Ramai lelaki beranggapan pilihan baju yang mereka ada dalam kehidupan seharian cukup terhad sekali.

Berbeza dengan kaum wanita yang mempunyai pelbagai pilihan atau variasi yang boleh digayakan. Namun hakikatnya tidak begitu kerana sebenarnya terdapat banyak jenis kemeja atau baju yang terdapat di pasaran boleh membuatkan gaya anda nampak versatil.

Setiap hari jika tiada aktviti formal pastinya ramai memilih untuk memakai t-shirt. Tapi ramai yang tidak tahu t-shirt juga ada beberapa jenis bentuk atau potongan.

Kali ini MASKULIN ingin kongsi 5 jenis kemeja atau baju yang wajib ada dalam simpanan atau koleksi anda setiap hari.

T-SHIRT

“Jangan Pandai Pakai Saja!”, Ini 5 Jenis Kemeja Patut Ada Dalam Almari Anda

Jenis baju yang wajib ada dalam almari setiap lelaki. Rasanya kalau sesiapa tak ada t-shirt itu memang sangat pelik.

Terdapat banyak pilihan t-shirt di pasaran kerana sifatnya yang muudah digayakan dengan apa jenis seluar. Namun anda harus ingat untuk pilih t-shirt berwarna yang sesuai dengan kulit badan anda.

IKLAN

Ini kerana t-shirt muncul dengan pelbagai corak dan warna. Jadi ia memberikan anda kebebasan untuk mix and match mengikut kesesuaian. Selain fabrik. Dua t-shirt utama yang sering dipakai lelaki adalah jenis crew neck dan V-neck.

UNDERSHIRT

“Jangan Pandai Pakai Saja!”, Ini 5 Jenis Kemeja Patut Ada Dalam Almari Anda

Ramai lelaki sekarang tidak memiliki atau menggunakan undershirt. Ironinya, ia berbeza sekali sewaktu mereka di bangku sekoleh terutamanya di sekolah rendah.

Salah satu faktor mungkin disebabkan cuaca di Malaysia agak panas. Namun ramai tidak tahu bahawa undershirt sebenarnya tidaklah panas bila dipakai kerana ia menggunakan material yang selesa.

KEMEJA HENLEY

“Jangan Pandai Pakai Saja!”, Ini 5 Jenis Kemeja Patut Ada Dalam Almari Anda

IKLAN

Ia mempunyai rekaan seakan-akan kemeja berkolar polo. Cuma apa yang membezakan ia mempunyai pilihan lengan panjang dan mempunyai 3 butang kesemuanya.

Rekaan ini kurang sesuai untuk dimasukkan ke dalam seluar dan ia lebih menarik jika dilepaskan. Mempunyai banyak pilihan termasuk dari segi warna dan fabrik, mengikut keselesaan dan keutamaan pemakai.

POLO SHIRT

“Jangan Pandai Pakai Saja!”, Ini 5 Jenis Kemeja Patut Ada Dalam Almari Anda

Tahukah anda bahawa kemeja polo telah dipopularkan menerusi sukan tenis? Pada tahun 1926 pemain tenis dari Perancis, Rene Lacoste menggayakan kemeja polo ketika bertarung,

IKLAN

Ia sehingga kini menjadi antara ikon fesyen terpenting dalams sejarah. Pereka terkenal Ralph Lauren juga mengembangkan gaya kemeja berkolar dan lengan pendek seperti ini.

Lelaki yang memakai kemeja polo boleh tampak lebih segak, tegap dan kemas.

KEMEJA BUTTON DOWN

“Jangan Pandai Pakai Saja!”, Ini 5 Jenis Kemeja Patut Ada Dalam Almari Anda

Jangan salah anggap kemeja bukanlah pakaian untuk kepejabat semata. Ia mempunyai versatiliti tersendiri dan bergantung kepada jenis potongan, kain dan juga corak. Disebabkan itulah lelaki tidak mengira golongan menggayakan kemeja dalam kehidupans eharian atau karier mereka.

Bagi anda yang ingin tampil kasual tetapi kemas bolehlah memilih kemeja bercorak tidak berat seperti jalur ke bawah.

Manakala bagi anda yang ingin tampil lebih menyerlah dan ‘loud’ mungkin boleh pilih kemeja berwarna terang dan mempunyai corak yang besar. Nasihat MASKULIN, jauhi kemeja bercorak provokatif.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI