Foto: Freepix.com

Tanyalah mana-mana lelaki. Sama ada secara sedar atau tidak mereka pasti mengidamkan perut atau abdomen berotot mantap yang juga dikenali dengan gelaran sic-packs.

Tapi untuk mendapatkannya ia bukanlah semudah yang disangka. Kerja keras, disiplin dan kekuatan mental perlu ada kalau nak bina six-packs yang mantap. Cuba lihat sahaja bintang Hollywood atau filem-filem aksi Hong Kong atau Korea. Di sebalik tabir mereka berusaha dengan begitu keras bagi mendapatkan bentuk badan yang tegap dan perkasa.

Kalau Nak Perut Six-Pack Dengan Cepat, Buat Lima Senaman Ini Setiap Hari!
Foto: Freepix.com

Namuin ia tidak mustahil! Anda pun sebenarnya boleh. Untuk merealisasikan impian anda, MASKULIN kongsikan lima jenis senaman dan rutin yang berimpak tinggi boleh anda lakukan. Di bawah merupakan beberapa rutin senaman yang berimpak tinggi boleh anda lakukan untuk dapatkan otot perut yang mantap!

VERTICAL LEG CRUNCH

Jika anda orang baru dalam dunia kecergasan dan belum terbiasa melakukan latihan kecergasan  yang berat-berat, maka anda disarankan melakukan latihan ringan ini saja terlebih dahulu.

Namun ia tidaklah terlalu ringan juga, kerana memerlukan tenaga anda untuk melakukannya. Namun setidaknya cara ini tergolong santai untuk dilakukan kerana tidak melakukan banyak pergerakan tapi lebih kepada menahan beban tubuh.

 • Ambil posisi berbaring
 • Pegang belakang kepala dengan kedua tangan
 • Angkat kedua kaki ke atas lalu tahan beberapa saat.
 • Turunkan kembali dan lakukan latihan ini semampu otot

IKLAN

JACKNIFE SIT-UP

Latihan yang satu ini merupakan bahagian latihan dari sit up. namun jangan salah melakukan latihan ini cukup sulit, terutama bagi seseorang yang memiliki badan gemuk.

Latihan ini sangat efektif untuk membentuk otot perut, kerana melibatkan hampir semua bahagian otot di sekitar perut ( atas, tengah, bawah)

 • Ambil posisi berbaring
 • Angkat kaki dan tangan secara bersamaan hingga menyentuh dengkul kaki
 • Turunkan kembali ke posisi berbaring dan lakukan kembali gerakan repetisi ini
 • Lakukan latihan ini sekitar 15 kali repetisi per 4 set atau boleh disesuaikan dengan kemampuan anda

PLANK

Latihan ini tidak memerlukan banyak pergerakan dan tidak terlalu perlukan banyak tenaga dibanding latihan yang lainnya, hanya perlu menahan berat badan dan memfokuskan pada otot perut.

IKLAN
 • Ambil posisi seperti push-up
 • Gunakan kedua siku tangan untuk bertumpu pada lantai
 • Luruskan punggung
 • Rasakan kontraksi pada otot perut dan memfokuskan ke otot tubuh dari beban tubuh
 • Tahan hingga beberapa minit

SIT UP

Manfaat dari melakukan latihan ini cukup efektif dalam membentuk otot perut menjadi sixpack. Terlebih lagi di saat melakukannya di tambah dengan beban tambahan.

IKLAN

BICYCLE MANEUVER

Sambil tidur pun boleh membentuk otot perut. Hanya dengan mengangkat kedua kaki sambil berbaring dan mengayunkannya seperti sedang melakukan mengayun basikal. Namun, jangan remehkan latihan ini, kerana dapat membantu pembentukan otot, terutama untuk melatih otot perut bahagian bawah.

Apabila anda makin selesa tingkatkan lagi jumlah rep yang anda lakukan dari semasa ke semaksa. Ingat ya, paling penting kena lakukan dengan konsisten dan jaga pemakanan dengan baik.

Selamat mencuba!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI