Setiap perkara yang diambil secara berlebihan ke dalam badan pastinya lambat-laun akan membawa banyak keburukan. Tapi kita kadangkala tak menyedarinya sehinggalah sudah terlambat.

Sebagai contoh pengambilan gula. Setiap hari kita memang tak boleh lari daripada gula. Apatah lag dengan pelbagai makanan harian kita banyak menggunakan gula. Namun itu bukan alasan untuk kita tak megendahkan kesihatan diri.

Sebenarnya terdapat simptom awal menunjukkan jika anda mengambil gula berlebihan!

Berikut merupakan simptom gula berlebihan dalam badan.

Selalu lapar

Kenali 12 Simptom Akibat Ambil Gula Berlebihan, Salah Satunya Cukup Mengerikan Lelaki

Kandungan gula yang tinggi dalam darah menghalang glukosa memasuki sel-sel. Akibatnya, badan tidak menerima tenaga dan meminta makanan lagi dan lagi.

Mudah penat 

Kandungan gula yang tinggi dalam darah, badan tidak mampu untuk menyimpan dan menyerap glukosa dengan betul. Tenaga digunakan tidak cekap, dan sel-sel badan tidak menerima bahan api yang mereka perlukan. Semua ini membuat anda rasa letih tanpa sebab.

Kerap buang air kecil

Kenali 12 Simptom Akibat Ambil Gula Berlebihan, Salah Satunya Cukup Mengerikan Lelaki

IKLAN

Jika gula darah terlalu tinggi, buah pinggang tidak boleh menyerap cecair. Oleh itu, badan cuba untuk menyamakan kepekatan glukosa dalam darah dan dalam sel-sel, melarutkan darah dengan cecair intrasel, sekali gus membawa kepekatan glukosa normal. Ini menyebabkan anda kerap membuang air kecil.

Mulut kering & mudah dahaga 

Mulut kering dan dahaga yang kuat adalah jawapan kepada kehilangan cecair yang teruk. Baan dapat menilai tahap dehidrasi dan menyebabkan dahaga, menghantar isyarat berkaitan ke otak. Sudah tentu, anda tidak boleh menolak untuk minum, tetapi lebih baik jika anda memilih air atau teh tanpa gula.

Berat badan turun

Dengan tahap glukosa yang tinggi, anda boleh menurunkan berat badan dalam masa yang singkat, walaupun makanan adalah kerap dan mengandungi banyak kalori. Ada beberapa sebab untuk ini: Kehilangan cecair kerana kerap membuang air kecil membawa kepada tahap cecair yang rendah pada seluruh badan, dan menyebabkan penurunan berat badan. Jika tahap insulin tidak mencukupi untuk metabolisma glukosa, badan akan bertukar kepada pembakaran lemak.

Satu jumlah yang besar air kencing pada tahap yang tinggi glukosa menjadikan badan menghabiskan lebih banyak kalori. Dengan cara ini, badan cuba untuk ‘membuang’ glukosa yang berlebihan.

IKLAN

Penyakit berjangkit

Jangkitan saluran kencing (UTI) dan jangkitan yis boleh berlaku pada lelaki dan wanita. Namun lebih kerap mereka ditemui di kalangan wanita yang mempunyai paras gula yang tinggi dan kencing manis. Satu jumlah yang besar gula mewujudkan persekitaran yang baik untuk pembiakan yis dan bakteria.

Kulit kering

Kenali 12 Simptom Akibat Ambil Gula Berlebihan, Salah Satunya Cukup Mengerikan Lelaki

Kulit kering boleh dikaitkan dengan tahap gula tinggi pada darah untuk pelbagai sebab:Kencing berlebihan menyebab badan dihidrasi sehingga tahap yang menyebabkan kulit mula kering. Masalah kulit adalah tanda aterosklerosis – pengerasan dan penyempitan arteri dan pengurangan seiring peredaran darah – penyakit yang sering berlaku pada pesakit kencing manis.

Saraf yang rosak boleh mengganggu operasi normal kelenjar peluh, dan mereka memberi kesan kepada keseimbangan kulit-air.

IKLAN

Sukar menumpukan perhatian

Kenali 12 Simptom Akibat Ambil Gula Berlebihan, Salah Satunya Cukup Mengerikan Lelaki

Tahap gula tinggi menghalang glukosa memasuki sel-sel otak, sehingga otak mengalami kesukaran untuk mendapatkan tenaga. Ini menjejaskan kelajuan pemikiran dan membuat keputusan.

Penglihatan kabur

Penglihatan kabur juga hasil daripada kesan dehidrasi disebabkan oleh gula yang tinggi dalam darah – ia juga memberi kesan kepada sel-sel mata. Akibatnya, mereka berubah bentuk dan mata kehilangan keupayaan untuk memberi tumpuan betul.

Mati pucuk

Kenali 12 Simptom Akibat Ambil Gula Berlebihan, Salah Satunya Cukup Mengerikan Lelaki

Kesukaran mengekalkan ereksi juga boleh berlaku terhadap glukosa tinggi dalam darah. Ereksi sihat memerlukan kesihatan saraf, aliran darah yang baik, dan hormon yang betul. Namun lebihan gula dalam darah boleh menjejaskan setiap sistem ini.

Luka susah sembuh

Ini berlaku disebabkan oleh kerosakan pembuluh darah akibat paras gula yang tinggi. Ini membawa kepada peredaran darah semaki nteruk, terutama pada anggota badan.

Mudah naik angin 

Menurut kajian, orang dengan gula yang tinggi adalah lebih cemas, marah, dan cenderung kepada kemurungan. Otak bergantung kepada bekalan yang sama glukosa, dan melompat mendadak paras memberikan kesan negatif terhadap tugasnya. Hasilnya, suasana hati kita tiba-tiba menjadi lebih teruk. Gula juga memberi kesan kepada penyerapan nutrien lain: kromium. Mineral ini diperlukan untuk mengekalkan tahap gula yang stabil dalam darah kerana insulin, yang membersihkan glukosa daripada darah, tidak boleh berfungsi dengan baik tanpanya.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI