Tentu ramai yang gemar mewarna rambut kan? Ia seperti sudah menjadi trend semasa untuk mewarna rambut. Mereka yang gemar mewarnakan rambut ini bukan saja mewarna rambut di kedai, malah mereka mempunyai kretiviti tersendiri untuk mewarna rambut di rumah dengan campuran color seperti selebriti. Tetapi ada satu fakta yang kita telah terlepas pandang. Masalah keselamatan rambut pewarna. Baru-baru ini, ramai yang memilih henna untuk pewarna rambut kerana dikatakan tidak mempunyai bahan kimia yang tinggi. Walaubagaimanapun henna tidak terlepas dari kesan sampingan yang buruk.

Kesan Sampingan Yang Anda Akan Dapat Jika Anda Lunturkan Warna Rambut

Anda masih ingin mengikut peredaran semasa, namun bimbang akan kesan sampingan yang mungkin akan merosakkan rambut anda lebih teruk. Ada ke bahan pewarna yang tidak mempunyai kesan sampingan yang tinggi?

Sebuah hospital universiti mengambil kaji selidik dari 319 orang dewasa berusia lebih 20 tahun yang telah mencelupkan rambut mereka sebelum dan mendapati 23.8% telah mengalami kesan sampingan yang negatif. Di samping itu, didapati bahawa satu daripada setiap empat orang yang mewarna rambut mereka untuk menutupi uban turun terkesan juga. Tapi apakah sebabnya?

Pewarna yang paling biasa adalah campuran Ammonia dan Hidrogen Peroksida. Ammonia kuat berasid membantu menembusi permukaan rambut dan membantu pewarna rambut meresap ke dalam rambut. Asid Hidrogen Peroksida yang kuat memainkan peranan dalam memusnahkan pigmen melanin rambut.

IKLAN

Kesan Sampingan Yang Anda Akan Dapat Jika Anda Lunturkan Warna Rambut

 

Walau bagaimanapun, masalahnya Ammonia yang kuat dan Hidrogen Peroksida bukan sahaja merosakkan lapisan  kulit kepala tetapi juga menyebabkan masalah kulit, ruam mata dan mengurangkan imuniti rambut. Semakin tinggi kandungan ramuan, semakin buruk kesan sampingan, dan dalam kes yang teruk, ia membawa kepada keguguran rambut.

IKLAN

Henna, yang dipercayai lebih selamat daripada pewarna biasa, juga menyebabkan sedikit kesan sampingan. Oleh kerana ramuan henna semula jadi mempunyai daya pewarna yang terhad, tidak ada pilihan selain campuran bahan-bahan lain. Khususnya, untuk menghasilkan warna hitam, komponen kimia yang dipanggil paraphenylenediamine (PPD) perlu ditambah, dan semakin tinggi kepekatan komponen, semakin kuat kerosakan kulit pada kulit.

Kesan Sampingan Yang Anda Akan Dapat Jika Anda Lunturkan Warna Rambut

Menurut Lembaran Data Keselamatan Bahan (MSDS), sentuhan kulit jangka panjang dengan ramuan boleh menyebabkan penyakit asma dan sukar untuk bernafas, dan jika ia mempunyai hubungan dengan mata untuk jangka masa yang panjang, ia boleh menyebabkan penglihatan kabur atau buta. Ini kerana bahan kimia serap kedalam akar rambut yang boleh menyentuh sedikit saraf mata jika ia kerap dilakukan. Oleh itu, kami mencadangkan anda mencuba ujian patch untuk memeriksa kesan sampingan daripada menggunakan pewarna tanpa bahan kimia.

IKLAN

Kesan Sampingan Yang Anda Akan Dapat Jika Anda Lunturkan Warna Rambut

  • Ada cara untuk mewarna tanpa bahan kimia?

Walaupun terdapat kesan sampingan yang berterusan, kebanyakan pusat kecantikan rambut masih lagi mewarna rambut pelanggan dengan pewarna biasa dan inai. Untuk mengatasi realiti ini, ada pewarna baru muncul sebagai alternatif. Ia adalah ‘pewarna rambut jenis serbuk herba’ dari Jayeon-e Meuldeulida.

Pewarna hypoallergenic, yang tidak mengandungi ammonia dan parabens, sangat baik untuk melindungi kulit kepala dengan meminimumkan tahap kerosakan rambut. Ia juga sangat mudah kerana anda boleh mencelupkan rambut anda dengan segera dengan mencampurkannya dengan air sahaja. Tepuk dada tanya selera. Jika anda rasa was was dengan pewarna, lebih baik anda berhentik dari mewarna.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI