Kredit: carsenthusiastspakistan.com

Tak kiralah sama ada pengguna kereta atau motosikal, MASKULIN rasa pasti anda pasti pernah dengar tentang masalah enjin ‘knocking’. Ia satu perkara yang cukup sinonim berlaku terutamanya kepada enjin yang berusia lima tahun ke atas.

Tapi sejauh manakah anda tahu tentang masalah enjin knocking dan kesannya kepada kereta anda? MASKULIN tertarik dengan satu perkongsian oleh Facebook Khairul TUNER Garage tentang masalah ini.

Bagaimana nak kenal pasti kereta ada masalah ini?

Ketika memandu di kawasan berbukit dan kereta memerlukan lebih ‘power’ untuk mendaki kita secara tidak langsung perlu menekan pedal minyak lebih sedikit. Jika dalam keadaan ini terdengar bunyi knocking seperti guli sedang berlaga itu bermakna kereta anda ada masalah enjin knocking.

Kesan Buruk Masalah Enjin ‘Knocking’, Salah Satunya Piston Boleh Retak & Cair
Image by jcomp on Freepik

Tapi dari mana bunyi ini datang?

Jelas perkongsian Khairul TUNER Garage bunyi ini boleh berlaku dalam ruang pembakaran enjin atau combustion chamber dan berpunca dari dua sebab berikut:

IKLAN

1. Campuran udara dan bahan api yang kurang dari sepatutnya (AFR Lean)
2. Ignition timing terlalu advance (tidak sesuai dengan setup enjin dan Fuel yang digunakan)

Kesan Buruk Masalah Enjin ‘Knocking’, Salah Satunya Piston Boleh Retak & Cair
Kredit: carblogindia.com

Satu perkara anda perlu tahu ialah kedua-dua perkara ini akan meningkatkan suhu dalam combustion chamber. Ini sekali gus menyebabkan berlakunya pra-nyalaan (pre-ignition) di mana bahan api terbakar sebelum spark plug menyala dan juga penyebab berlakunya situasi dikenali sebagai detonation atau knocking.

KESAN KNOCKING

Enjin Hilang ‘Power’

Masalah knocking memang secara tak langsung menjejaskan prestasi dan kemampuan sebenar enjin kereta. Masalah pembakaran tidak normal menyebabkan sistem enjin terganggu dan menjejaskan potensi kuasa sebenar enjin.

IKLAN

Kerosakan Piston

Lebih malang lagi masalah enjin knocking yang dibiarkan berlarutan boleh menyebabkan kerosakan serius pada piston. Ia boleh menyebabkan piston menjadi retak dan cair. Selain itu, spark plug juga boleh pecah dan lebih teruk lagi valve boleh bengkok dan silender blok calar dengan teruk.

Kesan Buruk Masalah Enjin ‘Knocking’, Salah Satunya Piston Boleh Retak & Cair

IKLAN

Jika anda rasa enjin mula ada simptom knocking pergilah periksa dengan mekanik berpengalaman dengan segera. Jangan biarkan ia terus berlarutan. Makin dibiar makin banyak pula kos baikinya nanti!

Jangan lupa untuk subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah!

Kredit:

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI