Ya, setiap orang akan lalui. Dan setiap lelaki juga akan berdepan situasi di mana dia harus melawan segala rasa gemuruh, takut dan risau semata-mata untuk mendekati gadis yang disukainya.

Jangan rasa pelik dan ketawa.

Mengapa?Sebab jatuh cinta itu merupakan perkara normal yang berlaku kepada sesiapa sahaja.

Bezanya, ada orang lebih gemar memendamkan rasa cinta. Dan ada orang berani ambil risiko meluahkan perasaannya.

Tapi ingat, meluahkan rasa cinta atau pada pertemuan pertama adalah langkah yang tidak bijak dan gelojoh! Kali ini MASKULIN ingin kongsi beberapa tip bagaimana ingin dekati seorang wanita.

Beri Masa

Sebelum meluahkan kata cinta, beri peluang kepada diri anda dan juga si dia untuk mengenali diri masing-masing. Mungkin ketika keluar bersama rakan-rakan atau melakukan tugasan bersama adalah detik terbaik untuk anda menonjolkan diri. Jangan pula ‘over’ dan mendesak!

IKLAN

‘Baca’ Si Dia

Bukan sahaja melalui perbuatan, anda juga perlu membaca gerak bahasa badan dan renungannya untuk mengetahui sama ada dia menyukai anda atau tidak. Sekiranya dia asyik menjauhkan diri bila bertemu kamu, maka bolehlah diketahui untuk permulaan ini yang si gadis tidak selesa lagi dengan anda. Andai dia suka malah sering pula berbalas-balas sms maka anda sudah berada di landasan yang betul.

BACA: Bercinta Semula Dengan Bekas Kekasih, Baik Atau Buruk? Ini Kata Pakar Psikoterapi

Jangan Gelojoh & Terburu-Buru, Ini 7 Tip Bagaimana Nak Dekati Wanita Anda Suka

Kesempatan

Jangan lepaskan setiap kesempatan yang ada untuk mengajaknya keluar makan bersama. Kadang kala detik itu hanya datang sekali dan jika anda membiarkan sahaja mungkin peluang itu tidak akan datang kembali. Berjalan bersama menemani gadis ketika melangkah menuju ke parkir kereta juga satu yang baik dalam memberi tanda yang anda menyukainya.

IKLAN

Buka Ruang Cinta

Untuk menyintai seseorang, anda juga perlu membuka ruang cinta dalam diri. Ini akan menjadikan supaya keduanya lebih faham tentang isi hati dan keinginan masing-masing. Kongsilah kisah-kisah lucu anda dan dia, cita-cita atau apa sahaja yang boleh menjadikan hubungan itu lebih serius. Ini adalah penting untuk membina kepercayaan di antara keduanya dan adakah si gadis merupakan pilihan yang tepat untuk anda? Ini boleh diketahui dari sumber yang dikurniakan oleh Tuhan iaitu hati anda.

Jangan Gelojoh & Terburu-Buru, Ini 7 Tip Bagaimana Nak Dekati Wanita Anda Suka

Alasan Tepat

Adalah penting untuk anda mengetahui kenapa anda jatuh cinta dengannya? Apakah yang ada pada si gadis sehingga membuat anda terpesona? Nilai seperti bentuk badan, gaya berpakaian dan sebarang elemen fizikal yang lain adalah lebih kepada nafsu semata. Manakala jika memilih kerana si gadis seorang yang berperwatakan baik, mengambil berat dan elok budi bahasa maka ia akan hadir dalam nilai cinta yang sejati. Kelakuan anda sendiri yang akan menentukan apa niat yang sebenar.

IKLAN

Luahkan

Perlu berani untuk meluahkan segala perasaan yang terpendam kepada si dia. Sudah pasti tiada pihak yang akan mengetahui perasaan cinta itu jika anda hanya memendam rasa. Luahkan dengan cara yang paling sederhana di tempat dan masa yang sesuai. Jangan terburu-buru.

Jangan Gelojoh & Terburu-Buru, Ini 7 Tip Bagaimana Nak Dekati Wanita Anda Suka

Yakin

Yakin dalam diri akan perkataan dan tindakan anda. Ini akan melihatkan anda membuat keputusan yang berani dan bertindak cara dewasa.

Bukan ‘Ayat Power’

Ahli psikologi telah melakukan kajian di mana untuk menarik perhatian seseorang ia mengambil masa di antara 90 saat hingga 4 minit.

Antara yang mempengaruhi semua itu bukanlah cara anda berkomunikasi tetapi;

  • 55% melalui gerak bahasa badan
  • 38% intonasi dan kelajuan suara anda
  • 7% sahaja dari apa yang anda katakan.