People photo created by cookie_studio - www.freepik.com

Salah satu cara terbaik untuk membina otot dada menjadi lebih mantap ialah menerusi senaman tekan tubi. Selain itu ia juga mampu menjadikan otot lengan menjadi jauh lebih mantap. Ia juga mudah dilakukan tanpa anda perlu menggunakan sebarang alatan senaman!

Lebih menarik ia senaman ringkas dan boleh dilakukan di mana sahaja. Dengan bantuan senaman tekan tubi membuatkan penampilan anda nampak lebih macho apabila miliki otot dada tegap.

Jadikan Otot Dada Lebih Perkasa, Bidang & Tegap Dengan 5 Senaman Tekan Tubi Berintensiti Tinggi
People photo created by drobotdean – www.freepik.com

Buat anda yang ingin membina otot dada menjadi lebih perkasa, tegap dan mantap boleh lakukan 5 jenis senaman tekan tubi di bawah!

CLAP PUSH UPS

Gerakan ini bukan sahaja boleh jadikan menjadikan dada nampak bidang, ia juga membantu menambahkan otot lengan. Untuk melakukan gerakan ini, mulai dengan posisi push-ups seperti biasa. Ketika tubuh berada pada posisi push, lakukan ups dengan tekanan kuat ke lantai sehingga tangan terlepas dari lantai, lalu tepukan tangan sebelum kembali pada posisi asal.

IKLAN

WIDE GRIP PUSH UPS

Trik pertama dapatkan otot dada bidang adalah melakukan gerakan wide grip push-ups secara rutin. Gerakan yang memfokuskan latihan pada keseluruhan otot dada ini mampu dilakukan dengan cara memposisikan badan seperti akan melakukan push-ups biasa. Kemudian gerakkan telapak tangan ke arah tepi hingga lebih lebar dari bahu.

SPIDERMAN PUSH UPS

Tidak hanya pada dada bidang, gerakan push-ups ini jika dilakukan secara rutin mampu menjadikan otot perut terbentuk dengan rapi. Posisikan tubuh dalam struktur push-ups seperti biasa. Ketika anda berada pada posisi push, bengkokkan sebelah kaki ke tepi perut sehingga lutut sejajar dengan paha. Lakukan gerakan ini secara rutin dengan 30 kiraan untuk permulaan. Anda boleh lakukan 100 kiraan bagi yang sudah pro.

IKLAN

KNEE PUSH UPS

Jika anda inginkan dada bidang tanpa perlu ke gym, lakukan gerakan push-ups ini secara rutin. Gerakan ini turut membantu pembentukan otot perut. Mulakan dengan gerakan push-ups seperti biasa. Ketika anda berada dalam posisi push, bengkokkan lutut hingga mendekati dada.

IKLAN

SINGLE RAISED PUSH UPS

Terakhir adalah gerakan single leg raised push-ups. Gerakan ini membantu anda membentuk dada dan otot di bahagian atas tubuh dengan baik tanpa perlu ke gym. Cara melakukan gerakan ini sangat mudah. Posisikan tubuh anda seperti anda melakukan push-ups normal. Setelah itu, lakukan push-ups sambil sebelah kaki diangkat ke atas. Lakukan gerakan ini secara rutin setiap hari agar anda mendapatkan otot dada tegap.

Semoga perkongsian teknik senaman tekan tubi atau push ups di atas mampu memberikan lebih variasi dalam rutin harian anda. Jangan lupa subscribe channel Telegram MASKULIN untuk update terkini!

https://www.youtube.com/watch?v=J1ukZrz9B4M

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI