lebih sihat dan menyelerakan. Boleh juga campurkan cendawan dan tomato ke dalam telur dadar anda untuk sarapan.

Ambil ‘vitamin’ anda setiap awal pagi

Walaupun anda sudah memastikan pemakanan anda seimbang dan cukup nutriens, pengambilan vitamin atau pemakanan tambahan dapat menampung mana-mana nutriens yang masih tidak mencukupi akibat daripada pelbagai faktor seperti cara memasak yang memusnahkan sejumlah nutriens di dalam makanan segar anda. Vitamin seperti multivitamin adalah antara vitamin yang perlu diambil di awal pagi disamping vitamin c dan bcomplex bagi membantu penyerapan zat besi yang maksimum serta sebagai permulaan untuk menjana tenaga sepanjang hari tanpa tekanan!

IKLAN

Ini Langkah-Langkah Untuk Memulakan Hari Anda Dengan Penuh Positif.

Ini Langkah-Langkah Untuk Memulakan Hari Anda Dengan Penuh Positif.

Minum air secukupnya

Mengambil air kosong yang cukup pada waktu pagi mempunyai pelbagai kebaikan antaranya melancarkan sistem penghadaman anda serta mempersiapkan tubuh anda untuk menyerap dan mengangkut nutriens ke seluruh tubuh badan dengan lebih efektif. Air kosong yang diambil seawal pagi dapat meningkatkan kadar metabolisma dan menyingkirkan toksin dari badan agar hari anda dapat dimulakan dengan lebih baik.

Ini Langkah-Langkah Untuk Memulakan Hari Anda Dengan Penuh Positif.Bersenam awal pagi

Memulakan hari dengan senaman memang memberikan ‘1kejutan’ sepanjang hari. Anda akan tidak percaya dengan diri sendiri apabila anda merasa bertenaga apabila anda mulakan hari dengan senaman. Bersenam pada awal pagi dapat meningkatkan kadar metabolisma seterusnya dapat melancarkan peredaran darah ke seluruh anggota badan.

IKLAN

Ini Langkah-Langkah Untuk Memulakan Hari Anda Dengan Penuh Positif.Lakukan pergerakkan regangan

Jika anda kesuntukkan masa untuk melakukan senaman, aktiviti regangan ringkas sudah memadai. Lakukan aktiviti regangan bagi memberikan rasa segar kerana aktiviti regangan pada waktu pagi boleh melancarkan peredaran darah dan Endorphin anda!

Buat catatan aktiviti anda

Ambil beberapa minit untuk menulis keseluruhan aktiviti anda pada hari itu termasuklah perkara-perkara yang perlu anda lakukan dan selesaikan. Membuat catatan awal mengelakkan dari anda terlupa perkara-perkara penting yang perlu anda lakukan disamping anda dapat merangka aktiviti lain dengan lebih efisen. Menulis dan merangka aktiviti harian menjadikan anda lebih bersistematik dan setiap kerja yang dilakukan dapat diselesaikan dalam tempoh masa yang ditetapkan dan mengelakkan diri anda menjadi kelam kabut, tertekan dan lebih berkeyakinan.

Ini Langkah-Langkah Untuk Memulakan Hari Anda Dengan Penuh Positif.

Berdoa supaya hari anda akan lebih baik daripada semalam

Sebagai seorang muslim, aktiviti berdoa kepada Tuhan merupakan aktiviti kerohanian yang menjadikan diri lebih bersemangat dan tenang dalam melakukan aktiviti harian. Rasa kebergantungan kepadaNYA memainkan peranan dalam memastikan hari-hari yang dilalui menjadi lebih lancar.

sumber:  sihatcantikcergas

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI