Tidak dinafikan rakyat Malaysia sememangnya terkenal dengan sifat pemurah. Lihat sahajalah sekarang dengan penderitaan yang dilalui oleh rakyat Palestin, sumbangan tidak henti-henti disalurkan menerusi pelbagai badan-badan NGO berdaftar.

Melihatkan penderitaan yang tidak dapat untuk kita bayangkan berlaku kepada mereka sekarang, Palestin sememangnya cukup terdesak mendapatkan bantuan daripada masyarakat global.

Hari ini satu hantaran dari bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) dan juga bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Haji Zulkifli Mohamad Al-Bakri menarik perhatian ramai.

Hantaran menerusi laman media sosial kendaliannya yang bertajuk ‘Jam Rolex Untuk Palestin’ merupakan satu langkah diambil olehnya untuk mengumpul dana bagi memberikan sumbangan kepada rakyat Palestin. Ia merupakan satu lelongan jam berjenama Rolez yang diterima olehnya sebagai hadiah daripada Raja Saudi, DYMM Salman Abdulaziz al-Saud.

‘Jam Rolex Untuk Palestin’, Dr Zulkifli Buka Bidaan Jam Pemberian Raja Saudi Sebagai Sumbangan

Jelasnya, dia menerima cendera mata tersebut selepas mewakili mufti dan ulama Malaysia dalam menyampaikan ucapan di hadapan baginda tidak lama dahulu.

“Kisahnya bermula pada Februari 2017 apabila saya mendapat panggilan mengejut ketika sedang menghadiri mesyuarat sebagai Panel Penasihat Syariah Bank Negara.
Saya diminta oleh Kerajaan Malaysia – selaku Mufti Wilayah Persekutuan untuk mewakili semua para mufti dan para ulama Malaysia, menyampaikan ucapan di hadapan Raja Saudi, DYMM Al-Malik Salman bin Abdulaziz hafizahullahu ta’ala dalam kunjungan hormatnya ke Malaysia.

IKLAN

Tambahnya lagi selepas beberapa hari berlangsungnya majlis berkenaan di St. Regis Hotel, dia dihubungi pihak Kedutaan Besar Arab Saudi di Malaysia.

‘Jam Rolex Untuk Palestin’, Dr Zulkifli Buka Bidaan Jam Pemberian Raja Saudi Sebagai Sumbangan

“Ada cenderamata yang dikirimkan daripada Raja Saudi kepada saya. Lantas saya minta pegawai saya Dr. Aizam untuk mengambilnya. Saya tidak buka kotak cenderamata tersebut. Ia disimpan di pejabat saya di Putrajaya, sehinggalah saya dilantik sebagai Menteri. Semasa saya menjawat jawatan Menteri, kotak tersebut dipindahkan ke pejabat kedua saya di Kompleks Pusat Islam Kuala Lumpur.

“Apabila saya meletakkan jawatan sebagai Menteri pada 2021, kotak tersebut dipindahkan ke pejabat peribadi saya. Di sana, barulah saya membukanya sebagai tanda penghargaan atas derma kurnia daripada Raja Saudi,” jelasnya lagi.

IKLAN

‘Jam Rolex Untuk Palestin’, Dr Zulkifli Buka Bidaan Jam Pemberian Raja Saudi Sebagai Sumbangan

Dr Zulkifli turut melahirkan Dengan menjunjung titah tersebut dan meraikan kesungguhan Kerajaan Arab Saudi menyalurkan sumbangan billion dollar kepada Palestin saban tahun, saya ingin membuka bidaan jam Rolex kesayangan saya ini dengan harga tapak RM40,000.

“Kenaikan bermula RM100 ke atas. Hasil bidaan akan didermakan sepenuhnya untuk kebajikan rakyat Palestin yang sedang menderita di sana. Saya buka kepada yang berminat, untuk membida di ruang komen,” tambahnya.

IKLAN

‘Jam Rolex Untuk Palestin’, Dr Zulkifli Buka Bidaan Jam Pemberian Raja Saudi Sebagai Sumbangan

Sehingga artikel ini ditulis difahamkan bidaan tertinggi ialah RM100,000. Bidaan ini akan ditutup pada tengah malam ini tepat jam 12 malam, 31 Oktober 2023.

Semoga usaha ini dapat memberikan inspirasi kepada kita semua untuk menyumbang buat Palestin.

Kredit:

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI