Mesti kita pernah alami rasa kebas atau sakit pada tapak tangan. Namun percayalah, ramai yang tidak mengendahkan rasa sakit pada tapak tangan itu kononnya ia hanyalah sakit biasa atau salah urat.

Namun dalam tak sedar, sebenarnya ada beberapa signal pada tapak tangan yang boleh dikaitkan dengan masalah kesihatan.

Jadi, jangan sesekali mengabaikan apa jua signal pada tapak tangan anda. Bimbang jika dibiarkan, ia boleh mengganggu masalah kesihatan anda di kemudian hari.

Ini merupakan tujuh signal pada tapak tangan yang boleh dikaitkan dengan beberapa masalah kesihatan.

1. Keletihan

7 Petanda Penyakit Yang Kita Boleh Kesan Melalui Tapak Tangan

Mengangkat barang yang berat menggunakan tangan dalam keadaan yang tidak selesa boleh menyebabkan tekanan pada saraf yang terletak berdekatan dengan permukaan kulit. Kesannya boleh menyebabkan berlakunya denyutan pada kesemua jari.

Apa yang perlu dilakukan: Pastikan anda mendapat tidur dan rehat yang secukupnya, selain melakukan urutan untuk melegakan keletihan.

2. Kekurangan vitamin

7 Petanda Penyakit Yang Kita Boleh Kesan Melalui Tapak Tangan

Apabila badan kekurangan vitamin tertentu seperti vitamin E, B1, B6, dan B12 boleh menyebabkan berlakunya denyutan pada jari tangan kiri atau jari kaki kiri.

IKLAN

Apa yang perlu dilakukan: Ambil sumber makanan yang mengandungi vitamin-vitamin ini untuk keperluan tubuh badan. Jika anda ingin mengambil vitamin tambahan, pastikan anda mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu bagi menentukan dos yang betul.

3. Masalah tulang belakang

7 Petanda Penyakit Yang Kita Boleh Kesan Melalui Tapak Tangan

Masalah tulang belakang boleh dikaitkan dengan jari manis dan anak jari pada tangan kiri. Ini disebabkan oleh terlalu banyak tekanan pada saraf yang dihubungkan dengan tulang belakang.

Apa yang perlu dilakukan: Regangkan bahagian belakang anda sebanyak yang mungkin dengan melakukan beberapa aktiviti sihat seperti yoga, gimnastik, berenang atau senaman ringan. Elakkan daripada duduk yang terlalu lama tanpa sebarang regangan badan.

4. Sindrom Carpal Tunnel

7 Petanda Penyakit Yang Kita Boleh Kesan Melalui Tapak Tangan

IKLAN

Sindrom Carpal Tunnel boleh dikenalpasti melalui ibu jari, jari tengah dan jari telunjuk. Jenis penyakit saraf ini terjadi kesan daripada himpitan saraf median pada pergelangan tangan yang berlaku berulang-kali dalam tempoh yang lama disebabkan oleh pekerjaan atau gaya hidup seseorang.

Apa yang perlu dilakukan: Lakukan senaman regangan yang mudah pada tangan untuk mencegah penularan sindrom Carpal Tunnel.

5. Masalah aliran darah dalam badan

7 Petanda Penyakit Yang Kita Boleh Kesan Melalui Tapak Tangan

Rasa kebas pada jari tangan kanan boleh berpunca daripada tekanan pada permukaan urat saraf atau trauma pada tangan atau sendi bahu. Denyutan pada tangan kanan boleh juga disebabkan oleh penyakit kardiovaskular tertentu, yang mempunyai kesan ke atas aliran darah ke bahagian kaki.

Apa yang perlu dilakukan: Lakukan aktiviti berjalan kaki pada kadar yang sederhana atau lakukan senaman gimnastik untuk memperbaiki kesihatan pada saluran darah kaki anda.

IKLAN

6. Penyakit Buerger

7 Petanda Penyakit Yang Kita Boleh Kesan Melalui Tapak Tangan

Penyakit ini sering terjadi kepada perokok tegar. Aliran darah yang mengalir dalam saraf terhalang oleh nikotin, seterusnya membawa kepada kekurangan mineral dalam badan. Ini menyebabkan rasa kebas yang dimulai dengan jari seterusnya pada keseluruhan lengan.

Apa yang perlu dilakukan: Tidak ada cara untuk menyembuhkan penyakit ini secara sepenuhnya.

7. Diabetes

7 Petanda Penyakit Yang Kita Boleh Kesan Melalui Tapak Tangan

Salah satu petanda awal penyakit diabetes ialah rasa denyutan yang bermula dari bahagian tapak kaki sehingga ke bahagian lengan. Ini terjadi kerana berlakunya pengurangan aliran darah pada beberapa bahagian badan, selain kerosakan pada hujung saraf.

Apa yang perlu dilakukan: Diabetes tahap 1 boleh dirawat dengan bantuan suntikan insulin. Manakala diabetes tahap 2 pula sering dikaitkan dengan amalan diet yang tidak sihat. Sebaiknya lakukan ujian darah dan berjumpalah dengan doktor untuk rawatan selanjutnya.

Sumber: Brightside

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI