
Bukan senang nak senang tetapi percayalah jika anda kekal disiplin dalam diri untuk membentuk sixpack pada tubuh seperti yang dirancang, ia boleh dilakukan.
Nak buat sixpack bukan semata-mata kena pergi ke gym sahaja tetapi ada rutin ‘klise’ yang anda mungkin nampak remeh tetapi itulah yang sebenarnya perlu dijaga :
1. Makan cukup protein
Protein penting dalam pembinaan tisu dalam tubuh selain ia merupakan komponen struktur utama bagi kulit, rambut, kuku serta tulang. Anda boleh mendapat protein menerusi pemakanan seperti daging, ikan, telur, ayam itik dan produk tenusu selain sayur-sayuran, kekacang serta biji-bijian.
2. Ambil sedikit karbohidrat
Jika anda memerlukan tenaga segera terutamanya apabila melakukan senaman yang menguji daya ketahanan, karbohidrat ringkas boleh memenuhi keperluan ini, terutamanya apabila gula darah semakin rendah. Ambil pada kadar yang secukupnya sahaja.
3. Makan lemak sihat
Jenis lemak baik boleh ditemui dalam minyak zaitun, minyak kacang serta minyak jagung. Asam lemak yang terkandung di dalamnya dapat meningkatkan kadar kolesterol baik dalam darah selain menurunkan peradangan serta menstabilkan degupan jantung.
Semoga bermanfaat!
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI
20 Sebab Mengapa Lelaki Perlu Jamah Buah Betik Yang Ranum

SETIAP KEHIDUPAN DI MUKA BUMI INI MEMPUNYAI FUNGSINYA, BEGITU JUGA DENGAN BUAH BETIK, SELAIN MENJADI HIDANGAN BERKHASIAT, IA TURUT MENDATANGKAN BANYAK KELEBIHAN, INI 20 SEBAB MENGAPA LELAKI PERLU MAKAN BUAH BETIK MULAI SAAT INI.
1. Mengubati sembelit dan buasir
Jika mengalami sembelit cubalah memakan betik. Ia murah lagi selamat. Betik juga penawar yang ideal bagi penyakit buasir berdarah, Malah menurut para doktor dengan mengamalkan memakan beberapa potong buah betik selepas makan, bukan saja dapat membantu penghadaman makanan serta membekalkan berbagai-bagai vitamin, zat galian dan serat yang kita perlukan, bahkan dapat menjauhkan kita daripada cacing pita dan kerawit di dalam perut. Ini kerana betik mengandungi unsur yang disebut ‘ anthelmintic’ yang dapat membunuh kuman.
2. Mencegah batu karang
Sebahagian doktor dan pakar pemakanan mengatakan bahawa buah betik ranum jika dicampur dengan madu asli adalah baik bagi sesiapa yang tidak lawas kencing dan menghidap berbagai-bagai masalah pada sistem kencingnya. Dengan membuang air kecil secara baik, dapat menghindarkan kita dari mendapat masalah batu pada pundi kencing kita.
3. Sebagai tonik tambahan
Memakan buah betik setiap hari dapat menambahkan tenaga badan dan menjadi sumber pembersih perut yang amat berkesan. Ia amat mujarab bagi menyembuhkan berbagai-bagai gangguan perut dan penghadaman makanan. Jus buah betik ranum, jika dicampur dengan susu dan madu boleh menjadi tonik yang tinggi khasiatnya bagi kanak-kanak yang sedang membesar, wanita yang sedang hamil, wanita yang menyusukan dan kepada mereka yang lemah tenaga kerana sakit.
4. Mengubati sakit-sakit otot
Daun betik yang dilayur di atas api dapat mengubati sakit-sakit otot apabila dilekapkan pada bahagian yang sakit. Bagi mengubati sakit sendi pula, meminum air perahan dari daun muda yang ditumbuk lumat dan dicampurkan dengan sedikit perahan limau nipis boleh membantu.
5. Merawat masalah kulit
Bagi merawat masalah kulit seperti jerawat dan masalah kedutan, hancurkan buah betik tersebut. Kemudian tampalkan di tempat yang bermasalah setengah jam sebelum mandi.
6. Mengubati tumit pecah-pecah
Betik juga boleh digunakan untuk mengubati tumit pecah-pecah yang boleh menyebabkan kaki terasa sakit. Salah satu daripada rawatan tradisional bagi mengubati masalah ini ialah dengan menggunakan buah betik muda yang dibelah dua kemudian diambil getahnya dan sapu dibahagian tumit yang pecah.
7. Ulam-ulaman
Daun betik terutama pucuknya yang muda sering direbus untuk dijadikan ulam. Selain itu, air rebusan daun betik dapat melegakan perut dengan mengeluarkan segala angin. Buah betik mentah (yang masih hijau) enak jika dibuat kerabu.
8. Merawat Hemoroid
Buah betik yang masak selain kaya dengan vitamin C, ia berkesan merawat hemoroid atau buasir dan sembelit. Makan buah betik boleh memudahkan proses penghadaman dan mengelakkan sembelit.
9. Kaya dengan vitamin C
Buah betik yang ranum kaya dengan vitamin C, mempunyai kandungan serat yang tinggi. Selain itu, ia juga mengandungi air, protein, lemak, serat, zat besi, fosforus, kalium, kalsium, natrium, niasin, riboflavin, tiamin, karpain, karposid, mirosin, papain dan pektin.
10. Kaya dengan vitamin A
Buah betik kaya dengan vitamin A (kulitnya) dan juga kalium. Nutrien -nutrien penting yang terkandung dalam betik, menjadikan tumbuhan ini mempunyai nilai-nilai perubatan yang tersendiri.
11. Melembutkan daging
Daun betik pula mengandungi dekstrosa, karpain, karbohidrat, serat dan kalsium. Jika memanggang daging yang dibalut dengan daun betik, ia dapat melembutkan daging tersebut.
12. Mengubati ketumbuhan dan hipertensi
Di Ghana ia juga digunakan untuk mengubati ketumbuhan manakala pucuknya boleh mengubati penyakit tekanan darah tinggi.
13. Kurangkan berat badan
Khasiat buah betik selalu dikaitkan dengan pengawalan dan pengurangan berat badan disamping menghaluskan kulit dan mampu menjadikan wajah sentiasa awet muda.
14. Merawat denggi
Daun betik tua, dikatakan boleh dibuat jus untuk mengubati penyakit denggi. Dengar khabarnya, platelet pesakit denggi akan segera bertambah jika meminum jus daun betik. Sejauh mana kebenaran ini, tidaklah diketahui.
15. Menyingkirkan cacing kerawit
Biji betik pula boleh digunakan untuk menyingkirkan cacing gelang dan cacing kerawit pada kanak-kanak. Caranya ialah dengan mengambil segengam biji betik dan tumbuk hingga hancur kemudian direbus dan diminum oleh kanak-kanak tersebut, tetapi awas, ia dipercayai tidak berapa sesuai untuk wanita yang sedang mengandung.
16. Legakan sakit gigi
Getah betik juga berguna bagi melegakan kesakitan gigi yang berlubang dengan cara menitikkan getah pada lubang gigi tersebut atau boleh juga menggunakan kapas.
17. Menghentikan pendarahan
Daun betik yang ditumbuk lumat kemudian dicampurkan dengan sedikit garam dan kemudian dilekapkan pada tempat yang luka dan dibalut dapat menghentikan pendarahan.
18. Mencegah penyakit kandung hempedu
Selain mengandungi vitamin C yang tinggi, iaitu dua kali ganda kandungan vitamin C di dalam buah limau, betik juga boleh mencegah penyakit yang mendera kandung hempedu. Ini merupakan hasil kajian pakar pemakanan dari University of California, San Francisco terhadap lebih daripada 13 ribu orang. Setelah menganalisis kadar darah sukarelawan, para pengkaji mendapati bahawa mereka yang mempunyai kadar vitamin C yang rendah, akan mengalami risiko menderita penyakit kandung hempedu yang tinggi. Walaupun sumber vitamin C boleh didapati daripada pelbagai jenis buah dan sayuran, tetapi sebiji buah betik dalam ukuran sederhana (±280 gram) mengandungi 88 mg vitamin C dan 500 kj kalori. Ini ialah jumlah yang amat besar. Penyakit kandung hempedu lebih banyak menyerang wanita berbanding lelaki, oleh itu amalan makan betik amat baik untuk kaum wanita.
19. Mengurangkan keradangan
Betik mempunyai beberapa enzim protein pencernaan unik termasuklah papain dan chymopapain. Dipercayai enzim ini mampu membantu mengurangkan keradangan dan dapat merangsang penyembuhan akibat kesan terbakar. Sebagai tambahan, khasiat antioksida di dalam betik termasuklah vitamin C, E dan beta karotena juga amat baik dalam mengurangkan keradangan. Papain di dalam betik muda juga dikatakan amat berguna dalam masalah kekurangan jus gastric, mucus tidak elok yang berlebihan di dalam perut, dyspepsia dan keradangan usus. Buah yang masak pula jika dimakan selalu, mampu mengurangkan masalah sembelit, hemoroid atau buasir, najis yang berdarah dan kronik. Jus yang dihasilkan daripada biji betik juga dikatakan berguna dalam merawat dyspepsia dan najis berdarah.
20. Merawat penyakit tekak
Jus betik yang dicampurkan dengan madu pula dikatakan boleh digunakan dalam merawat tonsil yang kemerahan akibat difteria dan penyakit tekak yang lain. Ramuan ini dikatakan mampu mencairkan membran dan menghalang jangkitan daripada merebak.
Sumber : Diarikurus
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI
5 Kelebihan Daun Limau Purut Selain Sedap Di Buat Tomyam, Ia Juga Mampu Putihkan Gigi & Harumkan Mulut

Limau purut amat popular digunakan dalam masakan Kemboja, Melayu, Myanmar dan Indonesia. Daunnya boleh digunakan dalam keadaan segar mahupun setelah dikeringkan. Selama berkurun lamanya, daun limau purut telah digunakan sebagai bahan mengawet makanan dan menjadikannya lebih membuka selera.
Perkongsian Ibrisam Wossali di facebooknya yang melakukan sendiri skrub limau purut di rumah boleh kita cuba. Senang dan sangat menjimatkan kos. Hanya ambil daun limau purut dibelakang rumah sahaja. Katanya lagi, dia dan keluarganya sering mencuba malah dah lama cuba petua skrub limau purut ni.
“Saya ada tanam pokok limau purut dan selalu berbuah. Maka tak jadi masalah untuk mendapatkan buah limau purut. Skrub limau purut ni boleh gantikan syampu kepala juga. Bukan saja sihat, malah rambut dan badan akan berbau haruman limau purut,” begitu katanya.
Cara Membuatnya:
- Basuh bersih limau purut.
- Potong nipis sedikit (supaya senang nak kisar)
- Kisar limau purut dengan air yang sedikit (jika mahu scrub menjadi pekat). Kalau nak kasar, kisar sekejap saja.
- Masukkan dalam bekas tertutup dan simpan dalam peti sejuk. Bila nak guna ambil sedikit sahaja. Senangkan.
- Lumur macam biasa dan jadikan seperti syampu. Lakukan urutan lebih sikit di kepala anda secara menyeluruh. Biar semua kawasan rambut kena skrub beraroma hebat ni. Biarlah sekejap pada kepala dan kemudian barulah dibilas seperti biasa. Hasilnya rambut lebih sihat, segar malah baunya pun wangi.
Kelebihan Daun Limau Purut
Jangan kata limau purut sahaja baik untuk mencantikkan rambut. Daunnya pun tak kurang hebat. Selain digunakan sebagai penyedap beberapa jenis menu popular seperti tomyam dan masak paprik, sebenarnya ada banyak kegunaan lain yang cukup menarik. Antara kelebihan daun limau purut adalah:
1. Hilang Bau Busuk
Hiris halus daun limau purut dan letakkan disetiap ruang rumah terutama bahagian dapur. Selain buat udara lebih segar, bau busuk pun hilang.
2. Pewangi Semulajadi
Hiris halus daun limau purut bersama daun pandan. Nak lebih segar tambahkan sedikit kelopak mawar dan renjiskan air mawar. Nak gunakan minyak wangi biasa pun dialu-alukan. Letakkanlah di dalam bilik tidur atau dalam kereta. Wangi sentiasa.
3. Putihkan Gigi
Nak putihkan gigi pun boleh. Kisar sedikit garam dan daun limau purut ke dalam lesung batu , tumbuk halus dan jadikan pes. Pes campuran kedua-dua bahan ini boleh digunakan sebagai bahan pemutih gigi dan menghilangkan bau mulut.
4. Wangikan Badan
Anda juga boleh menghiris daun limau purut dan dicampur sedikit perahan limau purut sebagai bahan mandi wap untuk membuang toksin dan mewangikan tubuh anda.
5. Tambah Selera Makan
Daun limau purut turut berfungsi sebagai penambah selera makan. Jika demam atau kurang selera makan, tambahkan sedikit daun limau purut untuk membangkitkan selera dan menambah semangat diri anda.
sumber: petuaibu
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI
Ramai Tak Sedar Mulut Sendiri Berbau. Nak Pitam Bila Bercakap Bro!

Cetus keyakinan diri dengan kesegaran nafas yang mendamaikan kala berhadapan dengan hari yang panjang. Nafas tidak segar berpunca dari perkembangan bakteria yang terhasil dalam mulut akibat makanan yang tidak disingkirkan atau dibersihkan dengan sempurna lantaran menghasilkan sulfur yang memberi implikasi negatif. Kekal nafas segar dengan beberapa langkah.
Gosok gigi
Rutin mengosok gigi perlu dilakukan sekurang-kurangnya dua kali sehari untuk memastikan mulut sentiasa bersih daripada sisa makanan yang terhasil ketika makan. Penghasilan bakteria yang terjadi akibat makanan yang tidak disingkirkan akan menyebabkan nafas tidak segar dan mungkin menyebabkan persekitaran yang tidak nyaman ketika anda berhadapan dengan orang lain. Gosok gigi secara kerap agar kebersihan oral dapat dijaga dengan rapi.
Floss
Ruang dalam mulut mempunyai sudut yang sukar untuk dicapai ketika memberus gigi. Oleh yang demikian, memberus sahaja kadangkala tidak mencukupi untuk memastikan mulut bersih secara total. Oleh yang demikian, memberishkan sisa makanan dengan menggunakan cara floss dikatakan tindakan efektif untuk membersihkan keselurhan bahagian mulut dan gigi dengan sempurna.
Cecair kumur anti-bakteria
Lengkapkan rutin pembersihan mulut dengan cecair kumur anti-bakteria yang bisa membunuh kuman secara total yang terdapat di segenap ruang mulut anda. Bertindak sebagai pembunuh bakteria yang efektif, cecair kumur juga mampu memberi perlindungan kepada pertumbuhan kaviti dan membersihkan dinding mulut, gusi, gigi dan lidah daripada serangan bakteria selama lebih lapan jam setiap hari.
Makan buah-buahan
Efektif dalam memberikan kesegaran dalam mulut dan nafas yang mendamaikan, buah-buahan nyata punya nutrisi terbaik yang berkesan menyahkan bakteria yang terdapat di dalam mulut secara semulajadi. Jadikan buah-buahan seperti strawberi, lemon, pir dan jambu sebagai makanan rutin yang ternyata mempunyai kelebihan yang tersendiri dalam memberikan kesan terbaik buat penjagaan sistem oral dan tubuh secara keseluruhannya.
Air kosong
Dehidrasi nyata menjadi penyebab mulut berada dalam kering dan menghasilkan nafas yang tidak segar. Kekurangan pengambilan air kosong yang mencukupi akan menyebabkan dehidrasi. Oleh yang demikian, untuk kekal hidrat sepanjang hari, ambil air kosong sekurang-kurangnya lapan gelas sehari untuk menjana tenaga selain keadaan mulut yang sentiasa segar secara mendalam.
Minum teh hijau
Memiliki kandungan antioksidan yang tinggi di dalam setiap gelas yang diambil ternyata bisa mengatasi masalah nafas yang tidak segar. Selain bermanfaat ke atas kesihatan secara alami, kandungan senyawa aktif catechin yang terdapat di dalam teh hijau mampu membasmi bateria dan kuman yang menjadi masalah kepada nafas tidak segar ini. Minum teh hijau sekurang-kurangnya dua atau tiga gelas sehari untuk kekal bernafas dengan kesegaran maksima.
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI