Rupanya selain rasanya yang sedap, durian turut menjadikan diri anda lebih muda dari usiannya. Buat mereka yang konon-konon tak boleh nak makan tu, sesekali cubalah rasa, mungkin tak cukup selori untuk anda nak habiskan nanti. 

Tapi bagi yang hantu durian sanggup berbelanja ratusan ringgit untuk menikmati buah tersebut.

7 Khasiat Buah Durian, Salah Satunya Mampu Rangsang Nafsu Syahwat Lelaki…Wow!

Terbaru, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, kerajaan akan membuat kajian terhadap khasiat memakan durian yang dikatakan baik untuk kesihatan lelaki. Memetik laporan Astro Awani, kajian tersebut adalah tambahan dari beberapa kajian dari seluruh negara kesan positif memakan buah durian.

Kajian dari luar negara sebelum ini mendedahkan buah durian mempunyai antioksida lebih tinggi. Kajian itu juga menjelaskan, kulit durian juga mempunyai antibiotik untuk melegakan batuk.

Durian juga sama seperti makanan lain, baik untuk dimakan tetapi dalam bentuk kesederhanaan.

IKLAN

 

Dan ini 7 khasiat lain durian

1. Awet Muda

Durian mempunyai sumber vitamin C. Fungsi Vitamin C dapat mencantikkan malah melambatkan proses penuaan kulit serta wajah seseorang.

2. Pembekal Tenaga

Durian tinggi dengan karbohidrat. 100 gram durian bersamaan 21% karbohidrat. Badan kita memerlukan karbohidrat untuk memberi dan menambahkan tenaga.

IKLAN

3. Mencerdaskan Otak

Tahukah anda 200 pelajar di Twickenham ( Middlesex) school diuji kecerdasan dengan makan durian ketika sarapan, tengahari dan juga waktu istirehat? Hasil kajian menunjukkan kalsium buah durian tinggi dan berjaya membantu pelajar untuk fokus kepada pelajaran.

4. Cegah Masalah Tekanan

Durian mengandungi vitamin B6 dimana mambantu untuk kurangkan masalah tekanan. Durian mempunyai tryptophan dimana ianya sejenis asam amino yang dpt mengubah tubuh jadi serotonin iaitu mampu membuat badan lebih tenang, mood lebih gembira dan lebih baik.

IKLAN

5. Nutrisi Untuk Tulang Serta Gigi

Durian mengandungi kalsium, kaliu serta vitamin B1, B2. Kesemua ini dapat mempertahankan kesihatan tulang dan gigi anda.

6. Pencernaan Yang Sihat

Serat yang cukup tinggi dan membantu organ pencernaan berjalan dengan lebih lancar. Bagi mereka yang sentiasa sembelit dan sukar buang air besar, boleh cuba makan buah durian.

7. Cegah Masalah Kurang Darah (Anemia)

Buah durian mengandung folat serta zat besi yang memainkan peranan penting dalam mengatasi gejala anemia atau kurang darah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI