Apabila laptop atau telefon bimbit anda terkena air, pasti secara automatiknya ia akan terpadam.

Namun awas! Jangan sesekali cuba hidupkannya dalam masa sedang basah itu kerana dikhuatiri litar di dalamnya boleh terbakar?

Apa kena buat?

Sabar. Tenang. Tarik nafas. Ya, tahu itu barang umpama ‘nyawa’ anda tetapi nak ke anda keluarkan duit lebih semata-mata kerosakan yang berpunca daripada anda sendiri?

Mesti takkan, kan? Jadi apa yang perlu anda buat adalah, walaupun ia memerlukan kesabaran, anda boleh gunakan tiga cara ini :

Guna beras

IKLAN

Laptop & Telefon Bimbit Terkena Air? Guna 3 Cara Ini Untuk Hidupkan Semula!

1. Cabut semua bahagian telefon atau laptop yang boleh dileraikan. Balut dengan tisu dan masukkan dalam plastik. Kemudian, tutup ia dengan beras untuk beberapa hari. Paling awal, cuba keesokan harinya dan cuma on semula peralatan anda. Insya’Allah kembali OK!

Guna silica gel

IKLAN

Laptop & Telefon Bimbit Terkena Air? Guna 3 Cara Ini Untuk Hidupkan Semula!

2. Sama seperti langkah di atas iaitu leraikan semua bahagian dan masukkan ke dalam sebuah kotak kosong. Kemudian, ambil silica gel dan tutup tanpa ada udara boleh masuk. Bagi yang tertanya-tanya apakah itu silica gel, jawapannya, anda pernah beli kasut dan jumpa satu pek gel kecil dalam kotak kasut itu? Ya, itulah silica gel yang berfungsi untuk menyerap kelembapan.

Guna pengering rambut

IKLAN

Laptop & Telefon Bimbit Terkena Air? Guna 3 Cara Ini Untuk Hidupkan Semula!

3. Cabut semua bahagian dan guna pengering rambut. Namun jangan terlalu dekatkan muncung pengering rambut atau gunakan suhu yang terlalu panas kerana ia boleh memberi kesan kepada peralatan anda. Lakukan berulang-ulang setiap dua hingga tiga jam.

Bilas dengan air paip

4. Jika peralatan anda termasuk ke dalam air laut, bilas dan basuh sahaja telefon atau laptop anda itu dengan air paip kerana air laut boleh menyebabkan bahagian dalam berkarat sekali pun menambahkan kerosakan yang lebih serius.

Semoga bermanfaat!