Foto: Racool_studio - www.freepik.com

Percaya atau tidak masih ramai yang menggunakan sabun mandi sebagai bahan untuk cuci muka. Sambil mandi gosok badan dengan sabun diikuti dengan wajah sekali. Sudah jadi tabiat setiap kali mandi.

Walhal di pasaran sebenarnya sudah banyak pencuci muka yang dikeluarkan khas untuk cucian wajah. Sama ada untuk lelaki atau wanita, pelbagai jenis produk dijual dengan harga yang sangat berpatutan.

Sebenarnya sabun mandisangat tidak sesuai untuk dijadikan sebagai bahan untuk mencuci muka. Pencuci muka dicipta dengan hasil formulasi khas untuk kulit wajah yang lebih sensitif.

Sabun mandi kebiasannya mengandungi surfactant, kandungan yang digunakan untuk menghilanhkan sebun (minyak) dan kotoran yang melekat di badan. Dan ia tidak sesuai digunakan di wajah kerana mampu merosakkan tahap kelembapan wajah.

Lalu boleh membuatkan wajah menjadi kering dan sekali gus menggelupas. Terdapat beberapa lagi keburukan menggunakan sabun mandi untuk mencuci muka.

IKLAN

KEROSAKAN KULIT

Antara kesan sampingan mencuci muka dengan menggunakan sabun mandi ialah meningkatkan risiko kerosakan kulit wajah. Ini kerana sabun mandi diprbuat daripada bahan kimia yang dapat membahayakan kulit wajah. Penggunaan sabun mandi pada wajah juga menyebabkan kulit wajah menjadi tampil kering dan kusam.

JADI TERLALU KERING

Penggunaan sabun mandi untuk cuci muka juga meningkatkan risiko kulit wajah menjadi sangat kering. Hal ini tidak terlepas dari kandungan natrium hidroksida yang dapat menghilangkan minyak semula jadi dikeluarkan oleh kulit wajah. Lalau ia menyebabkan kulit nampak semakin menipis dan mulai menggelupas. Bahkan jika lebih teruk kulit jadi merekah.

IKLAN
Kulit Menggelupas Teruk, Antara Kesan Sampingan Cuci Muka Dengan Sabun Mandi
Background photo created by pvproductions – www.freepik.com

PENGARUHI KESIHATAN KULIT

Penggunaan sabun mandi untuk cuci muka secara berterusan boleh menyebabkan kulit wajah kehilangan lipid semula jadi pada kulit. Kewujudan lipid sangat penting kerana ia berfungsi untuk melindungi kulit dari sebarang jangkitan. Jika kandungannya berkurangan, maka anda berdepan risiko serangan bakteri pada kulit.

GANGGU KESIMBANGAN pH PADA KULIT

Dengan kadar pH yang seimbang pada kulit, wajah akan jadi sihat. Ini karena pH akan membantu mencegah bakteria dan segala jenis jangkitan yang boleh menyerang kulit wajah. Selain itu, pH pada kulit sendiri dapat membantu mencegah kulit kering dan bersisik.

IKLAN

PORI-PORI TERSUMBAT

Di antara kesan sampingan yang lain ialah pori-pori menjadi tersumbat. Sabun mandi mengandugi bahan yang mampu membuatkan pori-pori tersumbat. Dan jika ini berlaku perlbagai masalah kulit akan muncul pada masa akan datang seperti jerawat dan juga kangkitan kulit.

MEROSAKKAN MIKROORGANISMA BAIK

Berbagai jenis mikroorganisme baik wujud di kulit wajah. Ia merupakan mikroorganisme yang akan membantu melawan berbagai jangkitan ketika ia menyerang kulit. Kehilangan mikroorganisme baik ini boleh membawa masalah kulit lainnya, seperti jerawat dan kulit menjadi gatal serta kemerahan.

Semoga perkongsian MASKULIN kali ini Jangan lupa ikuti Instagram MASKULIN boleh memberikan manfaat kepada anda. Ingat ya, jangan kedekut untuk berbelanja sedikit mendapatkan pencuci wajah dan jangan gunakan sabun mandi untuk cuci muka!

Jangan lupa follow IG Maskulin untuk update gaya hidup lelaki terkini!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI