Jika anda ingin kulit anda menjadi sedikit putih, menggunakan bahan semula jadi boleh memutihkannya kepada beberapa tahap kecerahan tanpa kesan sampingan yang buruk yang terdapat pada produk pemutih kulit kimia. Amalan mudah dengan tidak berada di bawah matahari juga akan mengelakkan kulit anda menjadi lebih gelap. Tidak ada ubat magis yang boleh mencerahkan kulit anda lebih daripada satu atau dua tahap kecerahan, jadi pastikan harapan anda realistik – dan yang paling penting, ingatlah yang kulit gelap juga adalah cantik.

 

Cara 1: Sapukan larutan jus lemon

Kulit Tampak Hitam, Tidak Bermaya Dan Tidak Bersih? 9 Cara Ini Wajib Dilakukan Untuk Putihkan Kulit Secara Semula Jadi.

Jus lemon telah digunakan selama beribu tahun sebagai pencerah kulit semula jadi. Ia mengandungi asid yang melunturkan kulit sedikit dan mengelupas lapisan atas sel kulit yang lebih gelap. Oleh kerana jus lemon tulen boleh merengsakan kulit, buat larutan jus lemon dengan mencampurkan satu bahagian jus lemon kepada satu bahagian air. Ambil bebola kapas dan sapu larutan pada kulit anda. Biarkan selama 15 minit, kemudian basuh dengan air suam.

 • Hadkan penggunaan larutan jus lemon kepada hanya satu hingga dua kali seminggu. Menggunakannya terlalu kerap boleh membawa kepada kerengsaan kulit. Sapukan pelembap selepas membilas jus lemon kerana jus boleh mengeringkan kulit anda.
 • Anda sepatutnya boleh melihat hasilnya selepas tiga hingga empat minggu penggunaan larutan tersebut untuk beberapa kali seminggu. Walaupun jus lemon tidak memberikan kesan sepantas kilat, ia adalah larutan semula jadi paling berkesan yang boleh anda dapati.
 • Berhati-hati jika anda ingin menyapu sebarang jenis jus sitrus pada muka anda. Fitofotodermatitis boleh disebabkan oleh tindak balas di antara cahaya UV dan bahan kimia yang memfotosintesis yang didapati dalam buah sitrus. Walaupun anda boleh menggunakan jus lemon pada kulit anda, anda perlu bersihkan jus tersebut secukupnya sebelum keluar dan berada di bawah cahaya matahari.

Cara 2: Cuba rendaman susu lemon

Kulit Tampak Hitam, Tidak Bermaya Dan Tidak Bersih? 9 Cara Ini Wajib Dilakukan Untuk Putihkan Kulit Secara Semula Jadi.

IKLAN

Untuk rawatan pencerahan seluruh tubuh yang melegakan, mulakan dengan memenuhkan tab mandi dengan air panas. Tuang satu cawan susu penuh krim dan perah jus daripada sebiji lemon ke dalam tab. Kacau campuran supaya susu dan lemon terserak rata ke seluruh tab. Berendam di dalam tab selama 20 minit, kemudian bilas tubuh anda dengan air bersih.

 • Susu dalam rendaman ini mempunyai enzim yang mencerahkan kulit dengan lembut. Ia juga melembapkan kulit, mengimbangi ciri-ciri pengering kulit pada jus lemon.
 • Cubalah rendaman susu sekali seminggu dan anda boleh melihat hasilnya selepas lebih kurang satu bulan.

Cara 3: Buat masker madu dan yogurt

Kulit Tampak Hitam, Tidak Bermaya Dan Tidak Bersih? 9 Cara Ini Wajib Dilakukan Untuk Putihkan Kulit Secara Semula Jadi.

Seperti susu, yogurt mengandungi enzim yang boleh memutihkan kulit dengan lembut. Madu mempunyai ciri-ciri pelembapan dan anti bakteria. Bersama, kedua-dua bahan ini menghasilkan masker yang menyihatkan. Campurkan satu bahagian madu dan satu bahagian yogurt, kemudian sapukan campuran tersebut ke seluruh muka dan tubuh anda. Biarkan selama 15 minit, kemudian bilas dengan air suam.

IKLAN
 • Pastikan anda guna yogurt biasa tanpa gula. Yogurt yang bergula atau berperisa akan menjadi terlalu melekit.
 • Sebagai ganti madu, cuba lenyek avocado atau gunakan aloe. Kedua-dua ramuan ini juga mempunyai kesan pelembapan yang bagus.

Cara 4: Lakukan pengelupasan kulit

Kulit Tampak Hitam, Tidak Bermaya Dan Tidak Bersih? 9 Cara Ini Wajib Dilakukan Untuk Putihkan Kulit Secara Semula Jadi.

Timbunan sel kulit mati di permukaan kulit anda boleh membuat kulit anda kelihatan sedikit kusam. Untuk mencerahkan kulit anda, adalah penting untuk sering melakukan pengelupasan. Satu cara bagus untuk mengelupas kulit adalah dengan menggunakan skrub tubuh yang terdiri daripada gula atau garam. Semasa mandi, basahkan kulit anda dan gosokkan skrub dengan gerakan lembut secara membulat ke seluruh tubuh anda. Dengan cara ini, anda boleh ‘menggilap’ kulit anda sehingga ia ‘bersinar’ sihat.

IKLAN
 • Untuk mengelupas kulit anda, gunakan skrub muka yang lebih lembut. Oatmil atau badam kisar mempunyai ciri-ciri pengelupasan yang baik yang tidak akan merosakkan kulit muka anda yang lembut.
 • Menggunakan berus kering untuk menyapu sel kulit mati daripada tubuh anda juga satu lagi kaedah pengelupasan yang bagus. Cari berus yang diperbuat daripada serat semula jadi dan beruskan tubuh anda sebelum anda mandi.

Cara 5: Pastikan kulit sentiasa lembap

Kulit Tampak Hitam, Tidak Bermaya Dan Tidak Bersih? 9 Cara Ini Wajib Dilakukan Untuk Putihkan Kulit Secara Semula Jadi.
Skin care. Handsome young shirtless man applying cream at his face and looking at himself with smile while standing in front of the mirror

Memastikan kulit anda sentiasa lembap akan mencegah sel kulit mati daripada bertimbun dan bersalin dengan cepat. Untuk kulit yang lebih cerah, gunakan pelembap harian selepas anda selesai mandi. Pilih pelembap berkrim yang tidak mengandungi alkohol kerana alkohol sebenarnya boleh mengeringkan kulit anda.

 • Minyak kelapa ialah satu lagi pelembap yang bagus yang mengekalkan kulit kelihatan berseri dan muda remaja. Sapukan minyak kelapa pada lengan dan kaki selepas selesai mandi. Tunggu selama sepuluh minit untuk ia menyerap ke dalam kulit sebelum anda memakai pakaian anda.
 • Minyak jojoba juga mempunyai ciri-ciri pelembapan dan bagus untuk kulit. Minyak zaitun atau minyak badam juga boleh memberikan hasil yang baik.

Cara 7: Hadkan pendedahan anda kepada cahaya matahari

Kulit Tampak Hitam, Tidak Bermaya Dan Tidak Bersih? 9 Cara Ini Wajib Dilakukan Untuk Putihkan Kulit Secara Semula Jadi.

Adalah sukar untuk mengelak daripada berada di bawah cahaya matahari setiap hari tetapi pendedahan kepada matahari akan menggelapkan kulit. Namun begitu, anda tidak perlu berkurung di dalam rumah – hanya luangkan sedikit masa menyediakan kulit anda untuk terdedah kepada matahari sebelum anda keluar pada hari tersebut. Untuk mengelakkan kulit anda menjadi terlalu gelap, ambil langkah-langkah berikut:

 • Gunakan krim pelindung matahari dengan SPF yang tinggi. SPF 30 atau lebih adalah yang terbaik kerana pelindung matahari dengan SPF lebih rendah masih membenarkan sinaran matahari untuk menggelapkan kulit anda. Sapu semula krim pelindung matahari sepanjang hari apabila perlu..
 • Pakai topi bertepi lebar. Ini akan menghadang cahaya matahari daripada mengenai muka, leher dan bahu anda..
 • Pakai baju berlengan panjang dan seluar panjang. Dalam musim panas, pilih fabrik yang sejuk dan mudah dikibas-kibas supaya anda tidak akan merasa terlalu panas.
 • Berhati-hati untuk tidak mengelak daripada cahaya matahari sama sekali. Tubuh anda bergantung kepada sedikit pendedahan kepada cahaya matahari untuk menghasilkan vitamin D yang penting untuk kesihatan tulang dan lain-lain fungsi penting.
Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI