Water photo created by freepik - www.freepik.com

Seperti mana yang kita sedia maklum, cuaca di Malaysia sekarang cukup panas dengan beberapa negeri mencatatkan suhu agak tinggi. Cuaca panas terik yang melanda memang cukup memeritkan terutamanya kepada anda yang bekerja di kawasan terbuka dan di luar.

Malah panas yang membahang turut dirasakan ketika berada di rumah lantas menyebabkan badan rasa panas saja. Selain itu badan juga akan sentiasa berpeluh dan terasa haba terperangkap dalam badan.

Kali ini MASKULIN ingin kongsikan beberapa tip untuk menyejukkan badan agar menjadi lebih segar dan selesa sepanjang hari.

PAKAIAN FABRIK COTTON

Pemilihan material pakaian sangat sesuai untuk mengelakkan badan terasa panas. Fabrik terbaik untuk keselesaan dan lebih ‘sejuk’ adalah dari jenis cotton. Selain boleh membuat kulit bernafas lebih baik ia juga sangat selesa untuk dipakai. Selain pakaian, sarung bantal, cadar serta langsir juga boleh anda pilih dari metarial ini.

IKLAN

SEJUKKAN SELIMUT

Buat anda yang mempunyai peti ais bersaiz besar, inilah masanya untuk gunakan teknik ini. Letakkan seimut anda di dalam ruang sejuk beku selama beberapa minit. Bunyinya memang macam pelik tapi percayalah ia boleh menyejukkan badan anda dengan pantas.

CUCI BILAH KIPAS

Tidak mempunyai penghawa dingin pada musim panasbegini semenangnya satu dugaan. Apatah lagi jika anda tinggal di kawasan yang agar terbuka dan tidak terlindung dengan mana-mana bangunan atau pokok besar. Jika menggunakan kipas siling, pastika ia sentiasa bersih dari debu pada bilah. Ini bagi memastikan ia menghasilkan angin yang lebih laju dan padu.

IKLAN
Sejukkan Badan Dalam Cuaca Panas Dengan Beberapa Cara, Salah Satunya Air Kelapa
Vintage photo created by lifeforstock – www.freepik.com

AIR KELAPA MUDA

Minuman air kelapa muda sememangnya terkenal sejak dari dulu lagi mampu melegakan kepanasan badan. Apatah lagi jika ia dicampur dengan ais, pasti memberikan kessegaran segera kepada anda. Untuk khasiat yang lebih baik, letakkan sedikit madu ke dalam air kelapa yang anda ingin minum.

MINIMAKAN PERKAKASAN ELEKTIK

Mungkin anda tidak sedar semakin banyak anda menggunakan perlatan elektrik dan peranti elektronik lebih tinggi ia menyumbang kepada suhu panas di dalam rumah. Oleh sebab itu, anda perlu tutup mana-mana peralatan yang tidak berapa digunakan atau kurang penting. Pada waktu malam juga tutuplah semua lampu ketika mahu tidur.

IKLAN

KEHEBATAN AIS

Jika tidak tahan dengan rasa panas yang terperangkap dalam badan, anda boleh menggunakan ketulan air untuk disaukan ke anggota badan. Sebagai contoh menggunakan kiub ais dan menggosokkannya di bahagian leher, tangan, siku, belakang dan juga kaki. Anda juga boleh merendamkan kaki di dalam bekas berisi air dan ais untuk menyejukkan badan dengan cepat.

Sejukkan Badan Dalam Cuaca Panas Dengan Beberapa Cara, Salah Satunya Air Kelapa
Water photo created by jcomp – www.freepik.com

MINUM BANYAK AIR

Dalam cuaca yang panas badan kita akan lebih cepat kehilangan air. Oleh itu amalkan meminum air kosong dengan lebih kerap. Pengambila air kosong yang kerap merupakan salah satu cara paling efektif untuk menyejukkan badan.

Semoga perkongsian MASKULIN kali ini mampu memberikan manfaat kepada anada. Jangan lupa follow IG MASKULIN untuk update gaya hidup lelaki terkini!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI