Suatu ketika dahulu bercakap tentang penjagaan kulit memang agak asing bagi orang lelaki. Namun dengan perkembangan zaman moden, ia sudah menjadi satu perkara normal.

Malah disebabkan berlakunya pencemaran udara lelaki zaman kini perlu lebih peka dengan kesihatan kulit mereka sama ada wajah atau pun di anggota badan yang lain. Jadi usahlah hairan bila semakin ramai lelaki kini lebih terbuka bercakap tentang produk penjagaan kulit.

Namun dengan lambakan produk yang ada di pasaran pastinya ada yang sesuai dan tidak sesuai dengan kulit anda. Setiap orang mempunyai jenis kulit yang berbeza-beza. Jadi bagaimanakah kita nak kenal pasti sama ada produk itu bersesuaian dengan kulit atau tak?

Dan nasihat MASKULIN, janganlah percaya sangat dengan pelbagai testimoni daripada orang-orang asing yang tidak dikenali terutamanya yang beriya-iya mempromosikan sesetengah produk tertentu.

Jika menggunakan produk yang tak betul anda mungkin alami gejala seperti di bawah:

IKLAN

Terasa panas

 

Jika Berdepan Komplikasi, Itu Bermakna Produk Tak Sesuai Dengan Kulit

Anda alami lapisan kulit yang terasa panas dan kemudian mengalami pedih-pedih. Sebenarnya ini terjadi apabila produk yang anda gunakan tidak berfungsi pada wajah anda. Ia hanya memberikan rasa iritasi dan jika dibiar berterusan boleh menyebabkan radang kemerah-merahan. Jangan biarkan begitu dan hentikan menggunakan produk tersebut. Sila dapatkan nasihat doktor dengan kadar segera.

IKLAN

Kering & kusam

Jika Berdepan Komplikasi, Itu Bermakna Produk Tak Sesuai Dengan Kulit

Ada beberapa produk penjagaan kulit seperti losyen badan dikatakan baik untuk melembabkan kuit. Akan tetapi bila anda menggunakannya kulit menjadi semakin kering dan menggerutu. Sama juga dengan sabun mandi yang menyebabkan kulit kering akibat dari bahan sodium hidroikda yang banyak.

IKLAN

BACA: Wajib Tahu 4 Punca Kulit Muka Berminyak, Kalau Nak Mudah Jaga!

Lebih sensitif

Jika Berdepan Komplikasi, Itu Bermakna Produk Tak Sesuai Dengan Kulit

Tak sampai beberapa minit bila anda keluar kulit sudah bertukar seperti warna kulit udang. Ia berkemungkinan besar berpunca daripada produk penjagaan kulit yang mengandungi retinoic acid (retinol, vitamin A). Hati-hatilah menggunakan produk yang mengandungi bahan ini kerana ia boleh menyebabkan kulit menjadi sensitif apabila terkena pancaran matahari.

Menggelupas

Jika Berdepan Komplikasi, Itu Bermakna Produk Tak Sesuai Dengan Kulit
Ramai yang kata kulit menggelupas tandanya kulit nak tumbuh yang baru atau bersalin kulit. Tunggu dulu. Adakah anda tahu bahawa lapisan kulit yang pertama iaitu epidermis amat penting bagi melindungi kulit dari terkena sebarang jangkitan kuman dan bakteria. Bayangkan jika kulit menggelupas apa mungkin boleh berlaku pada kulit anda!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI