Foto: BERNAMA

Hari demi hari kita dapat menyaksikan bagaimana kesungguhan rakyat Malaysia berdepan cabaran mencari rezeki selepas terkesan dengan teruk akibat wabak COVID-19. Ramai yang diberhentikan kerja dan ditamatkan kontrak kerana situasi ekonomi tidak menentu. Terbaru, tular seorang pemuda mengenakan kostum ‘Iron Man’ untuk berniaga air jagung.

Memetik laporan BERNAMA, pemuda tersebut Muhammad Syukur Mohd Patthi yang berusia 26 tahun merupakan bekas kakitangan sebuah syarikat telekomunikasi. Dia telah diberhentikan kerja ekoran penularan pandemik yang berlaku sekarang.

Namun dia tidak pernah mengeluh dan berikhtiar mencari rezeki yang jalal dengan memanfaatkan kreativiti dengan mengenakan kostum adiwira tersebut sambil berniaga air jagung.

‘Iron Man’ Berniaga Air Jagung Demi Mencari Rezeki Selepas Diberhentikan Kerja
Foto: BERNAMA

Jelasnya, “Sebagai anak muda kita jangan terlalu berharap pada bantuan dan pemberian orang. Selagi ada kudrat, lebih baik cari rezeki sendiri”.

Berniaga di tepi jalan di bawah cuaca yang panas sambil mengenakan kostum bukanlah satu perkara yang senang dilakukan. Usaha anak muda ini bersama dua rakannya, Yusri Md Saad dan Mohamad Zaidi Zainal Abidin telah berjaya mencuri perhatian orang ramai dan juga mula tular di laman media sosial.

IKLAN

Mereka bertiga menjalankan perniagaan berdekatan sebuah persimpangan jalan di Badar Perda, Bukit Mertajam, Pulau Pinang.

MINAT SUDAH LAMA

Tambahnya lagi, minatnya menjadi penghibur dengan berkostum adiwira bukanlah perkara yang baru dilakukannya.

Semasa bekerja dahulu dia turut melakukan aktiviti sebagai penghibur berkostum sebagai kerja sambilan bersama kumpulan yang dikenali sebagai Geng Superheri Penang (GSP). Mereka kerap menerima tempahan untuk melakukan kemunculan dan menghiburkan tetamu di pelbagai majlis.

IKLAN
‘Iron Man’ Berniaga Air Jagung Demi Mencari Rezeki Selepas Diberhentikan Kerja
Foto: BERNAMA

Akan tetapi selepas berlakunya penularan wabak COVID-19, segala tempahan daripada pelanggan dibuat sebelum ini terpaksa dibatalkan. Sehubungan dengan itu mereka mendapat idea untuk berniaga air jagung dengan kostum untuk menarik pelanggan.

“Walaupun kini kami terpaksa berhujan dan berpanas di tepi jalan, setiap kali orang ramai melambai atau bunyikan hon, rasa letih itu berbaloi. Kami faham sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan, ramai yang rindu suasana di luar. Jika dengan melihat kami ini mereka boleh terhibur, saya turut gembira,” kata lagi.

IKLAN
‘Iron Man’ Berniaga Air Jagung Demi Mencari Rezeki Selepas Diberhentikan Kerja
Foto: BERNAMA

Lumrah perniagaan kadangkala ada untung dan kadangkala ada rugi. Pada awal perniagaan mereka pernah alami kerugiaan senigga 90 peratus. Namun kini perniagaan mereka menjadi semakin baik dan stabil. Malah mereka turut menyumbang stok harian yang tidak habis dujual kepada petugas barisan hadapan di sekatan jalan raya sekitar Pulau Pinang.

Semoga ‘Iron Man’ kental ini terus tabah dan kuat dalam mengarungi cabaran ini. Semoga usaha hebatnya memberikan inspirasi kepada mereka yang turut berdepan kesukaran di saat ini.

Jangan lupa untuk subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Kredit: BERNAMA

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI