Image by LipikStockMedia on Freepik

Perayaan Hari Raya Aidilfitri pada tahun ini memang cukup berbeza sedikit kerana cuaca panas yang melanda di seluruh negara. Rata-rata kawasan terutamanya di Semenanjung Malaysia mengalami cuaca panas melampau yang agak teruk.

Antara lokasi yang paling terkesan ialah negeri-negeri di Pantai Timur dan juga Utara seperti Kelantan, Terengganu, Kedah dan juga Perlis.

Menurut Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad dalam satu laporan berkata, “Kawasan di utara lebih teruk dan paling ketara dengan ada kawasan bersempadan dengan Thailand mencecah suhu lebih 37 darjah celcius.

Jangan Ambil Ringan Risiko Strok Haba, Ini 10 Tip Bagaimana Nak Elak Dari Berlaku
Image by Freepik

“Kita jangka keadaan ini berlarutan sehingga Ogos kerana peralihan monsun. Selepas Ogos dijangka kembali hujan,” tambahnya dalam satu artikel diterbitkan Berita Harian pada bulan lalu.

Malah baru-baru ini kita dikejutkan dengan dua kes kematian melibatkan kanak-kanak akibat cuaca panas dan simptom strok haba dialami mereka. Risiko strok haba sebenarnya cukup serius apatah lagi jika tidak diberikan perhatian yang sebaiknya.

Selain golongan kanak-kanak mereka yang warga emas juga turut berisiko terutamanya jika mereka ada menghidap penyakit kronik. Bagi mengelakkan berlakunya strok haba kepada anda dan ahli keluarga terdapat beberapa langkah pencegahan yang baik boleh diambil

IKLAN

Berikut 10 tip bagaimana untuk elak strok haba berlaku:

Minum air yang cukup

Pastikan anda minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi. Anda sepatutnya meminum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari dan lebih banyak lagi jika anda terdedah kepada panas yang berlebihan.

Guna pakaian yang sesuai

Pastikan anda memakai pakaian yang longgar dan berbahan kain yang menyerap peluh seperti kapas. Hindari memakai pakaian yang ketat dan terlalu tebal kerana ini akan meningkatkan risiko strok haba.

Jangan Ambil Ringan Risiko Strok Haba, Ini 10 Tip Bagaimana Nak Elak Dari Berlaku
Image by gpointstudio on Freepik

Elakkan waktu panas terik

Jangan keluar pada waktu yang paling terik seperti tengah hari. Cuba keluar pada waktu pagi atau petang yang lebih sejuk.

IKLAN

Jangan terdedah lama kepada matahari

Jangan terlalu lama terdedah kepada matahari, khususnya di tempat terbuka. Sekiranya anda terpaksa berada di luar, cuba cari tempat yang teduh atau gunakan payung.

Pakai topi atau tudung kepala

Pastikan anda menggunakan topi atau tudung kepala untuk melindungi kulit kepala anda dari terik matahari.

Elak aktiviti fizikal berat

Jauhi aktiviti fizikal berat pada ketika panas terik. Cuba lakukan aktiviti tersebut pada waktu yang lebih sejuk seperti pada waktu pagi atau petang.

Kurangkan pengambilan kafein dan alkohol

Kurangkan pengambilan minuman mengandungi kandungan berkafein dan alkohol kerana ini boleh menyebabkan dehidrasi.

IKLAN

Mengamalkan kebersihan diri

Pastikan anda mengambil mandi atau mandian sejuk untuk membantu menurunkan suhu badan anda pada waktu yang panas.

Jaga pemakanan

Ambil makanan yang seimbang dan hindari pengambilan makanan yang terlalu berminyak atau berlemak kerana ini akan menyebabkan badan anda menjadi lebih panas.

Pengambilan elektrolit

Minum minuman elektrolit seperti air kelapa atau minuman isotonik untuk membantu menggantikan elektrolit yang hilang dari badan anda melalui peluh.

Semoga kesihatan kita semua terus berada dalam keadaan dan kondisi yang baik. Jaga diri, jaga kesihatan!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI