Jaga Jaket Kulit Agar Tahan Lama & Permukaannya Tak Mudah Merekah

Lelaki dan jaket kulit memang tak boleh dipisahkan. Ia dianggap sebagai gaya fesyen yang popular di kalangan penunggang motosikal untuk menyerlahkan penampilan.

Bahkan pemakaian jaket kulit juga penting bagi mat motor sebagai ciri-ciri keselamatan diri bagi mengelakkan kecederaan apabila berlakunya kemalangan.

Terkenal dengan harganya yang mahal dan penggunaan material yang berkualiti, jadi tidak hairanlah jika gaya fesyen ini perlu dijaga dengan rapi agar ia tidak mudah lusuh dan kulitnya tidak mengelupas.

Pantang-larang ketika memakai jaket kulit:

1. Jangan sesekali memenuhkan poket anda dengan pelbagai barang atau membawa barangan berat kerana ia akan meregangkan material kulitnya.
2. Jangan guna penyembur rambut, minyak wangi atau cologne semasa memakai jaket kulit. Alkohol yang ada di dalam penyembur ini akan mengeringkan material kulitnya. Sembur dahulu wangian anda dan biarkan ia kering dahulu sebelum anda ingin memakai jaket.
3. Jangan tampal lencana atau pinkan kerana ia akan merosakkan permukaan kulit.
4. Jangan guna minyak zaitun dan minyak kelapa untuk membersihkan jaket kulit. Zat-zat ini memberikan kilauan yang menipu, selain menyebabkan kulitnya cepat pecah dan berminyak.

Jaga Jaket Kulit Agar Tahan Lama & Permukaannya Tak Mudah Merekah

IKLAN

Untuk memastikan pembelian anda berbaloi kerana harganya mahal, jadi pastikan anda menitikberatkan tip-tip asas ini untuk menjaga kualiti jaket kulit.

1. Gunakan cucian tangan

Bahagian di dalam jaket sukar dijaga, jadi jangan biarkan ia berbau hapak disebabkan kesan peluh dan habuk. Cara terbaik untuk membersihkannya adalah dengan menggunakan cucian tangan. Mulakan membasuh dengan air suam dan sedikit sabun pencuci lembut daripada jenis air. Elak rendam terlalu lama. Jika terdapat kesan kotor, gunakan berus gigi yang lembut untuk membersihkan kotoran tersebut. Kemudian, gosok secara lembut dan keringkan di ruangan terbuka yang mempunyai aliran angin. Jangan jemur di bawah matahari terik kerana ia akan mengecutkan jaket kulit anda.

2. Cucian mesin basuh

Masukkan sabun pencuci air ke dalam air dingin. Guna jaring kain jika ada ataupun terbalikkan bahagian dalam jaket ke luar dan zipkan. Penting untuk anda ikuti tiga peraturan iaitu menggunakan mod perlahan, air sejuk dan masa basuh yang minimum. Kemudian, keringkan jaket secara manual tanpa perlu memerahnya. Gantung jaket di bawah kipas dinding.

IKLAN

3. Penjagaan bahagian luar

Jika bahagian luar jaket kotor akibat tumpahan makanan atau minuman, segera bersihkannya dengan kain lembut dan lap dengan gerakan ke bawah. Jangan gosok secara kasar! Anda juga boleh membeli produk penjagaan pakaian kulit yang dijual di pasaran. Sapuan produk ini akan membuatkan jaket anda menjadi lebih lembut, fleksibel, terlindung daripada kelembapan dan mencegah permukaannya daripada retak.

Jaga Jaket Kulit Agar Tahan Lama & Permukaannya Tak Mudah Merekah

4. Hilangkan kedutan

Letakkan beberapa buku yang berat di atas jaket anda semalaman. Ini membantu mengurangkan kedutan. Pastikan anda sentiasa menggantungkannya dan jangan lipat jaket kulit anda.

IKLAN

5. Biarkan ia kering sendiri jika terkena hujan

Kalau jaket anda terkena air hujan, jangan terus masukkan ke dalam mesin basuh. Ini kerana suhu panas boleh merosakkan material kulitnya. Cara yang paling mudah adalah dengan menggantungkan ia di tempat yang ada aliran angin atau banyak cahaya tetapi bukannya pada cahaya matahari terik.

6. Cara penyimpanan

Menyimpan jaket anda dengan cara yang betul dapat menghalang terjadinya banyak masalah. Elak menyimpan di dalam almari yang lembap terutamanya berdekatan dengan bilik mandi atau ruang yang memancarkan cahaya matahari terus. Jika anda prihatin dengan habuk, tutupkan jaket dengan sarung khas atau beg plastik baju bagi tujuan untuk menangkap kelembapan dan menggalakkan cendawan.

Subscribe dan follow video di Youtube MASKULIN

https://www.youtube.com/watch?v=ZmGn7E1z5Zc&t=1s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI