Selepas disahkan melecur tahap empat akibat disimbah asid, hala tuju kerjaya pemain bola sepak kebangsaan Faisal Halim selepas ini menjadi persoalan para peminat sukan itu, demikian lapor Berita Harian.

Terdapat kemungkinan aksi Faisal Halim atau Mickey tidak sehebat dulu kerana kecederaan tahap empat membabitkan otot, tulang dan saraf mengambil masa yang panjang untuk pulih.

Melecur Tahap Empat, Doktor Jangka Aksi Faisal Halim Mungkin Tidak Seperti Dulu
Foto: Tahap luka melecur pada kulit.

Berbulan Untuk Sembuh

Menurut Dr Noor Ameera Rahmat yang merupakan doktor kulit di Klinik Usraa, Faisal mampu pulih namun masih terlalu awal untuk mengatakan kecederaannya bakal menamatkan kerjayanya.

Tambahnya, kebiasaannya pesakit yang mengalami kecederaan melecur tahap empat juga sukar untuk pulih 100 peratus seperti asal.

Oleh itu, kecederaan Faisal mungkin memberi kesan kepada kerjayanya yang mana boleh menyebabkan dia sukar bermain bola sepak seperti dahulu.

Melecur Tahap Empat, Doktor Jangka Aksi Faisal Halim Mungkin Tidak Seperti Dulu
Foto: Dr Noor Ameera Rahmat.

“Ada peluang untuk (Faisal) pulih, cuma untuk pulih 100 peratus sukar, mungkin 30 ke 40 peratus sahaja. Ia akan membabitkan banyak siri pembedahan dan pembedahan itu pun ambil masa yang lama sebab doktor nak tengok perkembangan luka dia.

IKLAN

Jelas Dr Noor Ameera lagi, pemulihan kecederaan melecur tahap empat mengambil masa berbulan, bahkan prosedur pembedahan sahaja memakan 17 ke 21 hari.

Bagaimanapun, proses penyembuhan boleh menjadi lebih singkat bergantung kepada perkembangan luka jika Faisal tiada penyakit lain serta menjaga pemakanannya.

“Untuk pembedahan, doktor akan ambil kulit tempat lain seperti paha bagi menutup tempat kulit yang terbakar dan kalau perasan bila terbakar kulit akan jadi macam tertarik. Ia perlu rawatan sebab bila kulit tertarik ia akan menyebabkan pergerakan terbatas,” jelasnya lagi.

Kecederan Beri Kesan Pada Keseimbangan Badan

Dalam pada itu, pegawai perubatan Klinik Kesihatan Gambang, Kuantan Dr Muhammad Aliff Md Zaki menjelaskan kecederaan yang dialami Faisal turut mempengaruhi keseimbangan badan pemain berusia 26 tahun itu.

IKLAN
Melecur Tahap Empat, Doktor Jangka Aksi Faisal Halim Mungkin Tidak Seperti Dulu
Foto: Dr Muhammad Aliff Md Zaki.

Hal ini kerana otot yang rosak atau putus tidak akan sempurna seperti asal apabila dirawat dan disambung semula.

“Mungkin kita tak akan nampak Faisal yang dulu, kecuali kalau pembedahan yang dilakukan dapat merawat sepenuhnya kecederaan dan mungkin dia boleh kembali kepada persembahan asal. Namun, apabila sudah sampai kes macam ini (kecederaan tahap empat), jarang boleh kembali pulih kepada asal.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Faisal Halim (@faisalhalim.7)

Selain itu, trauma yang dihadapi oleh Faisal juga perlu diambil kira memandangkan kes ini bukan sekadar kemalangan biasa, namun kes jenayah.

IKLAN

Meskipun Faisal adalah seorang atlet yang kuat mentalnya, masih terdapat kemungkinan yang beliau akan trauma apabila melangkah ke dunia luar nanti.

Oleh itu, Dr Alif menyarankan agar Faisal turt dirujuk kepada pakar psikatri demi memastikan mentalnya berada pada tahap terbaik.

Sumber: Berita Harian

BACA: Bapa Didakwa Paksa Anak Enam Tahun Bersenam Hingga Maut Kerana “Terlalu Gemuk”

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI