Buat peminat audio yang berkualiti memiliki peranti audio pembesar suara atau speaker merupakan keperluan yang wajib ada terutamanya di kediaman dan ruang peribadi tersendiri.

Buat peminat muzik atau audio sejati mempunyai speaker yang berkualiti sangatlah penting. Pertama kerana ia mampu memberikan kepuasan muzik yang lebih jelas dan tepat selain mendengar setiap nuasa bunyi dalam rakaman.

Selain itu menggunakan speaker juga mampu memberikan pengalaman audio lebih mendalam dan intimate selain penghayatan muzik yang lebih universal dan menghargai kualiti bunyi rakaman dengan cara terbaik. Baru-baru ini MASKULIN sempat untuk mencuba sendiri menggunakan peranti audio terkini JBL Authentics 200.

JBL Authentics 200, Peranti Audio Berimej Retro & Berkualiti Teknologi Terkini [Review]

Langsung keluar dari kotak, perkara pertama yang kami cukup kagum ialah penampilannya yang dibina dengan sangat baik. Enclosurnya dibalut dengan bahan yang menyerupai kulit yang segera mengingatkan kita kepada pengeras suara gitar, dengan bahan fabrik kain bahadapan menutupi pembesar suara di bawahnya.

Mengelilingi gril pembesar suara ini adalah sepotong hiasan logam berwarna emas, dengan tulisan: “Authentic sound by JBL, Since 1946.”

Pada bahagian atas pula terdapat butang kawalan berserta butang untuk main/jeda dan melangkau ke depan atau ke belakang, sambungan Bluetooth dan butang bentuk ‘Hati’ yang digunakan untuk mengakses ciri-ciri dalam aplikasi JBL One.

JBL Authentics 200, Peranti Audio Berimej Retro & Berkualiti Teknologi Terkini [Review]

Ia turut menyediakan butang bagi kawalan kelantangan, bass dan treble tampil dengan rekaan roda putaran dengan pencahayaan LED untuk menunjukkan di mana aras setiap tetapan berada.

PENAMPILAN RETRO

Secara luarannya, JBL Authentics 200 tampil dengan sentuhan dan rekaan retro yang hadir dengan sentuhan kulit sintetik hitam dan garis emas.

Walaupun reka bentuknya retro, JBL Authentics dilengkapi dengan sokongan Alexa dan Google untuk membolehkan anda mendengar apa saja dengan hanya berkata “hey Alexa/Google”.

IKLAN

Pembesar suara pintar ini boleh ditukar ke mod biasa dengan mematikan Alexa/Google menggunakan suis mudah dan menggunakan Bluetooth, AUX, atau USB-C.

Pada bahagian belakang pembesar pula terdapat beberapa pilihan sambungan. Ia yang termasuklah secara Ethernet, auxiliari (saiz jack fon kepala standard 3.5 mm) dan USB-C.

JBL Authentics 200, Peranti Audio Berimej Retro & Berkualiti Teknologi Terkini [Review]

Selain itu, ia juga menyediakan port kabel kuasa kerana pembesar suara ini tidak berfungsi dengan bateri dan mesti disambungkan dengan kabel yang disertakan untuk berfungsi.

Menurut JBL, peranti audio ini mempunyai dua pembesar suara tweeter 25 mm dan woofer 5 inci yang beroperasi pada kuasa maksimum 90 watt.

Pada bahagian bawah pembesar suara kelihatan seperti radiator pasif yang besar dipercayai bagi membantu responsif bass. Respons frekuensi yang disenaraikan boleh dikatakan cukup mengagumkan dari 50Hz hingga 20kHz.

IKLAN

JBL Authentics 200, Peranti Audio Berimej Retro & Berkualiti Teknologi Terkini [Review]

Ini bermakna JBL hampir dapat memainkan frekuensi sub-bass yang sangat rendah yang terdapat dalam banyak muzik. Satu perkara yang cukup baik buat sesebuah peranti audio bagi kegunaan kasual peminat audio sejati.

Untuk sambungan Bluetooth, ia menggunakan versi 5.3. Kami dapati ia hanya mengambil masa yang cukup singkat untuk memasangkannya dan menggunakannya bersama iPhone, peranti Android dan juga komputer menggunakan Windows.

KUALITI AUDIO HEBAT

Tidak dinafikan kulaiti audio yang dihasilkan oleh JBL Authentics 200 yang kompak ini cukup menakjubkan.

Jujur MASKULIN katakan kami cukup terkejut dengan kualiti bass serta kualiti mid yang sangat baik. Walaupun dipasang dengan pada tetapan yang paling tinggi kualiti audio atau muzik yang dihasilkan masih baik dan tidak pecah.

Salah satu sebab audio yang terhasil begitu baik adalah ciri penalaan diri yang menyesuaikan dengan persekitaran.

IKLAN

JBL Authentics 200, Peranti Audio Berimej Retro & Berkualiti Teknologi Terkini [Review]

Ini berlaku secara automatik setiap kali JBL Authentics 200 dihidupkan, walaupun ada sedikit kelewatan pada permulaan. Walaupun diletakkan di dalam kabinet tertutup, di sebelah dinding atau di tengah-tengah ruang tamu yang besar ia tetap memberikan kualiti yang konsisten.

Seperti MASKULIN nyatakan di atas, pembesar suara ini dapat terhubung dengan Google dan Alexa, dan keduanya dapat berfungsi bersamaan. Anda boleh meminta Alexa untuk memulakan lagu dan Google untuk menghentikannya. Memiliki kedua-duanya memudahkan penggunaan di beberapa bilik jika anda mempunyai peranti lain yang terhubung.

Aplikasi JBL satu memudahkan anda menyambung ke wifi dan menambahkan perkhidmatan streaming. Aplikasi ini memudahkan penyesuaian tetapan suara dan membolehkan anda menetapkan senarai main kegemaran yang JBL namakan sebagai “moments”.

“Moments” ini dapat disimpan untuk dimainkan dalam urutan tertentu, tetapan EQ, dan volum. Setelah melakukan tetapan, anda hanya perlu menekan butang pada JBL atau meminta Google/Alexa.

JBL Authentics 200, Peranti Audio Berimej Retro & Berkualiti Teknologi Terkini [Review]

Selain kualiti suara, JBL juga berjaya dalam reka bentuk. Pembesar suara JBL Authentics 200 ini mempunyai beberapa ciri yang menjadikannya salah satu pembesar suara yang paling menarik dan berkualiti tinggi.

Misalnya, cara lampu menyala pada butang putar saat anda meningkatkan volum/bass, atau kaki getah kecil di bahagian bawah pembesar suara yang mencegah kerosakan pada rak anda ketika memainkan musik dengan kuat. Secara keseluruhan, JBL Authentics 200 adalah pembesar suara yang hebat dengan suara yang mengisi ruangan.

Rating MASKULIN: 4/5

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI