Tau dak, Penang sebenarnya mempunyai daya tarikan yang tersendiri. Selalu anda ke Penang pasti anda tidak melepaskan peluang untuk melalui jambatannya yang panjang dan makan nasi kandar kan? Tahukah anda bahawa Penang juga mempunyai tempat-tempat menarik yang boleh anda kunjungi. Jika anda merancang untuk ke ke Penang untuk bercuti, jangan lupa untuk ke tempat-tempat ini.

 

 

  • Bukit Bendera

Masih ingat filem Ali Setan? Melalui filem ini sebenarnya anda dapat tengok keindahan bukit bendera. Namun Bukit Bendera ketika itu dan kini amatlah berbeza. Cable car yang berfungsi juga sudah canggih. Jika anda ke Penang, anda wajib naik Bukit Bendera.

  • The Habitat

IKLAN

Anda tak perlu ke Langkawi untuk menikmati jambatan gantung, di Penang pun boleh. Selain dari jambatan gerun buat mereka yang gayat, anda juga boleh melihat binatang dan kecantikkan alam hijau yang makin pupus hari ini. Sesuai untuk mereka yang gemar dengan percutian alam

  • Penang Escape Water park

Jika anda ke Penang bersama keluarga, jangan lupa luangkan masa sehari untuk menikmati keseronokan water park ini. Pelbagai mainan disediakan untuk anda yang gemar sukan lasak dan juga anak-anak yang suka bermain air.

IKLAN
  • Penang Avatar Secret Garden

Tempat ini sesuai dikunjungi pada waktu malam. Ini kerana dekorasinya yang unik dengan lampu-lampu neon pasti buat anda tertarik. Anda pernah tonton Avatar? Nama diambil sempena filem tersebut. Kalau anda pergi ke sini, pasti anda akan fefiling macam dalam filem Avatar.

 

IKLAN
  • The Top, Komtar

Jangan pandang rendah dengan bangunan mercu Penang itu tau. Jika anda ke The Top Komtar pada waktu malam, anda pasti dapat melihat keindahan Penang dengan lampu-lampu cantik pada waktu malam. Disinilah anda boleh ber selfie dengan kawan-kawan atau pasangan anda. Menarik kan?

  • The Camera Museum

Kalau anda seorang photographer atau suka dengan barang-barang antik, anda boleh melawat tempat ini. Disini anda boleh melihat pelbagai jenis kamera sejak ia diperkenalkan. Dalam masa yang sama, anda boleh mengamati cara kamera berfungsi sebelum DSLR dan Smart Phone diperkenalkan.