Kombucha merupakan minuman kesihatan paling laris pada masa ini. Pastinya anda akan dapat melihat botol-botol kaca ini cantik terhias di atas rak kaca kedai trendi dan beberapa kedai makanan kesihatan dan restoran juga menawarkannya. Kombucha ini sebenarnya bagus untuk mereka yang mengalami kembung perut, pencernaan, dan membantu melawan keradangan. Namun benarkah minuman ini sesuai untuk kesihatan, atau kombucha salah satu minuman kesihatan yang hanya menawarkan manis?

 

Menerusi temubual seorang pakar Sains luar negara, Kombucha adalah sejenis teh berasaskan kultur bakteria dan ragi. Ia mengandungi probiotik dan prebiotik, yang membantu meningkatkan bakteria baik dalam usus anda, jelas Dr. Pasricha.

IKLAN

“Tidak banyak keraguan bahawa kesihatan usus yang baik adalah penting dalam mengekalkan kesihatan keseluruhan yang baik,” katanya kepada POPSUGAR. Oleh kerana usus anda mempunyai 100 triliun sel bakteria, memberi makan bakteria anda memberi kesan kepada sistem lain di dalam badan anda. Sebagai contoh, usus anda mengandungi 70 peratus sistem imun anda.

“Dysbiosis, atau ketidakseimbangan dalam bakteria usus kita yang baik dan buruk, telah dikaitkan dengan keadaan keradangan kronik seperti arthritis rheumatoid, aterosklerosis, penyakit usus radang dan juga obesiti,” katanya.

Kalau Rasa Detox Tak Jalan, Apa Kata Cuba Kumbucha. Ini Sebabnya…

IKLAN

Kombucha, seperti makanan ternakan lain, juga meningkatkan penghadaman dan menguatkan sistem imun anda. Selain itu, kerana kombucha dibuat dari teh (biasanya teh hijau atau hitam), ia juga mengandungi polifenol, yang merupakan antioksidan yang dapat membantu memerangi radikal bebas, jelasnya. Polifenol juga telah ditunjukkan untuk mengurangkan risiko kanser.

Tetapi jika anda tidak biasa dengan minuman ini, atau makanan yang difermentasi secara umum, pengambilannya janganlah sekaligus. “Saya biasanya mencadangkan bermula dengan empat auns komubucha, dan meningkatkan jumlah secara berperingkat sehingga 12 auns untuk membolehkan masa mikrobiotik anda menyesuaikan diri dengan penggunaan secara tiba-tiba terhadap berbilion bakteria dalam usus anda,” kata Dr. Pasricha. “Jika tidak, seseorang boleh mengalami cirit-birit dan kembung.”

IKLAN

Oleh itu, walaupun kombucha tidak akan secara ajaib membuat anda menurunkan berat badan atau memperbaiki sistem penghadaman anda semalaman, ia akan membantu memberi makan bakteria pada usus anda, yang seterusnya diterjemahkan kepada kesihatan secara keseluruhan. Jadi cubalah!

 

*Sumber: Popsugar.com

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI