Tahukah anda bahawa nasi mengandungi karbohidrat dan ia merupakan antara punca mengapa tubuh manusia boleh jadi ‘mengembang’.

Namun dengan cara menolaknya perlahan-lahan, seseorang itu boleh mendapatkan tubuh yang ideal semula.

Bukan bermaksud tolak nasi sepenuhnya tetapi kurangkan secara berperingkat atau ambil dalam jumlah yang sangat kecil.

Jika tetap rasa diri itu gagal untuk menolak nasi, MASKULIN pun tak dapat berbuat apa-apa.

IKLAN

Tetapi dalam hal ini ditegaskan, kalau nak kurus, disiplin diri wajib ada dan selain menolak nasi, ini perkara lain yang perlu anda lakukan sama :

1. Lakukan senaman rintangan

Kalau Ada Yang Tahu Rahsia Bakar Lemak Ini, Mesti Ramai Yang Suka Tolak Nasi

IKLAN

Latihan rintangan atau bebanan membantu pembakaran lemak dalam beberapa cara. Latihan bebanan sendiri merupakan cara membakar kalori yang baik. Kajian juga menunjukkan bahawa, tidak seperti senaman aerobik, latihan bebanan meningkatkan pembakaran kalori ketika anda dalam keadaan rehat sehingga 39 jam selepas latihan tersebut tamat. Malah, semakin banyak otot pada badan anda, semakin banyak kalori yang digunakan setiap hari. Dan walaupun sasaran anda hanyalah untuk membakar lemak dan bukannya menambahkan otot, anda tetap perlu lakukan latihan bebanan. Ini akan membantu mengelakkan berat badan yang hilang bukanlah daripada otot sedia ada. Jika otot anda hilang ketika proses membakar lemak (jika tak lakukan senaman bebanan), kadar metabolisma anda akan menurun dan memusnahkan usaha pembakaran lemak anda serta menjadikan anda seorang yang kurus dan berlemak.

2. Lakukan senaman HIIT

Kalau Ada Yang Tahu Rahsia Bakar Lemak Ini, Mesti Ramai Yang Suka Tolak Nasi

IKLAN

HIIT adalah satu senaman di mana ia dilakukan dalam keadaan berkala iaitu latihan intensiti tinggi dengan tempoh rehat yang singkat. Dan hasilnya adalah lebih baik dalam masa yang singkat berbanding senaman kardiovaskular. Antara senaman HIIT yang mudah boleh dilakukan di rumah adalah melompat tali. Caranya adalah lakukan lompatan sepantas yang boleh dalam tempoh 10 hingga 20 saat, diikuti dengan lompatan perlahan untuk tempoh 30 saat.

3. Makan lebih banyak lemak

Kalau Ada Yang Tahu Rahsia Bakar Lemak Ini, Mesti Ramai Yang Suka Tolak Nasi

Agak pelik kan jika anda perlu makan lebih banyak lemak sedangkan anda ingin buang lemak? Namun ia adalah benar. Makan lemak baik dengan secukupnya dapat membantu kehilangan lemak, membina otot dan pulih lebih cepat. Lemak sihat juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan termasuklah baik untuk hati anda. Jadi, makanan apa yang mengandungi lemak baik? Lemak baik adalah lemak tak tepu, terutamanya omega-3 yang terkandung dalam ikan seperti salmon dan kekacang, serta lemak monotaktepu seperti mentega kacang, minyak zaitun, kuning telur dan minyak ikan.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI