Kanser merupakan penyakit yang menjadi musuh utama kita yang kadangkala datang tanpa amaran. Begitu juga dengan kanser buah pinggang yang kini menjadi salah satu kanser yang sering ditemui pada manusia.

Mengikut defini dari laman kesihatan WebMD, kanser buah pinggang juga dikenali sebagai kanser renal merupakan penyakit di mana sel buah pinggang menjadi kanser dan membentuk tumor.

Hampir kesemua kes kanser buah pinggang mendapati ia mula muncul di kawasan tubules. Buat anda yang tak pasti tentang buah pinggang, ia merupakan sepasang organ penting berberbentuk seperti kacang. Tugas utama organ ini ialah membersihkan darah, membuang hasil kotoran dan menghasilkan air kencing.

Kanser Buah Pinggang Menyerang Tanpa Disedari, Ini 8 Petanda Harus Anda Waspada!

Menurut American Cancer Society, hampir 74 ribu jes kanser buah pinggang diramal berlaku sepanjang tahun 2019. Ia boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira jantina dan kini dikenali sebagai satu daripada 10 kanser yang sering ditemui pada mansuia.

Jadi bagaimana kita boleh mengesan terlebih awal dan mendapatkan rawatan bagi mengelakkan ia merebak lebih teruk. Ikuti 10 petanda yang cukup penting ini!

PENYEBAB KANSER BUAH PINGGANG

Kanser Buah Pinggang Menyerang Tanpa Disedari, Ini 8 Petanda Harus Anda Waspada!

IKLAN

Salah satu punca kanser buah pinggang ialah disebabkan faktor genetik dan keturunan. Tapi antara penyebab luaran yang lain paling utama ialah tabiat merokok. Faktor lain pula ialah masalah berat badan berlebihan, tekanan darah tinggi dan pengambilan ubat dalam jangka masa panjang.

BENJOLAN

Pertumbuhan sel kanser di dalam buah pinggang kadangkala sangat sukar dikesan disebabkan ia merupakan organ dalaman. Sebab itulah agak sukar untuk mengesan tanda-tanda awal tahap kanser ini. Jika terdapat benjolan pada bahagian perut atau bawah punggung dapatkan segera pemeriksaan lanjut.

SAKIT YANG TAK SEMBUH

Kanser Buah Pinggang Menyerang Tanpa Disedari, Ini 8 Petanda Harus Anda Waspada!

Pengidap kanser buha pinggang juga berpotensi merasa sakit di bahagian abdomen dan bawah perut. Dan sakit itu datangd an pergi tanpa mengira waktu. Jika adna dapati perkara ini berlaku sila dapatkan rawatan lanjut dengan seberapa segera. Jangan sesekali melakukan diagnos sendiri berdasarkan Internet kerana ia tak akan membantu anda sembuh.

IKLAN

BACA: Petanda, Punca & Rawatan Prostat Yang Wajib Anda Tahu

DARAH DALAM URIN

Kanser Buah Pinggang Menyerang Tanpa Disedari, Ini 8 Petanda Harus Anda Waspada!

Antara petanda utama kanser buah pinggang ialah terdapat darah di dalam urin semasa anda membuang air kecil. Jika ini berlaku anda harus ambil serius dan lakukan pemeriksaan lanjut dengan seberapa segera. Ia mungkin berlaku disebabkan ada jangkitan di dalam saluran kencing, tetapi jika ia disebabkan kanser ginjal ia mungkin bermakna kanser itu sudah di peringkat tinggi.

IKLAN

SELERA MAKAN & BERAT MENURUN

Kanser Buah Pinggang Menyerang Tanpa Disedari, Ini 8 Petanda Harus Anda Waspada!

Sering berasa penat, kurang selera makan dan berat badan yang turun secara mendadak merupakan perubahan fizikal yang sering berlaku kepada penghidap kanser. Ia merupakan antara petanda kronik yang sering terjadi di peringkat kanser paras tiga. Oleh itu perhatikan perubahan fizikal anda setiap masa. Jika sakit tanpa sembuh melebihi seminggu segeralah dapatkan pemeriksaan lanjut.

TEKANAN DARAH MENINGKAT MENGEJUT

Kebiasaannya anda seorang yang sihat dan tekanan darah juga normal. Apabila berlakunya peningkatan tekanan darah secara tiba-tiba anda harus waspada. Buah pinggang anda seharusnya membantu keseimbangan air dalam bada dan tekanan daran dengan melepaskan hormon dikenali sebagai renin.

ANEMIA

Salah satu sebab anda sering merasa letih adalah kerana jumlah sel darah merah menjadi sangat rendah. Antara hormon lain yang dihasilkan oleh buah pinggang ialah erythropoetin yang berfungsi memicu sumsum tulang menghasilkan sel darah merah. Jika kanser berlaku maka proses ini akan terganggu sekali gus sel darah merah jadi rendah.

DEMAM BERPANJANGAN

Setiap kali anda demam itu bermakna sistem imunisasi sedang bertarung melawan pelnagai penyakit. Ia boleh jadi virus, vakteria ataupun barah. Jika demam anda berpanjangan periksalah suhu badan. Jika ia panas mendadak dan diikuti batuk, sakit otot dan sering bersin pergilah berjumpa doktor.

Seperti kanser lain, jika dapat dikesan terlebih awal anda mungkin boleh sembuh dan menghalangnya daripada terus merebak. Peratusan untuk sembuh agak tinggi jika ia berjaya dikesan lebih awal berbeza jika ia sudah di peringkat kritikal.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI